Chris Froome nepřijede obhajovat triumf z loňského roku a Egan Bernal a Alejandro Valverde se museli vzdát Gira kvůli zdravotním problémům, přesto bude na startu vynikající konkurence. 

Simon Yates (Mitchelton - Scott)

Je nějaký objektivní důvod favorizovat Simona Yatese po letošních výsledcích? Nejspíš není, ale britský vrchař bere účast na Giru velmi vážně, celou přípravu směřuje pouze na italskou Grand Tour a už loni byl krůček od celkového vítězství. Poučen z nezdaru na Giru objel konzervativněji španělskou Vueltu a suverénně zvítězil. Yates má vše, co je třeba pro vítězství na Giru. Je vynikající vrchař, zásadně se zlepšil v časovce a letošní náročné chronometry mu vyhovují ještě víc a dokáže sbírat bonifikace v dojezdech etap. Také má silný tým a dost zkušeností. Pro nás jasný favorit.   

V kopcích mu budou pomáhat Brent Bookwalter, Esteban Chaves, Lucas Hamilton a vždy skvěle připravený Mikel Nieve.  

Počet účastí na Giru: 1

Nejlepší výsledek: 21.

Etapová vítězství: 3


Vincenzo Nibali (Bahrain Merida)

Vincenzo Nibali je nejlepším cyklistou posledních minimálně patnácti let. Nikdo jiný není tak úspěšný na Grand Tours a zároveň v jednorázových závodech. Nibali před Girem nezářil, ale na Okolo Alp se předvedl v dobré formě. Hodně útočil a měl chuť závodit naplno. Umí se skvěle vyrovnat se třemi týdny závodění a s nepřízní počasí. Kdo by v roce 2016, pár etap před koncem Gira, čekal, že se ještě vzepře předpokladům a dojede si pro druhé vítězství? Nebezpečný do posledních kilometrů bude i letos. Rozhodovat by se mělo až ve třetím týdnu a ty mívá skvělé. 

Bahrain Merida není letos moc úspěšným týmem, ale Nibali bude mít k dispozici vynikající vrchaře Domenica Pozzoviva a Damiana Carusa.  

Počet účastí na Giru: 7

Nejlepší výsledek: 1. (2013, 2016)

Etapová vítězství: 7


Primož Roglič (Jumbo - Visma)

Může být ještě lepší než na Kolem Romandie? On sám si je tím jistý. Primož Roglič se každoročně zlepšuje o několik úrovní, loni vyhrál Kolem Baskicka, Kolem Romandie a a Kolem Slovinska a byl čtvrtý v celkovém pořadí Tour de France. Letos vyhrál všechny závody, do kterých nastoupil - UAE Tour, Tirreno - Adriatico a Romandii. Do závodu vstupuje v asi nejlepší formě ze všech favoritů a dost možná oblékne růžový dres už po úvodní časovce s cílem na kopci San Luca nad Boloňou. Ale udrží ho až do Verony? Na Tour byl ve třetím týdnu skvělý, vyhrál horskou etapu a proháněl i závodníky Sky, ale v časovce zklamal a pódium nedobil. Jeden slabší den ho může stát triumf na Giru.   

Nizozemská sestava bude jedna z nejsilnějších v kopcích, pro Rogliče budou pracovat Laurens De Plus, Koen Bouwman, Antwan Tolhoek a Sepp Kuss. 

Počet účastí na Giru: 1

Nejlepší výsledek: 58.

Etapová vítězství: 1


Tom Dumoulin (Sunweb)

Do třetice opět na Giru. Tom Dumoulin stále čeká až na Tour de France připraví trasu, která mu bude více vyhovovat. Přesněji řečeno, která bude mít víc časovek. Právě kvůli časovkám se Dumoulin rozhodl pro čtvrtý start na Giru v řadě a potřetí pojede o vítězství. Tvrdí, že není v takové formě jako v předchozích dvou letech, ale není to jen blafování? Letos nezajel žádný velký výsledek, ale loni to bylo před startem Gira ještě o něco slabší a v Itálii zářil. Dumoulin pojede klasicky svůj závod, bude se snažit získat výhodu v časovkách a v kopcích se zaměří na svůj výkon a nebude stíhat každý nástup. Pokud budou jeho největší soupeři v nejlepší možné formě, bude to mít s vítězstvím hodně složité. Ale Dumoulin umí překvapit.

Sunweb stále nedokáže nabídnout Dumoulinovi dostatečně silnou sestavu. Opět se musí obejít bez Wilca Keldermana a hodně bude záležet na Samu Oomenovi. V kopcích by měli pomáhat také Jan Bakelants, Robert Power, Louis Vervaeke a Chad Haga, ale zasloužil by si lepší podporu.  

Počet účastí na Giru: 3

Nejlepší výsledek: 1. (2017)

Etapová vítězství: 4


Miguel Ángel López (Astana)

Po loňském třetím místu na Giru a Vueltě by opravdovým pokrokem bylo jen vítězství. Ale je to reálné? Může Miguel Ángel López překonat deficit z časovek a v horách všechny porazit? Je to možné, ale nepříliš pravděpodobné. Na druhou stranu jezdí za Astanu, která letos dominuje etapovým závodům a ve 25 letech je stále na výkonnostním vzestupu. Vítězství by bylo překvapivé, pódium je reálné. 

Astana neváhá a na Giro posílá asi nejsilnější sestavu ze všech týmů. V kopcích budou k dispozici Ion Izagirre, Jan Hirt, Pello Bilbao a Andrej Zejc. Doplnění budou Italy Davidem Villellou, Manuelem Boarem a Dariem Cataldem.  

