Geometrie nového modelu vychází z prodlouženého rozvoru kol, jehož rozsah lze dále doladit pomocí nastavitelné vidlice Columbus Futura Cross. Rám je sestaven z robustnějších trubek, které jsou zkonstruovány tak, aby poskytovaly správnou rovnováhu mezi tuhost zaručujícím vysokým modulem vláken a odolností proti mechanickému poškození. Scout působí velmi solidním dojmem, přesto je lehký a hbitý na ovládání. Je ve svém živlu při stoupání, sjíždění i jízdě po všech druzích terénu, které si nezbytně nežádají odpruženou vidlici.

Výkon je u Festky vždy na prvním místě v seznamu priorit a Scout není v tomto ohledu výjimkou. Zvláštní důraz při vývoji rámu byl kladen na to, aby kolo bylo responsivní ale stabilní současně. „Lidé mají tendenci spojovat výkon s rychlostí, ale to není ten jediný pohled. Efektivní přenos síly z jezdce na rám a dále znamená, že síla, kterou vynakládáte, nepřichází nazmar, takže k dosažení cíle budete potřebovat vynaložit méně úsilí. Efektivita se tak může projevit například v menší vynaložené námaze, a tudíž menší únavě," vysvětluje Michael Moureček.

loading...

Pokrok v oblasti komponentů Festce umožnil navrhnout model Scout jako první rám ve firemním portfoliu specificky určený pro sadu s jedním převodníkem. Výhodami takového osazení je nejenom optimální řetězová linka, ale i efektivita a snadnost ovládání řazení na jediné páce.

Stejně jako u všech modelů Festka je i Scout kromě řady standardních velikostí k dispozici s geometrií na míru za menší příplatek. Rám lze také dokonale přizpůsobit potřebám a ambicím jeho uživatele v oblasti bikepackingu. Možnosti sahají od počtu/umístění nýtovacích matic pro brašny a nosiče až po ideální úhel sklonu horní rámové trubky pro umístění brašny uvnitř hlavního rámového trojúhelníku. Pokročilé možnosti, jako je integrace dynama a kabelů pro světla, stejně jako mnoho dalších individuálních přání, jsou možné a vítané.

Základní cena rámového setu je 125.790 Kč, celostavby začínají na 177.890 Kč. Scouta lze objednat ve všech kategoriích grafického provedení od Core přes Spirit a Signature až po YOU BY FESTKA. Poslední z kategorií je omezena na pouhých 12 kol ročně.

V rámci uvedení Scouta na trh Festka představila nový model i v nejvyšší variantě provedení, kterou jsou rámy vyrobené ve spolupráci s externími umělci. Tentokrát se jedná o uměleckou dvojici Ondrash & Kašpárek, která pro tento účel poprvé aplikovala svou unikátní technologii přenosu barev z vodní plochy na 3D předmět. Festka Scout v tomto provedení a v plné výbavě stojí 690.000 Kč.   

Technická specifikace:

  • STŘED: PF 86.5/41 mm
  • VIDLICE: Columbus Futura Cross 1 ½ / Columbus Futura Cross+1 ½
  • PRŮMĚR HLAVOVÉ TRUBKY: 52 mm
  • OBJÍMKA PŘESMYKAČE: 34.9 mm
  • PRŮMĚR SEDLOVKY: 31.6 mm
  • ŘAZENÍ: 1x mechanical, Di2, eTap, Rotor
  • MAXIMÁLNÍ PRŮCHODNOST PRO PLÁŠTĚ: 42 mm (700c) / 50 mm (650b) (měřeno)
  • MAXIMÁLNÍ VELIKOST BRZDOVÝCH KOTOUČŮ: 140 mm vzadu, 160 mm vpředu
  • VÁHA: cca 1000 g