Sezóna 2022 byla pro Juliana Alaphilippa hodně smolná. Kvůli zraněním nemohl podávat své obvyklé výkony a vyhrál pouze dva závody. Nyní je však už zcela zdravý a připravený opět vítězit. A to nejlépe na největších jarních klasikách. Chystá návrat na Kolem Flander, Sanremo, Strade Bianche i do Arden. Třicetiletý Francouz je jedním z nejdéle sloužících jezdců v barvách týmu Soudal Quick-Step a Patrick Lefevere, šéf tradiční belgické stáje, od něj očekává hodně. 

V týmu je už deset let a během té doby vyhrál monument Milán-Sanremo, klasiky Valonský šíp (3x), Strade Bianche, Clasica San Sebastian a šest etap na Tour de France. Ale protože z minulosti se žít nedá, Alaphilippe musí opět začít vyhrávat největší závody, aby si zasloužil peníze, které mu tým posílá. Proto bude opravdu hodně závodit. Začne na Mallorca Challenge na konci ledna (letos je připraveno hned pět jednorázových závodů, nejspíš nepojede všechny), poté se na konci února vydá na menší francouzské jednorázovky Faun-Ardéche a Faun Drome a v března začne hlavní část jarní sezóny. Nejdříve Strade Bianche, poté etapák Tirreno-Adriatico a 18. března slavné Sanremo.

Zatímco loni se zaměřil výhradně na ardenské klasiky a nevyplatilo se to, Valonský šíp nevyhrál a Lutych-Bastogne-Lutych opustil v sanitce, letos se vrátí na kostky. Zatím jsou v plánu čtyři dlážděné klasiky E3 Saxo Classic, Gent-Wevelgem, Dwars door Vlaanderen a samozřejmě Kolem Flander (2. dubna). Paříž-Roubaix vynechá, aby byl připraven na Amstel Gold Race, Valonský šíp a Lutych (23. dubna).

"Po velmi těžkém roce 2022 mám pro tento rok neuvěřitelnou motivaci," říká Alaphilippe na prezentaci týmu Soudal Quick-Step. "Měl jsem čas na fyzické a psychické zotavení a pak jsem v zimě tvrdě trénoval, abych se vrátil na svou nejvyšší úroveň. V první řadě doufám, že se mi podaří silný start do sezóny. Mám pěkný kalendář a doufám, že budu v každém závodě vpředu, pomůžu týmu a získám nějaká vítězství. Mým prvním hlavním cílem bude Kolem Flander. Je to závod, který mám rád, a doufám, že se mi tam bude dařit." 

Alaphilippe jel Flandry naposledy v roce 2021 a pomohl k vítězství Kasperu Asgreenovi, týmovému kolegovi z Quick-Stepu. O rok dříve sám jel o vítězství, jenže kvůli vlastní nepozornosti narazil do doprovodného motocyklu a se zlomeninou musel vzdát z čelní skupiny, kterou tvořil společně s Mathieu van der Poelem a Woutem van Aertem. To byly jeho jediné dvě účasti na nejprestižnější belgické klasice. Není však pochyb o tom, že ve své nejlepší formě dokáže jet o vítězství. 

V létě je doposud jasno pouze o Tour de France. Tu loni musel vynechat kvůli dlouhé léčbě zranění, které si způsobil na Lutychu. 

Závodní program Juliana Alaphilippa: 

25. 1. Trofeo Calvia

26. 1. Trofeo Port D'Alcudia - Port D'Alcudia

27. 1. Trofeo Serra de Tramuntana (Lloseta - Lloseta)

28. 1. Trofeo Port d'Andratx - Port d'Pollença (Mirador D'es Colomer)

29. 1. Trofeo Playa de Palma - Palma

25. 2. Faun-Ardèche Classic

26. 2. Faun Drome Classic

4. 3. Strade Bianche

6. 3. - 12. 3. Tirreno-Adriatico

18. 3. Milán-Sanremo

2. 4. Kolem Flander

16. 4. Amstel Gold Race

19. 4. Valonský šíp

23. 4. Lutych-Bastogne-Lutych

1. 7. - 23. 7. Tour de France