Závěr maratonské čtvrté etapy Gira s cílem ve Frascati přinesl velké změny v celkovém pořadí. Pád 6,5 kilometru před cílem způsobený Salvatorem Pucciem a následný další pád rozhodl nejen o etapě, ale také ovlivnil vývoj celého Gira. Nejvíce času ztratil Tom Dumoulin a zatím není jasné, zda bude mít význam v závodě pokračovat.

Primož Roglič se všem karambolům vyhnul a bojoval o etapové vítězství v nesourodé sedmičlenné skupině, kde se udrželi někteří sprinteři a také vrchař Richard Carapaz. Ten si dokonale načasovaným nástupem dojel pro etapu, časový bonus a najel vteřiny na většinu soupeřů. Roglič na šestém místě ztratil pouze dvě sekundy, ale bonifikaci si nepřipsal. Přesto navýšil vedení. 

Tři velcí favorité, Simon Yates, Miguel Angel Lopez a Vincenzo Nibali dokázali eliminovat ztráty a dojeli 16 sekund za Rogličem. Stejný čas měli i Bauke Mollema, Tao Geoghegan Hart a Ilnur Zakarin. Hůře skončil Mikel Landa, kterému se na letošním Giru lepí smůla na paty. V cíli byl pořádně rozčilený na Simona Yatese, který ho prý na kruhovém objezdu srazil. Brita počastoval několika vulgárními výrazy a později se za svá slova omlouval na sociálních sítích.  

Landa dojel se ztrátou 34 sekund na Rogliče. Tím se propadl i za svého stájového kolegu Richarda Carapaze, ale o o roli lídra by to zatím rozhodovat nemělo. Do konce Gira zbývá ještě 17 etap.

 

Těžko předvídat, kolik etap ještě zvládne Tom Dumoulin. Nizozemec šel k zemi velmi tvrdě, poranil si koleno, ze kterého tekla spousta krve a nemohl šlapat naplno. Po vyšetření v nemocnici se ukázalo, že nemá nic zlomeného a teoreticky může pokračovat. Uvidí se až ráno před pátou etapou, zda má smysl závodit dál. Dumoulin ztratil 4:04, což může být rozhodující, i kdyby dokázal pokračovat. 

Jaké jsou tedy rozdíly mezi favority po čtvrté etapě? Roglič navýšil vedení, druhý Yates ale ztrácí pouze 35 sekund a Nibali 39 sekund. Nejde o velký odstup, v průběhu Gira se stane ještě mnohem více věcí a čekají nás všechny hory a dvě časovky. 

Lopez se také drží v konatktu, ztrácí 44 sekundy, do minuty jsou i Rafal Majka a Bauke Mollema. Hůř jsou na tom lídři Movistaru, Richard Carapaz ztrácí po pondělních problémech s technikou 1:21 a Mikel Landa 1:49, což už není zrovna málo a pódium se mu vzdaluje. 

Tom Dumoulin si určitě nepředstavoval, že po časovce a převážně rovinatých etapách bude ztrácet 4:30 na Primože Rogliče. Má smysl pokračovat? Bude s hendikepem schopen konkurovat soupeřům ve formě? Stáhnout takový odstup bude nesmírně těžké. Bude lepší vzdát a připravit se na Tour de France? Rozhodnutí je na Dumoulinovi. 

Foto Sirotti