Gino Mäder (Bahrain Victorious) strávil celý den v dlouhém úniku a slaví své první významné vítězství. Den po odstoupení Mikela Landy se může tým Bahrain Victorious opět radovat. Ineos Grenadiers vedl boj o celkové pořadí a Egan Bernal opět prokázal, že je nejlepším vrchařem prvního týdne Giro d´Italia. Dojel si pro druhé místo před Danem Martinem (ISN) a Remcem Evenepoelem (Deceuninck - Quick-Step). Mladý Belgičan se přiblížil růžovému dresu, ale nakonec je druhý s odstupem 11 sekund za mladým Maďarem Attilou Valterem (Groupama - FDJ). 

Opět úspěšný únik

6. etapa byla zatím nejtěžší v průběhu letošního 104. ročníku Giro d´Italia. Slunný start se brzo proměnil v déšť, který neustal až do cíle. Trvalo docela dlouho, než se vytvořil stabilní únik, protože vpředu chtěli být skoro všichni. Úspěšní byli až Jimmy Janssens (Alpecin - Fenix), Matej Mohorič a Gino Mäder (Bahrain Victorious), Simone Ravanelli (Androni Giocattoli - Sidermec), Simon Guglielmi (Groupama - FDJ) a Dario Cataldo (Movistar). Jakmile si skupina vytvořila náskok 30 sekund, z hlavního pole zaútočili Bauke Mollema (Trek - Segafredo) a Geoffrey Bouchard (AG2R Citroen) a do skupiny si po docela dlouhém boji dojeli.

Když peloton vystoupal na vrchol stoupání Forca di Gualdo, zaujal tým Ineos Grenadiers aktivní obrannou pozici v mokrém a technickém sjezdu. Hlavní pole se roztrhalo a jezdci britského celku toho využili. Pokračovali v ostrém tempu a utrhli hodně soupeřů, včetně růžového Alessandra De Marchiho (ISN) a Domenica Pozzoviva (Qhubeka Assos). Ostatní favorité útok Ineosu přežili a zůstali v hlavní skupině. 

Bardet, Ciccone a Bettiol v útoku 

Závodilo se především ve sjezdech. V dalším technickém klesání z pelotonu zaútočili Alberto Bettiol (EF Nippo), Giulio Ciccone (Trek - Segafredo) a Romain Bardet (DSM). Podařilo se jim rychle získat kolem 40 sekund náskoku, ale jejich spolupráce nebyla dobrá. Ciccone měl zakázáno střídat, protože vpředu byl Mollema a v hlavním poli Vincenzo Nibali. V pelotonu pracovali Filippo Ganna a Jhonatan Narváez (Ineos Grenadiers) a uprchlíky dojeli.

Čelní skupina se také rozdělila. Mohorič s Mäderem zaútočili ve sjezdu a vrátit se k nim zvládli pouze Mollema a Cataldo. Na začátku 15 kilometrů dlouhého cílového stoupání San Giacomo si vystoupil Matej Mohorič, který na rovině před kopcem pracoval pro dobro svého týmového kolegy a celého úniku. A Mäder se mu odvděčil. 3,3 kilometru před cílem zaútočil a utrhl Mollemu s Cataldem. Nizozemec a Ital nedokázali reagovat a bylo jasné, že souboj o etapu nesvedou oni, ale mladý Švýcar a favorité z hlavní skupiny. 

V březnu přišel Gino Mäder o své první evropské vítězství v posledních metrech 7. etapy Paříž - Nice. Tehdy ho předjel Primož Roglič a pro Mädera to bylo velké zklamání. Ale tento scénář se v Itálii neopakoval. Švýcar udržel všechny favority za sebou s náskokem 12 sekund. 

