Hromadný dojezd byl ve 21. etapě Vuelty nevyhnutelný. Na rovinatých okruzích v Madridu sice bojovali v úniku Diego Rubio (Burgos - BH) a Dani Martínez (EF Education First). I ti však byli dostiženi a mířilo se do spurtu celého pelotonu. 

Nejlepší týmovou podporu měl Fabio Jakobsen, za jehož tým Deceuninck - Quick-Step rozjížděl spurt na posledním kilometru i Zdeněk Štybar. Český cyklista byl předposledním pomocníkem Jakobsena, po něm převzal taktovku Max Richeze a připravil Jakobsenovi výbornou pozici a navíc na chvíli zdržel Sama Bennetta (BORA - hansgrohe), který neměl dost času zabrat naplno a Jakobsena už nedojel. Na třetí místě dokončil mladý Polák Szymon Sajnok (CCC). 

V celkovém pořadí se samozřejmě nic nezměnilo. Primož Roglič poprvé v kariéře vyhrál třítýdenní závod a má letos ze všech specialistů na etapové závody nejlepší výsledky. Vyhrál Vueltu, dojel třetí na Giro d´Italia a vyhrál týdenní etapáky UAE Tour, Tirreno - Adriatico a Kolem Romandie. 

Roglič je prvním Slovincem na nejvyšším stupni jakékoliv Grand Tour. navíc vyhrál také bodovací soutěž a jeho krajan Tadej Pogačar skončil celkově třetí a vyhrál soutěž do 25 let. Pro dvoumilionovou zemi je to největší cyklistický úspěch v historii a jeden z největších mezinárodních úspěchů ve sportu. 

Na druhém místě skončil mistr světa Alejandro Valverde (Movistar), už devětatřicetiletý cyklista. Valverde je jedním z nejstarších závodníků historie na stupních vítězů třítýdenního závodu. Pro španělského cyklistu je to už sedmé pódium na Vueltě a deváté na všech Grand Tours. 

Geoffrey Bouchard (AG2R La Mondiale) dokázal ve své první profesionální sezóně a na svém prvním třítýdenním závodě ovládnout vrchařskou soutěž. Movistar je nejlepším týmem konečného pořadí, tuto soutěž španělská sestava vyhrála i loni, v roce 2015 a 2012.     

Miguel Angel Lopez (Astana) byl vyhlášen nejaktivnějším závodníkem celé Vuelty.