Tour de France je pro nejlepší sprintery vždy nejdůležitějším závodem roku, ale občas se i ti nejlepší vydávají na Giro, kde absolvují třeba jen deset etap, ale něco vyhrají a můžou pokračovat v přípravě na Tour. Takto v minulosti vítězili Marcel Kittel, André Greipel, ale i Mark Cavendish. Letos se na Giru ze sprinterské špičky objeví pouze Elia Viviani, pro něhož je to vrchol sezóny a Tour s velkou pravděpodobností nepojede. 

Viviani je tedy velikým favoritem hromadných dojezdů. Letos se mu daří, je rychlý, ale především těží ze skvělé práce svého týmu Quick-Step Floors. A belgický celek Vivianimu důvěřuje, proto je jejich hlavním lídrem. To je velký rozdíl oproti týmu Sky, který ho při výběru na třítýdenní závody ignoroval. Pracovat pro něj bude Fabio Sabatini, možná nejlepší rozjížděč spurtů na světě. Dále vynikající Michael Mørkøv a tempaři Eros Capecchi, Rémi Cavagna, Max Schachmann, Florian Sénéchal a pomůže i Zdeněk Štybar. 

Quick-Step loni dominoval s Fernandem Gaviriou, letos se to očekává od Vivianiho. Kdo by ho mohl porážet? 

Možná největším soupeřem by měl být Sam Bennett z BORA-hansgrohe. Irský sprinter ještě nikdy žádnou etapu Grand Tour nevyhrál, za což nemůže nedostatečná rychlost, ale spíše horší poziční jízda a slabší nervy v hektických dojezdech. Bennett na nejvyšší úrovni vyhrál vlastně jen jeden závod, loni etapu na Paříž - Nice. Ale Giro může být závodem, kde se Bennett prosadí do světové špičky. 

Mnohem větší úspěchy má za sebou Ital Sacha Modolo. Posila týmu EF - Drapac dobře ví, jak příjemná vítězství na Giru jsou. V roce 2015 vyhrál dvě etapy. Letos zatím dokázal vyhrát jednu etapu Kolem Andalusie, takže žádná sláva. Ale nebezpečný bude. 

Nizozemec Danny van Poppel z týmu LottoNL Jumbo je také velice rychlý závodník. Vítěz etapy na Vueltě v roce 2015 musel odejít ze Sky, aby dostal více příležitostí na velkých závodech a v dresu nizozemského celku hned míří na Giro. Bude to jeho premiéra na Giro ďItalia a první příležitost na Grand Tour od roku 2015. Van Poppel začal sezónu vítězstvím v etapě Kolem Valencie, ale od té doby se mu moc nedaří. 

Velice ambiciózní budou domácí sprinteři. Jakub Mareczko patří k nejrychlejším mužům na profesionální kontinentální úrovni, jenže zatím nikdy nevyhrál závod WorldTour. Gira už jel dvě a loni byl vítězství blízko, ve 12. etapě nestačil na Fernanda Gaviriu. Wilier-Selle Italia pravděpodobně sází především na něho, tento tým je sice většinou jedním z nejaktivnějších v dlouhých únicích, ale možná se letos soustředí spíše na podporu Mareczka. 

Do spurtů by se měli pouštět také Niccolo Bonifazio (Bahrain Merida), Andrea Guardini (Bardiani CSF), Jempy Drucker (BMC), Kristian Sbaragli (Israel Cycling Academy), Francesco Gavazzi (Androni-Sidermec), Clement Venturini (AG2R La Mondiale) a další. Slabší konkurence v hromadných dojezdech také může vyústit ve více úspěšných dlouhých úniků. Pokud nebude mnoho týmů ochotných pracovat na sjíždění uprchlíků, nebude snadné je stíhat. 

Příležitostí pro sprintery bude docela dost, hromadným dojezdem teoreticky může skončit až osm etap. Téměř jisté to je v případě 2. a 3. etapy na území Izraele. Tyto etapy jsou velmi rovinaté, ale kdyby foukal vítr, mohl by startovní pole nadělit na terezínech. 

Další příležitost bude v 7. etapě s cílem v Praia al Mare, v 10. etapě do Gualdo Tadino, ve 12. etapě do Imoly (ale těsně před cílem leží menší stoupání), ve 13. etapě do Nervesa della Battaglia, v 17. etapě do Isea a v poslední etapě v Římě. 

Favorité hromadných dojezdů na Giro ďItalia: 

⭐⭐⭐ Elia Viviani

⭐⭐ Sacha Modolo, Sam Bennett

⭐ Mareczko, van Poppel, Guardini, Bonifazio, Sbaragli, Drucker, Venturini

Foto Sirotti