Během třech dnů v Maďarsku se toho moc nestalo. Aspoň co se týče celkového pořadí a rozdílů mezi favority. Největší časové rozestupy přinesla časovka v Budapešti, ale žádné zásadní zisky a ztráty jsme nezaznamenali. Simon Yates si dojel pro etapové vítězství a pár vteřin k dobru, mezi lídry na celkové pořadí je na tom nejlépe. Virtuální celkové pořadí favoritů vypadá nyní takto:

1. Yates

2. Dumoulin +0:05

3. Kelderman +0:13

4. Foss +0:17

5. Bilbao +0:18

6. Almeida "

7. Nibali +0:19

8. Bardet +0:24

9. Carapaz "

10. Landa +0:33

11. Hindley +0:34

12. Pozzovivo +0:36

13. Sivakov +0:37

14. Carthy +0:38

15. Valverde +0:41

16. Lopez +0:42 

17. Ciccone +0:50

18. Valter +0:51

19. Martin +0:53

20. Sosa +1:23

Někteří už dokázali ztratit poměrně dost času, ovšem největší favorité se drží pohromadě. Yates s Dumoulinem mají drobný náskok, ale třetího Keldermana a devátého Carapaze dělí jen 11 sekund. Pět největších favoritů Gira (Yates, Almeida, Bardet, Carapaz, Landa) má mezi sebou 33 sekund. 

Jenomže to by se mohlo poměrně dost změnit ve 4. etapě s dojezdem na Etnu. 22,9 kilometru dlouhý výjezd má v průměru 6 %, nejedná se tedy o nejtěžší kopec Gira, je však zařazen do 1. kategorie a v mnoha úsecích se stoupá nad 6 %, mezi 14. a 15. kilometrem je průměr téměř 10%. Končí se ve výšce 1899 metrů nad mořem a to bylo dát mnoha závodníkům pořádně zabrat. 

Pokud se bude závodit opatrně, moc velké rozdíly mezi favority nejspíš nevzniknou. Ale někteří závodníci už musí stahovat ztráty a Etna je první velkou příležitostí. Hodně času ztrácí Ivan Sosa a také Miguel Angel Lopez. A vylepšit pozici určitě chtějí i Hugh Carthy a snad i Mikel Landa. Nikdo se ale zatím nevrhá do agresivního útočení, protože Giro bude ještě téměř tři týdny dlouhé. "Věřím, že už teď jsou mezi námi značné rozdíly, ale musíme si uvědomit, že jsme závodili jen tři dny. Musíme brát závod den po dni a celé Giro je ještě před námi," říká Richard Carapaz.

Ani Sosa není kvůli své ztrátě příliš nervózní: "Je mi jasné, že vysokohorské dojezdy jsou pro mě nejlepší, a věřím, že nás čeká hodně příznivých profilů. Nejprve musíme co nejsnadněji projít etapami, abychom šetřili nohy na chvíle, kdy to bude důležité."   

Obrovskou motivaci uspět má Vincenzo Nibali, rodák ze Sicílie. Dvojnásobný vítěz Gira zahájil letošní ročník velmi slibně a ztrácí jen 19 sekund na Yatese. "Nibali bude závodit téměř doma, takže má extra motivaci," říká jeho týmový kolega a lídr Lopez. "Je v dobré kondici a přijel sem hodně silný. Uvidíme, jestli se nám podaří být na Etně pohromadě."

Kdo oblékne růžový dres?

Velmi pravděpodobně se do dresu lídra závodu oblékne někdo nový. Mathieu van der Poel udržel růžový trikot v časovce i v rovinaté 3. etapě, ale na Etně by nejlepším vrchařům stačit neměl. "Myslím, že to není možné. Ledaže by se nahoru jelo velmi pomalu, ale to neočekávám. Uvidíme. Odstartujeme a uvidíme, jak to dopadne, ale nejspíš tam dres ztratím."

Na pole position je Yates s malým náskokem před Dumoulinem. Jenže v cíli se rozdávají bonusové sekundy za první tři místa na pásce, takže Yatesovi nemusí jeho náskok stačit. A také není jisté, zda o dres a povinnosti, které s sebou přináší, stojí. Navíc může uspět i dlouhý únik, protože Alpecin - Fenix nebude stahovat. Například v roce 2017, kdy se dojíždělo na Etně (ačkoliv v jiném stoupání, přesto podobně náročném), vyhrál Jan Polanc z dlouhého úniku. V tom případě by dres mohl získat i některý z uprchlíků.