Elia Viviani se po dvou úspěšných letech v Deceuninck - Quick-Step a dvou méně úspěšných sezónách v Cofidisu vrací do britské sestavy. Rychlý Ital má k přestupu stejnou motivaci jako v roce 2015, kdy odcházel do Sky. Britové mu dají možnost kombinovat silniční závody s dráhovým závodním programem. Proto také podepsal smlouvu do konce roku 2024, až do Olympijských her v Paříži.

Olympijský vítěz v omniu z Ria a novopečený mistr světa ve vylučovačce chce být nadále úspěšný i na silnici. Zatímco v Quick-Stepu se zařadil mezi nejlepší sprintery světa, v Cofidisu spadl do průměru. V Ineosu nebude mít podporu jako v Belgii, ale oproti Cofidisu by si měl polepšit. Ve francouzské sestavě nezářil, ale letos vyhrál sedm menších závodů v Itálii a Francii. To však nebylo dost s přihlédnutím ke smlouvě, jakou v Cofidisu měl. Podle zákulisních informací bral 1,9 milionu eur ročně, V Ineosu se bude muset spokojit s menšími příjmy.

"Od chvíle, co jsem tým opustil, jsem myslel na to, že se chci jednoho dne vrátit. A ten den přišel a já nemůžu být šťastnější," říká Viviani o návratu. "Během posledních let jsem neztratil kontakt s lidmi z týmu, s Davem Brailsfordem, Rodem Ellingworthem, italskými závodníky a trenéry. Jsme přátelé, zejména s Davem. Na závodech jsme s vždy bavili o cyklistice, mém týmu, sezóně a Ineosu. Je to jako kdybych se vrátit domů." 

Viviani v Quick-Stepu vyhrál osm etap Grand Tour, včetně jedné na Tour de France a vítězil na mnoha dalších závodech. Ve Sky takovou podporu neměl a britská sestava se i nadále bude soustředit především na celkové pořadí etapových závodů. Vivianiho program tím bude omezen, ale příležitostí bude mít i tak dost. "V příštím roce chci vyhrát co nejvíc závodů, protože to je úkol každého sprintera. Ale chci také pomáhat mladým závodníkům a předávat své zkušenosti. Snad budu příkladem a zkušeným závodníkem ve skupině mimořádně talentovaných mladých cyklistů." 

Ineos se dlouhodobě zaměřuje na třítýdenní závody a další etapáky, několik let neměli v sestavě sprintera, ale někteří mladí jezdci to postupně mění. Tom Pidcock patří  nejtalentovanějším klasikářům světa, výjimečně dobrý je také Ethan Hayter, který umí vyhrát hromadný i klasikářský dojezd. Nově přichází také Ben Tulett z alpecin - Fenix, od kterého se také očekávají velké věci v jednorázových závodech. Vivianiho zkušenosti a cit pro závod by mohly být platné i jim. "Vážíme si ho jako závodníka, který umí vyhrávat, ale vážíme si i jeho osobnosti. Každému týmu přináší hodně a doufáme, že bude inspirovat, motivovat a učit naše mladé závodníky," dodává Rod Ellingworth. 

Viviani ve Sky v minulosti dostal hodně prostoru pro dráhovou přípravu a díky tomu získal v roce 2016 olympijské zlato. Letos přidal bronzovou medaili, ale tím ještě nekončí. V Paříži 2024 chce opět zlato a proto si vybral Ineos. "Smlouvu mám až do Paříže 2024. Letos jsem si totiž uvědomil, co pro mě Olympiáda znamená. A jsem rád, že jdu do týmu, který mě bude podporovat. Viděl jsem Filippa Gannu, jak dokázal kombinovat silniční sezónu a dráhové závody. Také si vzpomínám na Rio jako by to bylo včera a jak moc mi tým pomohl."

"Mám za sebou dva těžké roky a díky Olympijským hrám jsem zpět ve formě, mám zpět sebevědomí a sebedůvěru. Díky tomu bronzu věřím, že se můžu vrátit na vrchol. Myslím, že tohle je ten nejlepší tým, v jakém můžu být."