Co nám vlastně letošní ročník přinese? „Výkonný výbor v obměněném složení získal titulárního partnera a tento rok se tak jede pod názvem ČPP Extraliga Masters. Celoroční soutěž se jede v kategoriích Masters (od 30 let výše). Šanci mají i mladší, avšak dle pravidel Českého svazu cyklistiky pojedou ve vložené kategorii eM,“ říká za promotéra Josef Říha. 

Celá extraliga směruje k mistrovství ČR na silnici a v časovce, které slouží k nominacím na mistrovství světa Masters. Letos se koná neobvykle brzy vzhledem k megamistráku ve Skotsku, kde se během dvou týdnů odehrají všechny cyklistické soutěže. Silniční mistrák se tedy pojede 4. června ve Slatiňanech na notoricky známém okruhu se startem a cílem u restaurace Monaco. Mistrovské časovky se na 1. července ujal Ludvík Kilinger a pojede se tedy v Sokolově. Novinkou v letošní sezoně je nový web (www.cyklomasters.cz), registrace a hlavně časomíra. Původní web totiž dosloužil a bylo nutno velmi rychle najít řešení, které přinese ulehčení pořadatelům, závodníkům i administrativě. „Díky titulárnímu partnerovi tak budou závody Extraligy Masters využívat nejnovější možnosti registrace a úhrady startovného přes portál www.nasecasomira.cz a hlavně pak při závodech měření aktivní čipovou technologií s online výsledky. Nebudeme tak na výsledky čekat jako dříve, ale budou hned v reálném čase,“ vysvětluje Říha. „Záměrně zdůrazníme pořadatelé ELM, protože z celkových letošních patnácti závodů se jedná o osm pořadatelů, kteří jsou srdcoví, a my si je chceme za výkonný výbor náležitě hýčkat. Naší strategii je mít deset vlastních závodů, kde chceme maximálně podpořit pořadatele, plus další vybrané závody, které mají podobnou kvalitu. Rádi bychom zamířili na Moravu, odkud máme velmi zajímavé výsledky sledovanosti,“ dodává. 

Velký zájem o partnerství vnímá od slovenských kolegů, první vlaštovkou spolupráce by mohl být společný mistrák 2024. „Na to však potřebujeme šikovného pořadatele z Moravy, kdo se hlásí?,“ vyzývá ještě Říha. A závěrem přidává podnět k zamyšlení nad celou hobby cyklistikou a závody v Česku. „Je zde asi osm soutěží s potenciálem přes sto závodů za rok a počtem členů lehce přes tisíc… To už je zajímavý nejen marketingový potenciál, co říkáte?“