Kolem Lombardie je z všech pěti monumentů nejvhodnější pro typické vrchaře. Lutych - Bastogne - Lutych je také velmi náročný závod, ale vyžaduje trochu odlišné schopnosti. V Lombardii mohou uspět závodníci bez větších zkušeností z jednorázových podniků. 

Trasa Lombardie se mění často, ale letošní je celkem tradiční. Startuje se v Bergamu a závodníci v první polovině závodu v poklidu překonají stoupání Colle Gallo a Colle Brianze, následuje druhá a o dost těžší polovina 243 kilometry dlouhé klasiky. Na pro cyklisty posvátném stoupání Madonna del Ghisallo (179. km) se toho ještě moc neočekává, ale následuje nejtěžší výjezd Muro di Sormanno, 7,2 kilometru dlouhé stoupání s průměrem 8,4 % a velmi strmým závěrem. 

Poté už by se mělo závodit naplno. Rozhodovat by mělo další stoupání Civiglio, které končí na 227. kilometru. Odtud závodníci sjedou pod poslední výjezd San Fermo della Battaglia a čeká je pouze pět kilometrů ve sjezdu a krátce po rovině. 


Roglič favoritem číslo 1

Výčet favoritů není příliš široký, protože ne každý dobrý klasikář a vrchař dokáže udržet formu až do října. Na startu proto chybí Julian Alaphilippe, také obhájce vítězství Thibaut Pinot a další závodníci. Hlavním favoritem je Primož Roglič, vítěz Vuelty a dvou podzimních klasik Giro dell´Emilia a Tre Valli Varesine.  

Roglič je v nejlepší formě ze všech favoritů. Dokázal to ve stoupání San Luca na Giro dell´Emilia, kde snadno porazil všechny špičkové vrchaře a hlavní soupeře. Nemá moc zkušeností s dlouhými jednorázovými závody, což je velká nevýhoda. Loni útočil příliš brzo, už na Sormanu, a na nejlepší v závěru nestačil. 

Tentokrát by však měl být trpělivější. Bude mít vynikající týmovou podporu a může čekat s útokem na Civiglio. Na toto stoupání nemá nejlepší vzpomínky z Gira, když odpadl od Vincenza Nibaliho a Richarda Carapaze, takže má o motivaci navíc. 

Největšími soupeři pro Rogliče budou Alejandro Valverde a Michael Woods. Kanaďan Woods je v mnohém podobný Rogličovi, ani on není moc zkušený, první klasiku vyhrál až ve středu na Milano - Torino, ale je velmi silný. V klasikářském dojezdu dokázal v nástupu utrhnout Valverdeho a to se jen tak nevidí. Woods sám favorizuje Primože Rogliče a moc si nevěří: "Viděl jsme video, ve kterém mě utrhl na Emilii. Bylo nazvané Robocop a vypadal opravdu jako robot. Jel bez jakékoliv známky bolesti. Bude těžké ho porazit, hlavně když má tak silný tým, ale dám do toho všechno."  

Valverde je pravý opak Rogliče a Woodse. Zkušeností má víc než kdokoliv jiný, ale ani on doposud Lombardii nevyhrál. A i když letos nemá špatnou sezonu, dojel druhý na Vueltě, kde vyhrál i etapu a je španělským mistrem, monumentální vítězství by určitě rád získal. Už dvakrát zde dojel druhý, v letech 2013 a 2014. 

Na posledních závodech dokázal, že fyzicky je na tom dobře, potřebuje se udržet Rogliče a Woodse a ve spurtu může vyhrát. Pojede konzervativně, ale to mu jde nejlépe a potřebuje dobré počasí, v dešti nikdy nezáří. "Lombardie mi v palmarés chybí," říká Valverde. "Musím využít své formy, ale favoritem bude Primož Roglič."     

Egan Bernal se na italské podzimní jednorázovky připravuje dlouhdobě. Nechce se stát specialistou na Grand Tours ve stylu Chrise Frooma, chce být úspěšný i na klasických závodech. To ho ctí a dočkal se vítězství v klasice Gran Piemonte. Kolumbijská převaha závodníků Bernala a Ivana Sosy byla v dojezdu na Oropu velká, ale konkurence byla mnohem slabší. Bernal je v dobré formě, ale není největším favoritem. Loni byl aktivní a nakonec dojel dvanáctý. Aktivní bude muset být i letos, ale jak se zbaví Rogliče a Woodse? Nebude to snadné.

Velmi silným klasikářem je od letošního roku Jakob Fuglsang, ale lídrovi Astany už na konci sezóny chybí šmrnc. V dojezdech na San Lucu a Supergu na nejlepší vrchaře nestačil. Naštěstí pro něj Lombardie nekončí na kopci a má tak mnohem větší šanci na úspěch. Svědčí mu dlouhé a únavné závody a určitě by byl spokojený s deštivým počasím. Ale to se neočekává, má být dvacet stupňů a slunečno. 

Ambiciózní jsou také Bauke Mollema a Adam Yates a zmínit musíme i bývalé vítěze Vincenza Nibaliho a Dana Martina. Nibali vyhrál Lombardii už dvakrát, ale formu má letos horší. Na další vítězství nejspíš nedosáhne, výsledky na posledních jednorázových závodech to dosvědčují. Bahrain Merida se možná soustředí na Dylana Teunse. Belgický cyklista loni dojel třetí, hned za Nibalim. 

Mezi širší skupinu závodníků, která se nám do výčtu deseti hlavních favoritů nevešla, patří jezdci BORA - hansgrohe Davide Formolo a Rafal Majka, bývalý vítěz Esteban Chaves, silný David Gaudu, Diego Ulissi, Sergio Higuita, Gorka Izagirre, Enric Mas, Pierre Latour a také Tiesj Benoot. Belgičan zaujal čtvrtým místem v klasice Milano - Torino a překvapit by mohl i v sobotu. 

Závod můžete sledovat od 14:20 na Eurosportu 1. 

Favorité 113. ročníku Kolem Lombardie

∗∗∗∗∗ Primož Roglič

∗∗∗∗ Michael Woods, Alejandro Valverde

∗∗∗ Egan Bernal, Jakob Fuglsang

∗∗ Bauke Mollema, Adam Yates 

∗ Vincenzo Nibali, Dylan Teuns, Dan Martin