Původně měli cyklisté Elkov Kasper závodit na nových kolech už od ledna, ale pandemie koronaviru ovlivnila i cyklistický průmysl a dodávky náhradních dílů a komponentů se opozdily, ovšem na hlavní část sezóny už máme vše k dispozici a věřím, že jezdci budou spokojeni,” říká sportovní ředitel týmu Vladimír Vávra.

Elkov Kasper změnil vybavení po sedmnácti letech. “Změna značky kol je pro cyklistický tým poměrně zásadní záležitost. Rozhodli jsme se pro novou cestu a jsem přesvědčen, že kola Wilier Triestina budou pro nás posunem kupředu,” dodává Vávra.

Výhradním distributorem značky Wilier Triestina pro Českou republiku je společnost KCK Force. Na uvedeném typu kol jezdili v loňské sezóně například cyklisté stáje Astana. “Kola splňují veškeré poslední technické trendy v cyklistice, disponují třeba elektronickým řazením a kotoučovými brzdami. Jsou to špičkové stroje, takže věříme, že nám pomůžou dosáhnout ještě lepších výsledků,” říká sportovní ředitel týmu.

Závodním modelem značky Wilier bude pro nejlepší český tým kolo postavené na rámovém setu Wilier 0 SLR E5 v barvě Admiral blue, doplněné o zářivě žluté prvky v týmové barvě. Závodníci budou používat sadu Shimano Dura-ace Di2 Disc, kterou doplní kola Mavic Cosmic SL 45 Disc a galusky Vittoria Corsa. Zbytek doplňků bude od společností Prologo a Force.

První stovky kilometrů na novém kole má za sebou už i Jakub Otruba: „Objektivně musím říct, že je to velký rozdíl směrem do rychlosti. Rám je výrazně tvrdší a například ve chvíli, kdy člověk přejede kopec a potřebuje jet, tak zrychlení přichází výrazně dříve. Na druhou stranu je tuhost rámu o něco více znát na nerovných cestách, ale to je jen otázka zvyku. Teď už bude jen na nás, abychom kvalitu kol dokázali prodat našimi výkony, což se doufám povede již tento týden na Bíteši.“

Montáž posledních dílů závodních kol skončila v uplynulém týdnu v sídle týmu Elkov Kasper, jenž je členem centra sportu Ministerstva vnitra Olymp. Jedno z kol se bude od ostatních výrazněji lišit – Adam Ťoupalík bude závodit na kole vlastního designu, s rámovou sadou v barvách úřadujícího mistra ČR.

Premiéru na kolech Wilier Triestina bude mít Elkov Kasper už v závěru tohoto týdne: 17. dubna na nich cyklisté absolvují závod Velká Bíteš – Brno – Velká Bíteš.

„Termínová listina se vzhledem k situaci ohledně koronaviru nadále neustále mění, některé závody byly zrušené, jiné upravují termín a my se situaci musíme přizpůsobit. Aktuálně se připravujeme na první závod Českého poháru Brno – Velká Bíteš – Brno a o týden později vyrazíme do Rakouska na závody tamního poháru. Čekají nás i UCI závody v Polsku, po kterých se sezóna zase naplno rozjede, takže závodit budeme každý týden,“ doplnil nejbližší plány trenér Otakar Fiala.