Elkov Author se letos poprvé postavil na start domácího UCI závodu, kterým je Czech Tour zařazený do první kategorie Europe Tour. Z dvaceti pozvaných týmů je Elkov Author také jediným zástupcem domácí cyklistiky, na kterého i letos čekají soupeři z kategorie World Tour i ProContinental. 

Závod odstartoval tradiční týmovou časovkou, která se nově přesunula do centra Ostravy. Šestnáct kilometrů mělo zvlněný profil, který měl závodníkům Elkov Author spíše vyhovovat. Tým ve složení Bárta, Kukrle, Otruba, Hník, Neuman, Zahálka a Sisr startoval jako čtrnáctý z dvaceti týmu, kdy za ním na startu zůstali hlavní favorité, mezi které patřili jezdci z Michelton Scott, Bora-hansgrohe nebo Gazprom Rusvelo. 

Hradecká sedmička vyrazila hned od startu rychlým tempem a po šesti minutách ztrácela na Michelton Scott pouze čtyři vteřiny a držela druhé místo. Tento odstup vydržel až skoro do úplného závěru závodu, ve kterém nakonec ztráta vzrostla na 16 vteřin oproti australskému World Tour týmu, ale i to s přehledem stačilo na udržení této pozice. Další z World Tour týmů Bora-hansgrohe byla po celou dobu na všech měřených mezičasech až za týmem Elkov Author a český tým nijak neohrozila.

“Musím všechny kluky pochválit. Jeli opravdu skvěle a myslím, že jsme i jediný tým, který dojel do cíle se všemi závodníky, což ukazuje na kvalitu a vyrovnanost týmu. Doufám, že tohle druhé místo není posledním pódiovým umístěním v závodě a bude se nám dál dařit. Opět jsme ukázali, že umíme uspět i proti týmům z nejvyšší světové kategorie,” sdělil své pocity po druhém místě v úvodní časovce ředitel týmu Vladimír Vávra. 

Při vyhlášení nejlepších navíc Jakub Otruba oblékl dres pro nejlepšího jezdce do 23 let, Karel Hník pro nejlepšího českého jezdce a Michael Kukrle pro nejaktivnějíiho závodníka. V těchto dresech se také představí na startu druhého dne na trase z Olomouce do Frýdku-Místku.