Den č. 1, 15. prosince 2022, trasa: Praha - Hurghada

Po dlouhé době opět vyrážím na cestu na kole. Tenhle rok mi dal zabrat, a tak jsem se nakonec rozhodl, že jeho závěr skončím v sedle kola. Až teprve ráno těsně před odletem na mě padla cestovní horečka a začal jsem se těšit. Letos se to krásně sešlo, že odlétám do Egypta, když leží i na letištní ploše v Praze skoro půl metru sněhu, o to bude krásnější ten kontrast, kdy vystoupím z letadla, složím kolo, a vyrazím.

Letos jsem cestu skoro neplánoval, bookoval jsem letenku doslova na poslední chvíli. Dost jsem váhal, zda vyrazit a kam vlastně. Nakonec mi z toho vyšel Egypt, ale nebyl bych to já, kdybych si to tak trochu nezkomplikoval. Jak? Samozřejmě s kolem low budget aeroliniemi, to v první řadě. K mému úžasu jde při odbavení všechno skvěle, žádné pruzení, že mám kolo blbě zabalené a moc tašek k tomu, všechno je cajk, až jsem z toho trochu nesvůj.

Čeká na mě trochu neobvyklý let s přestupem v Istanbulu, a pak už letím přímo do Hurghády. O tom, že jsem cestu tentokrát opravdu moc neplánoval, svědčí i fakt, že ubytko v Hurghadě si booknu až na letišti, a to za krásných 480 Kč, přilétám ale uprostřed noci, tak snad mi otevřou…

Kam vlastně mířím? Mám dvě varianty. Jedna míří podél pobřeží dolů směrem k súdánským hranicím, a pak to stočit na Asuán, druhá je zahnout ihned do vnitrozemí směrem k saharským oázám Charga a Dahla. Klepu se jenom, zda jsem nevyšel z expedičního cviku a zda jsem si sbalil veškeré vybavení správně. Zejména mě zajímají moje nově pořízené expediční solární panely, které jsem si pořídil na zadní brašny, zda to bude fungovat a zda se mi skutečně dobijí moje přístroje. Ještě jsem si přibalil, kromě jiných věcí, loďák na flašky s vodou, abych mohl přežít i více dní bez vody, kdyby bylo třeba, ale nejdřív si potřebuju otestovat, kolik vlastně v současnosti na poušti při teplotách, které tam mají být, zvládnu ujet.

Zítra se těšte na druhý díl...

Jan Hanz Novotný - Tibet - Na kole z Prahy do Tibetu

První z Hanzových cestopisů... kupte knihu a podpořte další expedice ;-)

Dojet na kole z Prahy až do Tibetu je rozhodně výzva, ale také životní zážitek, kterému se nic nevyrovná. Honzovu cestu provázely strasti a komplikace, které by vás ani ve snu nenapadly, avšak také nepřeberné množství dechberoucích výhledů, nových barev, kulturních tradic a zvyklostí a lidských příběhů.