Jakob Fuglsang se dlouhodobě snaží prosadit v celkovém pořadí třítýdenních závodů, ale nepovedlo se to to ani letos, kdy měl nejlepší sezónu kariéry. Dánský cyklista patří mezi nejlepší klasikáře v kopcích, daří se mu na týdenních etapácích, ale na Tour de France opět neuspěl. 

V příštím roce bude mít jiné priority. Zkusí italské Giro, především kvůli Olympijským hrám, kde chce zvítězit a Tour proto pojede jen jako domestik Miguela Angela Lopeze. Toho čeká debut na Tour. Takové jsou předběžné plány Astany. 

"Chtěl bych to ještě zkusit. V posledních letech se mi na Grand Tours nedařilo jak jsem doufal, takže by bylo dobré a rozumné vyzkoušet Giro," řekl Jakob Fuglsang pro dánskou stanici TV 2 Sport. "Právě teď to vypadá, že na Tour pojedu pro Lopeze. Je to také s ohledem k profilu tratě, Giro mi docela sedí a Tour bude Lopezovi taky vyhovovat," dodává. 

Astana byla letos úspěšná na mnoha závodech, vyhrála hodně prestižních týdeních a krátkých etapáků, ale na Grand Tour to nevyšlo. Fuglsang musel vzdát Tour a Lopez se na Giru a Vueltě nedostal na pódium. Fuglsang pomáhal Lopezovi na letošní Vueltě, kde Kolumbijec skončil pátý a sám vyhrál etapu. 

Hlavním důvodem pro změnu cílů jsou Olympijské hry. V roce 2016 v Riu dojel na druhém místě za Gregem Van Avermaetem, příští rok už chce vyhrát. Bude patřit k favoritům, protože v jednorázových závodech v kopcích už patří mezi špičku. Tour nejspíš objede, ale jen jako domestik a v Tokiu by tak měl být docela čerstvý. 

Trasu olmypijského závodu si projel společně s Chrisem Froomem, Michalem Kwiatkowskim a Romainem Bardetem před kritériem v Saitamě, kam ho pozvala společnost ASO. "Miluji tu trať. Je opravdu těžká. Pokud bude pršet, stejně jako během naší prohlídky, bude závod ještě těžší."

Kromě Gira a Olympijských her chce být v nejlepší formě i na ardenských klasikách. Letos vyhrál monument Lutych - Bastogne - Lutych, na Amstel Gold Race dojel třetí a na Valonském šípu druhý. Stejné ambice má i příští rok. 

Jakob Fuglsang po letošní mimořádně dobré sezóně prodloužil smlouvu s Astanou o další dva roky, ačkoliv o něj byl zájem i jinde. Především Movistar o dánského cyklistu stál. "Je pravda, že došlo ke kontaktu s Movistarem a Eusebiem Unzuem ohledně možné dohody. byla to zajímavá příležitost, ale nakonec jsem prodloužil o dva roky s Astanou, za což jsem rád. Odejít do Movistaru byla velká příležitost, ale myslím, že v Astaně budu mít ještě více prostoru. Je mi už 34let, nejsem mladý a musel jsem si vybrat opatrně. Budu vést tým na několika závodech a doufám, že tento úkol dokážu splnit."