Počet účastí na Giru: 1

Nejlepší výsledek: 3.

Etapová vítězství: 0


Mikel Landa (Movistar)

Teď je ten správný čas ukázat, jak moc dobrým závodníkem Mikel Landa je. Konečně má příležitost předvést se v plné formě. Landa zvažuje odchod z Movistaru do Bahrainu, kde by byl jedničkou týmu, ale vítězství na Giru by vše změnilo. Landa je excelentní vrchař, ale je dostatečně komplexním cyklistou, aby mohl uvažovat o vítězství? Zvládne časovky? Vyhne se pádům, nemocem a slabým dnům? Trochu o tom pochybujeme. 

Movistar nemá na startu jen lídra Landu, ale také záložního lídra Richarda Carapaze. Ekvádorec loni vyhrál etapu a skončil čtvrtý celkově a proto se musí brát vážně. Na první desítku nepochybně má, bude čekat na zaváhání Mikela Landy, nebo se obětuje? Společně by mohli předvést velké věci.   

Počet účastí na Giru: 4

Nejlepší výsledek: 3.

Etapová vítězství: 3


Rafal Majka (BORA - hansgrohe)

Polský vrchař Rafal Majka potřebuje dobrý výsledek v celkovém pořadí. Jinak nenaplní očekávání týmu BORA - hansgrohe. Majkovi se na Giru dlouhodobě daří. Už zde dokončil na sedmém, šestém a pátém místě. A to startoval jen třikrát. Sám chce na pódium, což je vysoký cíl, ale je to ohromně talentovaný závodník a když nebude padat, je to možné. 

Bora se na Majku nemůže spolehnout, takže kromě něj startuje také Davide Formolo. Mladý Ital je ve skvělé formě a sám může skončit hodně vysoko. Můžou si hodně pomoci, v kopcích by jim měl asistovat také Pawel Poljanski, Majkův dvorní domestik. Část týmů se zaměří na hromadné dojezdy a Pascala Ackermanna. 

Počet účastí na Giru: 3

Nejlepší výsledek: 5. 

Etapová vítězství: 0


Ilnur Zakarin (Katusha Alpecin)

Lídr týmu Katusha Alpecin má podobné úspěchy jako Rafal Majka a podobně často končí na zemi. Ale když se mu podaří vyhnout se větším karambolům, končí v první desítce celkového pořadí, na Giru už skončil pátý, na Tour byl devátý a na Vueltě dokonce třetí. První pětka není nemožná, ale musí zazářit v časovkách a zvládnout všechny horské etapy bez výpadku formy. 

Katusha už dlouho postrádá jasnou koncepci, na všech typech závodů. Zakarin je jediným lídrem na Giru, ale solidní podporu v kopcích bude mít jen od Daniho Navarra. 

Počet účastí na Giru: 3

Nejlepší výsledek: 5.

Etapová vítězství: 1


Bauke Mollema (Trek - Segafredo)

Opět je Bauke Mollema donucen startovat v závodě, který ho nikdy moc nezajímal. 32letý Nizozemec se většinu kariéry zaměřuje na Tour de France, jenže na Tour se chystá Richie Porte a tak se opakuje situace z roku 2017, kdy byl jeho týmovým kolegou Alberto Contador. I tentokrát musí vzít zavděk Girem. Ale ve skutečnosti to před dvěma lety skončilo úspěchem, Mollema dojel na sedmém místě, což je jeho třetí nejlepší výsledek na Grand Tour v životě, po šesté příčce na Tour a čtvrté na Vueltě. Cílem bude opět první desítka. 

Týmová podpora nevypadá na papíře vůbec špatně. Mollemovi budou v kopcích pomáhat Gianluca Brambilla, Giulio Ciccone a Michael Gogl. 

Počet účastí na Giru: 2

Nejlepší výsledek: 7. 

Etapová vítězství: 0


Bob Jungels (Deceuninck - Quick-Step)

Z kostek rovnou do hor. Bob Jungels si letos nevybral nejsnadnější cestu. Na dlážděných klasikách uspěl, vyhrál Kuurne - Brusel - Kuurne, ale teď chce konkurovat v kopcích Gira, což je o něco větší výzva. Jungels je skvělý časovkář a solidní vrchař, na Giru dosáhl na skvělé výsledky, dvakrát vyhrál bílý dres a šesté místo z roku 2016 je úžasným úspěchem vzhledem k jeho výšce a váze. Kdyby tento výsledek letos vylepšil, bylo by to ohromné překvapení. 

Jungels nemůže počítat s velkou podporou, sám musí pomáhat Eliu Vivianimu rozjíždět spurty. Deceuninck vzal mladé vrchaře Jamese Knoxe a Mikkela Honorého. Nejplatnější by měl být Pieter Serry, ale poradit si musí Jungels především sám.    

Počet účastí na Giru: 2

Nejlepší výsledek: 6. 

Etapová vítězství: 1


Několik nadějných závodníků se nám do výběru deseti hlavních favoritů nevešlo, kromě už zmíněného Richarda Carapaze a Davida Formola také Alexis Vuillermoz a Tony Gallopin (oba AG2R La Mondiale), Ben O'Connor (Dimension Data), Tao Geoghegan Hart, Pavel Sivakov a Ivan Sosa (všichni Ineos).    

Favorité Giro d'Italia: 

∗∗∗∗∗ Simon Yates

∗∗∗∗ Vincenzo Nibali, Primož Roglič

∗∗∗ Tom Dumoulin, Miguel Angel Lopez 

∗∗ Mikel Landa

∗ Rafal Majka, Ilnur Zakarin, Bauke Mollema, Bob Jungels

Foto Sirotti, Pentaphoto