A právě s Tour de France má Hushovd bohaté zkušenosti. Vyhrál celkem deset etap nejslavnějšího závodu světa v celkem osmi ročnících, dvakrát vyhrál bodovací soutěž a kromě toho vyhrál také tři etapy na Vueltě, jednu na Giro d'Italia a především se v roce 2010 stal mistrem světa a vstoupil do dějin norského sportu jako jeden z velikánů. 

Tým Uno-X Mobility se na norské cyklistické legendy spoléhá dlouhodobě. Kurt Asle Arvesen je jedním ze sportovních ředitelů týmu, stejně jako Gabriel Rasch a Alexander Kristoff závodí za domácí sestavu od loňského roku. Hushovd ve vedení nahradí Jense Hauglanda. „Od chvíle, kdy jsme v roce 2016 založili náš skromný kontinentální cyklistický tým a podepsali smlouvu s Kurtem Asle Arvesenem jako sportovním ředitelem, jsme postupovali systematicky krok za krokem, protože každý krok vyžadoval vývoj a vyšší standardy. Od samého začátku byl Jens Haugland generálním manažerem a já předsedou týmu. Pro nás oba byly tyto role doplňkem k našim hlavním povinnostem vedoucích obchodních oddělení společnosti Reitan Retail,“ vysvětluje Vegar Kulset, ředitel společnosti Uno-X Mobility AS. 

„Máme velké ambice jak v pokračující transformaci našeho podnikání v oblasti mobility, tak při rozvoji cyklistického týmu,“ pokračuje Kulset. „To vyžaduje silné a soustředěné vedení, a proto mě těší, že Thor Hushovd nastupuje od 1. února do Uno-X Mobility Cycling na pozici generálního ředitele. Podpis smlouvy s Hushovdem představuje další krok v rozvoji cyklistického týmu a posiluje naše vedoucí postavení ve společnosti Reitan Retail a v podniku Uno-X Mobility.“

20230715TDF0002-A.S.O._Pauline_Ballet.jpg

Vybrat nového ředitele nebylo pro Kulseta a Hauglanda snadné, ale Hushovd se zdá být logickou volbou. „Thora Hushovda není třeba představovat, má velké zkušenosti a osobnost, která pomůže Uno-X Mobility udělat další kroky v profesionální cyklistice. Naše ambice v dostat se do WorldTour u žen i mužů nejsou žádným tajemstvím,“ říká Kulset, kterého čekají nové úkoly.

„Uno-X Mobility je cyklistický tým společnosti Reitan Retail a já jsem velmi rád, že generální ředitel a majitel společnosti Reitan Retail Ole Robert Reitan souhlasil s tím, že mě nahradí ve funkci předsedy představenstva Uno-X Mobility Cycling. Jens Haugland bude kromě svých velkých úkolů a odpovědnosti generálního ředitele společnosti Uno-X Mobility Norway také klíčovým členem představenstva týmu Uno-X Mobility Cycling. V představenstvu budu pokračovat i já a další členy představenstva oznámíme v blízké budoucnosti.“

Kádr týmu Uno-X Mobility je v letošní sezoně významně posílený, k oporám týmu, kterými jsou Alexander Kristoff, Tobias Johannessen, Rasmus Tiller a Søren Wærenskjold, přibyli Magnus Cort a Andreas Leknessund.