Program náhradního šampionátu byl osekán jen na to nejnutnější, takže neuvidíme juniory, juniorky, třiadvacítkáře, ani časovky družstev v jakémkoli formátu. Ale aspoň jsme nepřišli o závody nejlepších mužů a žen. 

Světový šampionát začne ve čtvrtek časovkou žen na 31,7 kilometru. Pojede se na velmi rychlé trati bez větších stoupání, takže favoritkami jsou specialistky a tou úplně největší je obhájkyně titulu Chloe Dygert ze Spojených států amerických. Chloe Dygert loni na 30,3 kilometru dlouhé trati v Harrogate porazila druhou Annu van der Breggen o 1:32 a třetí Annemiek van Vleuten o 1:52. A to obě Nizozemky patří k nejlepším cyklistkám všech dob. 

Časovka má převýšení pouze 200 metrů. 

Chloe Dygert trénuje trojnásobná olympijská vítězka v časovce, Američanka Kristin Armstrong. A teprve třiadvacetiletá cyklistka z Brownsburgu v Indianě nastoupila na podobnou cestu, jako šla její slavná krajanka. Vůbec se neúčastní největší závodů, zůstává v USA a přijede pouze na Mistrovství světa. Takže zatímco Anna van der Breggen má za sebou Giro Rosa, Chloe Dygert pouze trénovala cíleně na časovku. 

Výkonnost Chloe Dygert a tréninková morálka je taková, že to nemusí vůbec vadit, právě naopak. Bude čerstvější a motivovanější. Navíc se nemusí měřit s Annemiek van Vleuten, která má zlomené zápěstí.

Druhou největší favoritkou je Anna van der Breggen, následována krajankou a bývalou mistryní světa Ellen van Dijk. Vzhledem k rovinaté trati by mohla zajet i další bývalá mistryně Lisa Brennauer z Německa a zvědaví jsme na Amber Neben, už 45letou Američanku a mistryni světa z let 2008 a 2016. 

Česká reprezentace nominovala hned dvě závodnice, členky Dukly Praha Terezu Korvasovou a Jarmilu Machačovou. Bohužel, česká reprezentace nemůže v Itálii počítat s velkými úspěchy, takže ani Korvasová a Machačová nepatří k favoritkám.

   

Favoritky Mistrovství světa v časovce 2020: 

     Chloe Dygert

    Anna van der Breggen 

   Ellen van Dijk 

  Lisa Brennauer

Amber Neben, Emma Cecilie Norsgaard Jorgensen, Marlen Reusser, Olga Zabelinská  


Van Aert vs. Dennis? 

Páteční časovka mužů by měla být dramatičtější. Má totiž mnohem více favoritů. Titul obhajuje Rohan Dennis a během posledních týdnů měl spoustu času na přípravu, protože se nedostal do výběru Ineosu na Tour de France. Dennis v dresu světového šmapiona nevyhrál ani jednu časovku, ale jel pouze tři a pokaždé byl v první trojici. Nejdříve skončil druhý na australském šampionátu za Lukem Durbridgem, stejný výsledek zajel v etapě Kolem Algarve, kde ho porazil Remco Evenepoel a nakonec bral třetí místo v časovce Tirreno - Adriatico. V pouze desetikilometrovém chronometru ztratil 26 sekund na Filippa Gannu a prohrál i s Victorem Campenaertsem.

Jenže jestli něco Dennis umí, je to připravit se na den D. Loni se musel připravovat sám, zcela bez závodů po rozvodu s týmem Bahrain - Merida. A suverénně vyhrál svůj druhý titul. Dennis umí zajet úplně rovinatou i těžší časovku, jen by asi preferoval o trochu delší závod, protože muži pojedou stejnou trať jako ženy, pouze 31,7 kilometru.  

Největší otázkou je, zda je lepší být před časovkou čerstvý jako Dennis, nebo mít v nohách Tour de France. Na to odpoví souboj Dennise s nejlepším současným cyklistou Woutem van Aertem. Belgický mistr má za sebou tři těžké týdny a časovka v Imole rozhodně nebyla prioritou. A také silniční závod s hromadným startem má pro Van Aerta větší význam, ale to by mu mohlo pomoci. Nebude psychicky zatížen a možná mu to prospěje. Van Aerta není radno podceňovat, sice není specialista, ale výkonnost má fantastickou. 

Naopak zcela klasickým specialistou je Ital Filippo Ganna. Závodník týmu Ineos Grenadiers skončil loni třetí a každý rok se zlepšuje. V kopcích silný není, ale na rovině létá, vždyť zcela placatou časovku na Tirrenu zvládl průměrem 56,6 km/h. Na domácí trati bude jeho motivace ještě větší a vítězství by nepřekvapilo. 

Belgičané mají papírově nejsilnější dvojici v závodě, protože kromě Van Aerta startuje také dvojnásobný mistr Evropy Victor Campenaerts. Bronzový medailista ze šampionátu v Rakousku v roce 2018 se umí připravit na mistrovské časovky, ale jeho příprava měla daleko k dokonalosti. Na Czech Tour si poranil záda a zbytek závodu se trápil, přesto se to na něm moc neprojevilo. Na belgickém šampionátu prohrál pouze s Van Aertem a skončil třetí na Mistrovství Evropy. Campenaerts dokáže roztáčet těžký převod a vyvinout vysokou rychlost a je velmi aerodynamický, což by na rychlé trati mělo hrát v jeho prospěch. 

Když si odmyslíme Tadeje Pogačara (který časovku v Imole nepojede), byl v náročné časovce Tour de France nejlepší Tom Dumoulin. Tento výsledek ho povzbudil k účasti na šampionátu v Itálii a měl by patřit k favoritům. Dumoulin je velmi silný časovkář, ale má radši zvlněné a těžší tratě. Medaile je reálná, ale titul bude asi těžké získat. 

Podobně je na tom Geraint Thomas. Také on se zaměřuje především na výkon na kilogram váhy, aby byl konkurenceschopný v horách a třítýdenních závodech. Ale trochu ho to brzdí v rovinatých časovkách. 

Kvůli časovce v Imole odstoupil švýcarský mistr Stefan Küng z Tour de France už po 16. etapě. Chtěl si odpočinout a nabrat síly. Tento plán prezentoval už před startem Tour a neměl nic společného s neuspokojivými výsledky týmu Groupama - FDJ. Küng je kvalitní časovkář, současný mistr Evropy, ale ve světové konkurenci toho ještě moc nezajel. V Anglii skončil desátý, v Rakousku dvanáctý a v Norsku pětadvacátý. Trochu více očekáváme od dánského mistra Kaspera Asgreena a jeho francouzského kolegy Rémiho Cavagny. Mezi širší skupinu favoritů patří také specialisté Jos van Emden, Alex Dowsett, Luke Durbridge a Mikkel Bjerg.

Češi nastoupí dva, zkušený Josef Černý, současný český mistr a mladý Jakub Otruba, mistr v kategorii U23, který nahradí zraněného Jana Bártu. Černý by měl ve výsledkové listině skončit výše, umístění v Top 15 by bylo úspěchem.  

Favorité časovky Mistrovství světa 2020: 

     Rohan Dennis, Wout van Aert

    Filippo Ganna

   Victor Campenaerts, Rémi Cavagna, Tom Dumoulin  

  Kasper Asgreen, Geraint Thomas

  Jos van Emden, Stefan Küng