Od vypuknutí pandemie covid-19 v roce 2020 je to poprvé, co kvůli pozitivnímu testu na koronavirus musí odstoupit lídr některého třítýdenního závodu. Evenepoel po devítí etapách vedl průběžném pořadí s náskokem 45 sekund před Geraintem Thomasem.  

S těžkým srdcem musím oznámit, že opustím Giro d'Italia kvůli covidu-19. Rutinní test byl bohužel pozitivní, píše Evenepoel v oficiálním vyjádření. Mé zážitky byly opravdu výjimečné a těšil jsem se na závodění v dalších dvou týdnech. Nemůžu dostatečně poděkovat členům týmu a týmovým kolegům, kteří se pro mě obětovali během přípravy na Giro. Stále jsem hrdý na dvě etapová vítězství a čtyři růžové trikoty, které si odvážím, dodal Evenepoel.

Covid kosí účastníky Giro d'Italia. Před Evenepoelem museli kvůli koronaviru vzdát Filippo Ganna, Clément Russo, Giovanni Aleotti, Nicola Conci a naposledy také Rigobert Urán. Loni musel kvůli onemocnění covidem Giro opustit průběžně čtvrtý Joao Almeida. 

Evenepoel překvapivě ztratil čas v 8. etapě, když nedokázal zareagovat na útok Primože Rogliče ve strmém stoupání I Cappuccini. Stálo ho to 14 sekund, ale v následující časovce na 35 kilometrů byl nejlepší a vrátil se do růžového trikotu. Jaký bude jeho další závodní program, je nyní nemožné odhadnout, ale jednou z možností je debut na Tour de France.

Evenepoel opustí týmový hotel v pondělí. Do Belgie se vrátí autem, aby eliminoval nebezpečí, že nakazí další lidi. Všichni ostatní závodníci Soudal Quick-Step, včetně Jana Hirta a Josefa Černého, měli negativní test. Stejně tak i všichni další členové belgického celku. 

Novým lídrem Giro se na startu 10. etapy stane Geraint Thomas, ovšem v růžovém dresu s nejvyšší pravděpodobností do úterní etapy nenastoupí. Cyklistická etiketa totiž při odstoupení lídra závodu diktuje trikot odmítnout. Primož Roglič na Velšana ztrácí pouze 2 sekundy, třetí Tao Geoghegan Hart má odstup 5 sekund a Joao Almeida 22 sekund, stejně jako Andreas Leknessund.