Julian Alaphilippe (Deceuninck - Quick-Step) předvedl naprosto fenomenální výkon v závěru třetí etapy v kraji Champagne. V náročném závodu etapy s několika prudkými stoupáními zaútočil sólově už 16 kilometrů před cílem. Okamžitě si vypracoval velký náskok a do cíle dojel 26 sekund před pelotonem, který do cíle dovedli Michael Matthews (Sunweb) a Jasper Stuyven (Trek - Segafredo). 

Alaphilippe se tak dostal do celkového vedení s náskokem 20 sekund před nejlepším mladým závodníkem Woutem van Aertem (Jumbo - Visma), třetí Steven Kruijswijk (Jumbo - Visma) ztrácí 25 sekund. 

Mezi favority na celkové vítězství se podařilo Eganu Bernalovi a Thibautu Pinotovi (Groupama - FDJ) najet 5 sekund na hlavní soupeře. Ale jinak nikdo z vážných favoritů neztratil větší množství času. 


Demonstrace síly nejlepšího cyklisty světa

 

Julian Alaphilippe musel strávit posledních 16 kilometrů v samostném úniku, ale ani několik týmů v hlavním poli ho nedokázalo dostihnout. Alaphilippe zaútočil ve stoupání Mutigny, kde byly na vrcholu bonifikační sekundy. 8 sekund získal Tim Wellens (Lotto Soudal), který strávil celý den v úniku a 5 sekund útočící Alaphilippe. 

Na jeho útok nedokázal nikdo zareagovat, před pelotonem se sice vytvořila skupina s Michaelem Woodsem (EF Education First), Maxem Schachmannem (BORA - hansgrohe), Mikelem Landou (Movistar) a Alexejem Lucenkem (Astana), ale ta byla brzo dostižena. Na čele pelotonu se střídaly různé týmy, nejdříve pracoval celek Jumbo - Visma, následně také Sunweb a Ineos. Na Alaphilippa to ale nestačilo.

Alaphilippe sám překonal předposlední stoupání 4 kilometry před cílem s náskokem 30 vteřin a nestavil se ani v prudkém cílovém výjezdu a získal jedenácté letošní vítězství a třetí etapové vítězství na Tour v kariéře.  


Wellens nejbojovnějším závodníkem a nejlepším vrchařem

V dlouhém úniku se představilo pět cyklistů, kromě čtyř Francouzů, kterými byli Yoann Offredo (Wanty - Gobert), Anthony Delaplace (Arkéa - samsic), Stéphane Rossetto (Cofidis) a Paul Ourselin (Total Direct Energie), také Belgičan Tim Wellens.  

Právě Wellens odjel kolegům z úniku 48 kilometrů před cílem a pořádně prohnal peloton. Posbíral 7 bodů na vrchařských prémiích a vysvlékl Grega Van Avermaeta (CCC) z puntíkovaného dresu. Wellens bojoval i o etapu, ale byl dostižen na vrcholu stoupání Mutigny. Kromě dresu nejlepšího vrchaře převzal i červené číslo pro nejbojovnějšího závodníka etapy.

Převlékal se i zelený dres. Mike Teunissen (Jumbo - Visma) nestačil v celkovém pořadí a v kopcích odpadl, ale přišel i o zelený trikot, který nyní oficálně patří Petru Saganovi (BORA - hansgrohe). Slovenský cyklista bodoval na rychlostní prémii a také v cíli, kam dojel na páté příčce. Má 76 bodů, o 17 více než druhý Matthews. 

Wout van Aert je nadále lídrem soutěže do 25 let, před Eganem Bernalem vede o 20 sekund.  

Foto Sirotti