V první etapě po druhém volném dni se očekával silný vítr do zad, který nakonec opravdu vyprovokoval velký únik hned na začátku dlouhé etapy. 214 kilometrů před cílem ujela početná skupina, kde byla většina členů týmu Deceuninck - Quick-Step, včetně Zdeňka Štybara a Philippa Gilberta, ale také několik závodníků Movistaru s Nairem Quintanou, jezdci Sunwebu, včetně Wilca Keldermana a další. 

A protože v hlavním poli nebyla síla stahovat únik, vytvořila si vedoucí skupina až šestiminutový náskok, který sice neohrožoval Primože Rogliče (Jumbo - VIsma), ale komplikoval život Tadeji Pogačarovi (UAE Emirates) a Miguelu Angelu Lopezovi (Astana). 

V čelní skupině byli také sprinteři, Fabio Jakobsen, Sam Bennett a Max Walscheid, ale Jakobsen odpadl 49 kilometrů před cílem v jediném náročnějším stoupání. Ve stejném výjezdu začal vytvářet tlak na Primože Rogliče tým Movistar. Španělský tým očesal hlavní skupinu, zbavil se všech závodníků týmu Jumbo - Visma a izoloval Rogliče. Valverde dokonce zkusil zaútočit, ale Rogličovi a ostatním lídrů neujel.  

Situace nevyhovovala ani Astaně, Quintana ohrožoval Lopeze, takže se z první skupiny vrátil Luis Leon Sanchez (Astana) a kazašský celek začal pracovat v druhé skupině. Pomáhali i jezdci BORA - hansgrohe. To zachránilo Rogliče a Pogačara, kteří neměli ve druhé skupině žádného domestika. 

V první skupině se samozřejmě závodilo také o etapové vítězství. Poslední tři kilometry vedly do nepříliš náročného stoupání, ale rozhodně nebyly snadné. Zdeněk Štybar nastoupil 2,3 kilometru před cílem a donutil ostatní závodníky stahovat. Brzy musel zabrat také Sam Bennett, kterého se udržel jen Philippe Gilbert a v samotném finiši měl více sil než irský šampion.

Gilbert si dojel pro druhé etapové vítězství a před Mistrovstvím světa je ve skvělé formě. Druhý skončil Bennett a třetí Rémi Cavagna (Deceuninck - Quick-Step). Quintana ztratil v klasikářském dojezdu 10 sekund, Štybar ztratil 30 sekund, ale zásadně pomohl Gilbertovi k vítězství. Belgičan kromě etapy získal také Žlutou stužku. Tato tradiční, ale neoficiální cena je určena pro nejrychlejšího muže v závodě dlouhém aspoň 200 kilometrů. Gilbert etapu objel v průměru 50,63 kilometrů za hodinu, čímž toto ocenění sebral Matteu Trentinovi.

Lopez, Valverde, Roglič, Pogačar a Rafal Majka (BORA - hansgrohe) dojeli se ztrátou 5:29 na vítěze. To znamená, že Quintana je zpět na druhém místě s odstupem 2:24 na Rogliče. Valverde ztrácí 2:48 a Pogačar 3:42. Lopez klesl na páté místo s odstupem 4:09.   

Do první desítky se posunuli také Kelderman (6.) James Knox (Deceuninck - Quick-Step, 8. celkově) a Dylan Teuns (Bahrain Merida, 10.).