Dokumenty ze zákulisí silniční cyklistiky jsou poměrně vzácné a tak je mimořádně zajímavé nahlédnout za oponu. Navíc v týmu, který loni prožil velké úspěchy i mnohé neúspěchy a vnitřní konflikty. Netflix přináší spoustu vynikajících dokumentů a tak jsme s nadšením podívali i na tento. Ke zhlédnutí ZDE.  

Dokument se zaměřuje na čtyři lídry loňské sestavy, na světového šampiona Alejandra Valverdeho, vítěze Giro d´Italia Richarda Carapaze, Naira Quintanu a Mikela Landu. Tito závodníci jsou hlavními postavami dokumentu, ale velké role mají také sportovní ředitelé Max Sciandri, José Luis Arrieta, Chente García Acosta a Pablo Lastras a samozřejmě také ředitel Eusebio Unzue. 

Zatímco první dva díly nejsou kdovíjak záživné, od třetího dílu, který je zaměřený na vítězství Richarda Carapaze na Giru, to začne být mnohem zajímavější. Z filmařského pohledu (pokud si můžeme dovolit náš laický názor) to rozhodně není geniální dílo, střih je trochu zvláštní a některé situace nejsou moc dobře vysvětleny. Dokument může být celkem matoucí, zejména pro diváka, který se v silniční cyklistice neorientuje a nezná fakta. Velký vliv na to má překlad a kvalita titulků. Překlad má dost chyb, někdy diváka vyloženě zmate. Dokument je ve španělštině a podle anglických novinářů nepomůže ani přepnout na titulky anglické, ani ty nejsou bez chyb.

Například dokumentární seriál o Formuli 1 Drive To Survive, který je také ke zhlédnutí na Netflixu, je natočený lépe (opět podle našeho laického názoru). je       

Ale pro nadšeného fandu silniční cyklistiky je v dokumentu spousta zajímavých situací a informací. El Día Menos Pensado ukáže, jaké charaktery slavní závodníci mají. Zatímco Carapaz je otevřený a sympatický, Landa je hodně ambiciózní, ale také nejistý, Valverde sebevědomý a Quintana chladný, ale v některých okamžicích velmi zranitelný. 

A zajímavé jsou charaktery i sportovních ředitelů. Nervózní Arrieta je zcela jiný, než brutálně přímý Lastras, který je nečekanou hvězdou celého dokumentu. Acosta je veselý a přátelský, zatímco Sciandri uvolněný. V celém dokumentu je znát, že v Movistaru nepanovala v průběhu celé sezóny dobrá atmosféra. 

Dokument El Día Menos Pensado přišel ve správnou chvíli. Pro fanouška cyklistiky je to aspoň malé rozptýlení, když se závody nejezdí.