Pád způsobil Dylan Groenewegen, když se odchýlil od přímé linie sprintu a natlačil Jakobsena k bariéře. Jakobsen nešáhl na brzdy a v plné rychlosti vletěl do bariéry z plůtků a konstrukce cílové brány.

Po kontaktu spadl i Groenewegen. Do prostoru cílové čáry vletěly plůtky. Následkem této situace se na zemi ocitli další čtyři jezdci: Marc Sarreau (Groupama-FDJ), Jasper Philipsen (UAE), Damien Touze (Cofidis) a Eduard Prades (Movistar). 

Dylan Groenewegen po pádu v 1. etapě Okolo Polska

Pádem Jakobsena (ilustrační titulní snímek) byl postižen i jeden z pořadatelů, který byl také převezen do nemocnice. Utrpěl zranění hlavy, ale již je při vědomí a ve stabilizovaném stavu. 

"Opravdu chci upřímně poděkovat lékařům a nemocničnímu personálu za jejich rychlou péči a pomoc a také velmi přeji všem sportovcům, kteří byli havárií postiženi, rychlé uzdravení," řekl ředitel závodu Lang. 

UCI vydala prohlášení, v němž odsoudila počínání Dylana Groenewegena. Závažnost incidentu vedla UCI k okamžitému postoupení věci disciplinární komisi se žádostí o uložení sankce proti Groenewegenovi. 

Sbor rozhodčích tohoto nizozemského sprintera stáje Jumbo-Visma diskvalifikoval ze závodu a uložil mu pokutu 500 CHF.

Vítězem etapy byl určen Fabio Jakobsen, na druhou pozici Marc Sarreau, který by při normálním průběhu skončil s velkou pravděpodobností třetí. Marc však utrpěl zranění ramenního kloubu a přetrhl si několik vazů. Samozřejmě v závodě nemůže pokračovat. 

Marc Sarreau na ilustračním snímku při jednom ze svých 12 vítězství v závodech UCI.