Letošní debut už má za sebou. Stejně jako loni začal na Challenge Mallorca a začal dost podobně jako před dvanácti měsíci. Zatímco loni vyhrál druhý závod roku, letos se dostal na pódium už v prvním závodě. Jakožto největší favorit Trofeo Ses Salines - Alcudia nebyl úplně spokojený s třetím místem, ale s formou ano. Cítím se dobře, s tím jsem spokojený. V týmu vládne dobrá nálada po výhře Ruie Costy v prvním závodě, všichni jsou motivovaní něco předvést.v

Girmay je největší hvězdou belgické stáje a proto se toho od něj očekává nejvíc. A ani on sám se nezdráhá mít velké cíle. Nemá důvod si nevěřit, vždyť už ve 22 letech patří mezi světovou špičku. A chce vyzkoušet závody, na které se zatím nedostal. Pro rok 2023 jsme si pečlivě naplánovali tři monumenty a Tour de France. Po mé loňské premiéře na Milán-Sanremo a Giru d'Italia, se opravdu těším na Kolem Flander, Paříž-Roubaix a Tour de France. Jsou to populární závody, které v Eritreji všichni sledují v televizi a o účasti na nich jsem snil už jako dítě, říká v rozhovoru pro nizozemský web In de Leiderstrui.

Girmay loni zazářil především ve spurtech po těžkém průběhu závodu. To se týká i klasik, na Gent-Wevelgem se dostal do vedoucí skupiny a v dlouhém spurtu po téměř 250 kilometrech porazil mnohem zkušenějšího Christopha Laporteho. Ve 21 letech to byl šokující výsledek. Následoval debut na Giru a vítězství ve spurtu v konkurenci Mathieu van der Poela. Opět po těžkém průběhu etapy. A aby toho nebylo málo, mezi nejlepšími dojel i v dalších prestižních jednorázovkách, na Milano-Torino (10.), Sanremu (12.), E3 Prijs (5.), Bretagne Classic (6.), GP Québec (3.) a Velké ceně Valonska (2.). 

„Mojí ambicí je být každý rok lepší, ale nechci na sebe tlačit. Společně s týmem máme vizi, že budeme myslet na dlouho dopředu," vysvětluje Girmay. "Můj rychlý vývoj mi dodal velkou důvěru v mé schopnosti, v kolegy, kteří mě obklopují, a v zaměstnance týmu, kteří mě vedou. Mám velkou radost, když vidím, že všichni společně usilovně investují do mého rozvoje.

Girmay působí klidně a rád si nechá poradit od zkušenějších kolegů: „V této sezóně jsem obklopen klasikáři s mnoha zkušenostmi. V plánu jsou tréninky ve vlámských Ardenách a průzkum tratí. Cílem je umožnit mi v následujících měsících udělat další krok. Máme kvalitní tým.