Středeční klasika Brabantský šíp ukázala, že sezóna klasik ještě nekončí a že i závody více v kopcích mohou být mimořádně dramatické a zajímavější než dlážděné jednorázovky. Brabantský šíp byl také nejlepší reklamou na nedělní Amstel Gold Race.  

35 strmých stoupání musejí zdolat účastníci 54. ročníku Amstelu. Na 266 kilometrech se budou prát nejen s kopci, také s úzkými silnicemi s mnoha zpomalovači a překážkami na cestě. Amstel je velmi stresující závod,kde je potřeba držet se vepředu a dlouho šetřit síly.  

Startuje se v Maastrichtu a v jeho okolí se také celý závod koná. Už po 55 kilometrech se přejede slavný Cauberg a cílová páska v Berg en Terblijt kousek za Valkenburgem. Následuje spousta dalších stoupání a 179. kilometru projede peloton opět Cauberg a cílem. 

Zde začne poslední část závodu. Cyklisté přejedou Bemelerberg, Loorberg, Gulperberg, Kruisberg, Eyserbosweg, Fromberg, Keutenberg, naposledy Cauberg (248. km) a už je čeká jen Geulhemmerberg (252,5. km) a poslední Bemelerberg (259,5. km). Odtud do cíle zbývá šest kilometrů a závodí se naplno. Loni unikli Roman Kreuziger a Michael Valgren až těsně před cílem. 


Favorité 

Na startu bude pět bývalých vítězů, kteří dohromady mají na kontě devět vítězství: Philippe Gilbert (4), Enrico Gasparotto (2), Roman Kreuziger, Michal Kwiatkowski a Michael Valgren. Všichni patří k širšímu okruhu favoritů, ačkoliv obhájce vítězství Valgren není vůbec ve formě a dobrý výkon se od něj neočekává. Tým Dimension Data ale má v sestavě také Kreuzigera a Gasparotta. Český cyklista neprožívá nejlepší rok a před Ardenami trénoval na Tenerife a jel pouze Brabantský šíp (15.), letos vynechal Kolem Baskicka. Roman umí na Amstelu závodit, ale bude mít dostatečnou dynamiku a výbušnost? 

Gasparottovi vyšel Brabantský šíp lépe, dojel na sedmém místě. Italský klasikář je velkým expertem na Amstel, je to vlastně jediný velký závod, na který se zaměřuje. Měl by být jedničkou týmu, ale taktika zde bývá složitá a je lepší mít v popředí více jezdců. 

Největším favoritem závodu je Julian Alaphilippe. Francouzský klasikář je nejlepším závodníkem letošní sezóny, už vyhrál osm závodů, včetně Strade Bianche a Milán - Sanremo a etap na Tirreno - Adriatico a Kolem Baskicka. Alaphilippe byl vždy silný v těžkých jednrázových závodech, ale letos je ještě o něco výbušnější a rychlejší a vítězí i ve spurtech proti papírově rychlejším soupeřům. 

Etapák Kolem Baskicka musel kvůli pádu vzdát, ale vyzkoušel se na Brabantském šípu a dokázal, že není o nic slabší. Dojel druhý a byl velmi aktivní. Nedokázal utrhnout Mathieuho van der Poela, ale Amstel je mnohem těžší závod. Delší a více v kopcích. Alaphilippe má větší šanci vyhrát. 

Pro Van der Poela bude Amstel velkou výzvou. Jako nizozemský mistr mu dal přednost před Paříž - Roubaix a určitě chce uspět, zejména po vítězství na Brabantském šípu. Pojede poprvé a sám trochu pochybuje o svých šancích: "Nevím, jestli jsem favoritem. Nastavil jsem laťku velmi vysoko, ale doufám, že se udržím vepředu až do konce závodu. Musím překonat Keutenberg a podobné kopce. To jsou opravdová stoupání, není to jako Paterberg na kostkách."

"Snad udržím krok s nejlepšími, nikdy jsem proti těmto jezdcům nezávodil. Není to tak, že když vyhrajete Brabantský šíp, tak vyhrajete i Amstel. Je to přesně to samé srovnání jako mezi Dwars door Vlaanderen a Kolem Flander. Nemá smysl. Amstel je specifický závod. Pořád se jede po úzkých silnicích. Je hodně hektický. Odhaduji, že bude těžší než Brabantský šíp," řekl Van der Poel listu Het Nieuwsblad. 

