Na pouze 34 kilometry dlouhé a technické trati se děly překvapivé věci. Dvojnásobný mistr světa Filippo Ganna letos k nejlepším nepatřil, ztrácel už na mezičasech a v cíli měl o 56 sekund horší čas než vítěz a obsadil sedmou příčku. Když se nedařilo Gannovi, měl cestu k titulu umetenou Remco Evenepoel, ale ani až na vrchol nedosáhl, ačkoliv se mu dařilo mnohem víc. Titul mu utekl o devět sekund a v cíli byl stejně překvapený jako všichni ostatní a ptal se svého doprovodu: "Tobias kdo?"

Sám však musel uznat skvělý výkon nového mistra světa. Foss patří k velkým talentům světové cyklistiky, je bývalým vítězem Tour de l'Avenir a norským šampionem a v Jumbo - Visma z něj udělali světového šampiona. "Je to jako sen," řekl Foss po skončení závodu. "Ještě tomu nevěřím. Nohy byly dobré. Věděl jsem, že jsem sem z Kanady přijel v dobré formě, ale tohle jsem nečekal."

Souboj o zlato byl napínavý až do konce, Kung ztratil jen tři sekundy. "Nemám největší sebevědomí, takže jsem tomu nevěřil, dokud nebylo po všem. Dnes jsem ze sebe dostal všechno. Lépe už to nešlo. Jsem velmi spokojený, je to neuvěřitelné." Fossovi sedla náročná a nepříliš dlouhá trať. "Nebyl tam skoro žádný čas na odpočinek nebo zpomalení. Stoupalo se a klesalo. Bylo to velmi technické, v úsecích z kopce jsem si mohl oddechnout. Před startem jsem uvažoval o první desítce nebo pětce. Bude velmi zvláštní nosit duhový dres. Budu ho ctít, jak nejlépe budu umět."

Radost Fosse byla v ostrém kontrastu ke zklamání druhého Künga, který konečně zvládl porazit Gannu i další favority, ale titul stejně nemá. Přitom ještě na posledním mezičase byl nejrychlejší. O duhový dres přišel až v poslední části časovky. "Už tolikrát jsem byl blízko... Také jsem přišel o evropský titul o necelou vteřinu, na olympiádě v Tokiu mi chyběla vteřina k bronzu a teď zase tohle."

Z druhého místa se nedokázal radovat: "Když jsem se dnes podíval na startovní listinu, věděl jsem, koho musím porazit. Jen jsem vůbec nepočítal s takovým výkonem Tobiase. Teď mám spíš pocit, že jsem přišel o duhový dres, než že jsem vyhrál stříbro." O rozhodující tři sekundy prý přišel i kvůli změně větru v druhém okruhu. "V prvním kole nás vítr opravdu tlačil, ale v druhém se úplně utišil. Podíval jsem se na wattmetr a viděl jsem, že rychlost klesla. Přesto jsem se snažil. Je to opravdu těžké, bolí to."

Podobně zklamaný, ale ještě mnohem víc naštvaný je Ethan Hayter. Brit měl problémy s řazením a musel měnit kolo. Skončil čtvrtý se ztrátou 40 sekund a měl pocit, že kvůli tomu přišel o medaili, možná i titul. "Možná jsem mohl bojovat o vítězství. To se nikdy nedozvíme. Ztratil jsem tam nejméně 20 sekund. Poté jsem také trochu vypadl z rytmu. Druhé kolo bylo prostě trochu jiné. Je to škoda, ale i tak to byla dobrá jízda." 

Svůj nejlepší výsledek na mistrovství světa zajel Tadej Pogačar, na šestém místě byl o 48 sekund horší než Foss. "Z časovky mám docela dobré pocity. Se svým výkonem jsem spokojený. Mám velkou radost z Tobiase Fosse. Je to překvapení pro všechny, ale to se nám na cyklistice líbí. Na svůj výkon může být hrdý."