Devatenáctiletý Remco Evenepoel nadchl cyklistický svět ve své první mužské sezóně pěti velkými vítězstvími a stříbrnou medailí na světovém šampionátu v časovce. Mladičký Belgičan patří už nyní k nejlepším cyklistům světa a proto nebude dlouho čekat a vyzkouší i třítýdenní etapový závod. 

Evenepoelovi bude brzy dvacet let, což je v silniční cyklistice extrémně nízký věk na soupeření s mnohem zkušenějšími závodníky, ale Evenepoelův talent je zcela mimořádný. V první profi sezóně vyhrál Clasicu San Sebastian a evropský šampionát v časovce, dále Kolem Belgie a další závody. Nemá na co čekat, na Giru může usilovat o etapy. Kromě Gira se chystá na monumentální klasiky Lutych - Bastogne - Lutych a Kolem Lombardie a na Olympijské hry a Mistrovství světa. 

"Těším se na svůj první třítýdenní závod. Giro d'Italia je velká a prestižní akce, jsem šťastný, že mi v týmu věří a dávají mi takovou příležitost. Bude to velká zkušenost, uvidíme, jak zvládnu tři týdny těžkého závodění a všechny překážky. V plánu je brát to den po dni, uvidíme, jak to půjde. Dám do toho vše a chci si to užít a hodně se naučit," říká Evenepoel, který závodní sezónu opět odstartuje na Vuelta San Juan v Argentině. 

Je zcela logické, že dvacetiletý cyklista nepojede na celkové pořadí. Ale v případě Remca Evenepoela není nic vyloučeno. Úvodní časovku v Budapešti pojede naplno a bude velkým favoritem na vítězství a zisk růžového trikotu. Vyhrát úvodní časovku a získat dres lídra, se při debutu na Grand Tour podařilo například Fabianu Cancellarovi na Tour de France 2004. 

Vyhrát může více etap a zcela vyloučený není ani zisk bílého trikotu. To dokázal Tadej Pogačar loni na Vueltě, navíc skončil třetí celkově a vyhrál tři horské etapy. Ale Pogačar je starší a zatím lepší vrchař. Evenepoel bude ambiciózní především v časovkách. 

Giro d'Italia 2020 startuje 9. května v Maďarsku a končí 31. května další časovkou v Miláně.