Právě na Brabantském šípu se ukázali i další favorité Amstelu. S Alaphilippem a Van der Poelem se udrželi také Tim Wellens a Michael Matthews. Belgičan Wellens není dost rychlý ve spurtu, proto musí útočit a být aktivní. Jenže to často s aktivitou přehání a útočí příliš brzo a v závěru už nemá síly. Loni dojel šestý a v roce 2016 byl desátý. Musel by předvést něco velkého, aby se zbavil rychlejších soueřů, kterých je celá řada. 

Australan Matthews je velmi rychlý a může čekat na spurtu skupiny, ale ačkoliv se zdá být ideálním typem závodníka pro Amstel, na pódium se dostal jen jednou, v roce roce 2015 byl třetí. O rok později byl pátý a o další rok později desátý. Matthews je především závodníkem, který z velkých jednorázovek odjíždí zklamaný, když nenaplní očekávání. Ale k velkým favoritům patří. 

Několik úspěchů na Amstelu má za sebou Michal Kwiatkowski. Polák zde vyhrál v roce 2015 v duhovém dresu mistr světa ve spurtu skupiny. V roce 2017 byl poražen jen Philippem Gilbertem. Na Ardeny ladí svou jarní sezónu a měl by být připraven. Jde mu především o Lutych - Bastogne - Lutych, ale proč nevyhrát už Amstel? Samozřejmě musí útočit, aby se zbavil rychlejších soupeřů, mezi které patří Van der Poel, Matthews, ale také Alaphilippe. A to nebude snadné, ale Kwiatkowski je chytrý závodník a možná něco vymyslí. 

Philippe Gilbert je historicky druhým nejlepším závodníkem Amstelu. Má čtyři vítězství, o jedno více získal Jan Raas. Gilbert dokázal vyhrát Amstel, když měl cíl na Caubergu, i když byl cíl kousek za Caubergem (takto zde vyhrál i Mistrovství světa) i na nové trati. Krajina u Valkenburgu mu prostě vyhovuje. Jenže má za sebou a Paříž - Roubaix a kombinovat tyto dva závody moc nejde. Navíc má Deceuninck - Quick-Step v plánu jet na Alaphilippa. 

Kvůli tomu Alberto Bettiol vynechal Roubaix a zaměřil se na Amstel. A forma ho, zdá se, neopustila. Na Brabatském šípu dojel šestý, jako nejlepší ve spurtu hlavní skupiny. Bettiol má po triumfu na Kolem Flander velké sebevědomí a bude aktivní. 

Peter Sagan loni patřil k nejlepším, ale to bylo v době, kdy měl excelentní formu. Letos je to jiné a tým BORA - hansgrohe by možná měl jet spíše na Maximiliana Schachmanna, který je mimořádně silný. Menší strasti s formou nemá jen Sagan, ale také mistr světa Alejandro Valverde. Amstel ještě nikdy nevyhrál a nejspíš se nedočká ani letos. Stále má vysoký standard, ale něco mu chybí, jako kdyby po zisku duhového dresu přišel o motivaci a chuť závodit. 

Astana je letos silná v každém závodě, s výjimkou dlážděných klasik. Tým povede Alexej Lucenko, který v Berg en Terblijt získal titul mistra světa v kategorii U23 v roce 2012. Kromě něj by mohl útočit také Jakob Fuglsang. A jak dokázal Roman Kreuziger, není nutné být výbušným závodníkem a přitom můžete Amstel vyhrát. To je naděje i pro Fuglsanga.

Favorité Amstel Gold Race: 

∗∗∗∗∗ Julian Alaphilippe 

∗∗∗∗ Michal Kwiatkowski

∗∗∗ Mathieu van der Poel, Tim Wellens, Michael Matthews

∗∗ Alberto Bettiol, Philippe Gilbert 

∗ Enrico Gasparotto, Alejandro Valverde, Alexej Lucenko

Foto Sirotti, Bettini