„Včera byl opravdu smutný den, ale dnes jsme jeli pro Mikela,“ potvrdil vítěz etapy motivaci týmu Bahrain Victorious. „Udělali jsme všechno, abychom se dostali do úniku. Matej byl dnes opravdu silný a fakt, že jsem vyhrál, je opravdu skvělý. Je to opravdu úžasný pocit, zvláště po té porážce na Paříž - Nice. Když jsem byl v posledních 500 metrech vpředu sám, jediné, na co jsem myslel, byla ta etapa na Paříž - Nice."

Bernal opět aktivní  

Nadvládu nad pelootnem držel tým Ineos. Filippo Ganna dovezl peloton až do cílového stoupání a poté přenechal práci svým týmovým kolegům. Jonathan Castroviejo odšlapal na čele pár kilometrů a poté ho zastavil defekt. Moc dlouho nevydržel ani Gianni Moscon a tempo převzali Fausto Masnada a Joao Almeida pracující pro Remca Evenepoela. To se však nelíbilo Ineosu a následně přišel útok Daniho Martíneze. Krajan a týmový kolega Egana Bernala se snažil vytvořit pozici pro útok svého lídra. A ten přišel. Na Bernalův pokus zareagovali jen Giulio Ciccone, Remco Evenepoel a vrátil se i Dan Martin (ISN). 

Mezitím nadobro odpadl Jai Hindley (DSM), druhý muž loňského Gira, ale na tempo Bernalovy skupiny neměli ani další favorité. Zcela neviditelný byl Simon Yates (BikeExchange), problémy měli Hugh Carthy (EF Nippo), Aleksandr Vlasov (Astana - Premier Tech) a další. Bernal útočil opakovaně, ale Evenepoela, Martina a Cicconeho se zbavit nedokázal. Žádal Evenepoela, aby se s ním prostřídal, ale Belgičan byl na hraně sil a zůstal v háku. Bernal si aspoň dojel pro 6 bonusových sekund za druhé místo v cíli, 4 sekundy bral Martin a bez bonusu skončil Evenepoel. Ciccone dojel 2 sekundy za nimi.

Damiano Caruso (Bahrain Victorious) a Dani Martínez dojeli 13 sekund za Bernalem. Marc Soler (Movistar) ztratil 15 sekund, Carthy, Vlasov, Yates a Valter dokončili s odstupem 17 sekund. A další ztratili ještě víc. Tobias Foss (Jumbo - Visma) pochopil, že nemá smysl čekat na George Bennetta (Jumbo - Visma) a hájil vlastní postavení. Ztratil 28 sekund na Bernalovu skupinu, stejně jako Bardet, Almeida a Davide Formolo (UAE Emirates). Novozélanďan Bennett projel cílem se ztrátou přes 7 minut a vypadl z průběžného pořadí.

Attila Valter novým lídrem závodu 

Attila Valter se před dvěma dny stal první maďarským držitelem jakéhokoliv dresu na třítýdenních závodech. Tehdy vedl pouze soutěž do 25 let, ale dnes se dostal do celkového vedení a patří mu růžový trikot. Valter, odchovanec polského týmu CCC, vede s náskokem 11 sekund před Evenepoelem. Bernal ztrácí 16 sekund, Vlasov 24 sekundy a Louis Vervaeke (Alpecin - Fenix) 25 sekund. 

„Asi budu brečet. Jsem tak šťastný. Vtipkoval jsem o tom, ale opravdu si věřit je něco jiného. Jsem překvapený, ale pokusil jsem se to naplánovat. Věděl jsem, že se musím nejlepších co nejdéle, abych měl šanci. Přesně jsem věděl, kolik sekund můžu na favority ztratit. Cítil jsem, že jsem silný a uspěl jsem. Taková motivace vám nakonec dá také více síly do nohou. Doufám, že si to v nadcházejících dnech užiju,“ svěřil se Attila Valter. 

Změnilo se také pořadí ve vrchařské soutěži. Mäder má nově 26 bodů a náskok 8 bodů před Bouchardem. Nejlepším mladým jezdcem zůstal Valter, ale bílý dres poveze Evenepoel. Giacomo Nizzolo (Qhubeka Assos) je i nadále lídrem bodovací soutěže.