Etapa z Českých Velenic do Jindřichova Hradce dlouhá 171 km byla profilově nejnáročnější v úvodních 50 km. Když se ke stoupáním přidal déšť, probíhaly úvodní kilometry poměrně divoce, na čele se situace neustále přesívala a došlo k první citelnější redukci pelotonu. Nájezdem do méně náročného terénu se závod uklidnil a vypadalo to na jasný hromadný závěr. 

Jenže po rychlostní prémii ve Stráži nad Nežárkou 25 km před cílem se povedl jezdcům Elkov Kasper majstrštyk. Tým, který se v průběhu předešlých etap na čele pelotonu objevoval jen sporadicky, se srovnal v pěti lidech, kteří tu startovali, na čele pelotonu a útokem v krátkém prudším stoupání odpojil skupinu dvanácti lidí, která nakonec dokázala dojet až do cílového města.

Ve skupině mělo dva lidi EOLO-Kometa (Rosa, Fetter), ale chyběl třetí muž průběžné klasifikace Albanese. Nizozemský Metec tu zastupoval pátý muž Marsman i Ottema (9.), byl tu i Flynn (4.) ze švýcarského Tudoru a svého zástupce tu mělo i Lotto-Soudal U23, jímž byl Debruyne. Nejpodstatnější bylo, že do úniku stačil naskočit i druhý muž průběžné klasifikace a závodník, jenž dvě etapy vezl žlutý dres, Rasmus Bogh Wallin z dánského Restaurant Suri.

V závěru, kdy zase začalo pršet, sice Elkov Kasper svou početní převahu nepřetavil v pódiové umístění, ale i tak šlo o akci, která zaslouží obdiv. Doběhli nevídaným způsobem silné týmy, které měly do posledních 25 km závěrečné etapy celý etapák pod kontrolou a mezi sebou si to rozdávaly o nejcennější pocty. Nakonec o ně ale nepřišly, i když v trochu jiném gardu, než měly naplánováno.

„Měli jsme v plánu s tím dnes zkusit něco udělat, což se myslím povedlo. Naplánovaná akce s útokem ve Stráži vyšla, a tak jsem spokojení. Závěr byl poměrně nebezpečný a bohužel to dalo pouze na páté místo Adama Ťoupalíka, na kterého jsem se dnes snažili jet. Konkurence tady ale letos byla velmi dobrá, a tak to hodnotím kladně," sdělil své pocity šestý v poslední etapě Dominik Neuman. 

Rasmus Wallin si dnes po úvodní časovce zopakoval pobyt na nejvyšším stupínku, což mu přineslo i vítězství celkové! Druhý skončil jako nejlepší jezdec do 23 let Erik Fetter a třetí Tim Marsman.

Jezdci Elkov Kasper se srovnali od 6. do 11. místa, když se mezi ně na 10. vklínil ten, kdo do dnešní etapy nastupoval ve žlutém, Maikel Zijlaard (VolkerWessels). Právě tenhle tým si musel po skončení etapy asi nejvíc ze všech "rvát vlasy". Přišli totiž nejen o prvenství v soutěži týmů, ale hlavně o celkové prvenství. "Zbyl" jim alespoň zelený dres Zijlaarda pro nejlepšího v bodovací soutěži.

Elkov Kasper se touhle akcí vyhoupl do čela týmové klasifikace.

Mezi těmi, kdož dnes zaspali, se zařadili i závodníci ATT Investments. Po etapě tak klesli v soutěži družstev o jedno místo na konečnou 8. příčku. V soutěži jednotlivců se tak vůbec neprosadili, nejlépe dokončil etapák Karel Tyrpekl na 42. místě.

"Dnes jsem tedy kluky nepochválil. Technicko-takticky situaci nezvládli. Když se Elkov rovnal na čele, nezaznamenali nebezpečí, nejeli pohromadě, a proto ani nedokázali zareagovat. Mrzí to o to víc, že v technickém dojezdu a na mokru mohl mít Tomáš Bárta dobré šance, protože právě v takovém terénu dokáže nejlépe uplatnit své přednosti," řekl k výkonu svého týmu sportovní ředitel Jaromír Friede. 

Petr Kelemen (Tudor Pro Cycling) obsadil konečné 54. místo. Ze sestavy Sparty Praha dopadl nejlépe Martin Voltr na 55. místě, samotný tým skončil 17. z osmnácti v cíli klasifikovaných.