Některým účastníkům Giro d´Italia se už nechce pokračovat. Důvodem je šíření nákazy covid-19. Kromě Stevena Kruijswijka, Simona Yatese a Michaela Matthewse ze závodu odstoupily celé týmy Jumbo - Visma a Mitchelton - Scott. A nákaza se objevila i u 17 motocyklistů, kteří zabezpečují průběh Giro-E, doprovodného rekreačního závodu na elektrokolech. 

„Na tomto Giru se vše vyvíjí špatně. 20 minut jsme v týmu diskutovali, zda startovat, nebo ne, protože se začínáme cítit v nebezpečí. Existují závodníci, kteří by raději nepokračovali, jiní zase ano. Každý se může rozhodnout podle sebe. Patřím k těm, kteří by raději nepokračovali. Mám strach, že se nakazím a nakazím svou rodinu. Slyším, že někteří závodníci v balíku kašlají a bojím se. Samozřejmě je období nachlazení, ale nikdy nevíte. Nemůžu se vůbec soustředit na závodění“ říká například Thomas De Gendt a zároveň zpochybňuje vysvětlení vedení závodu, že nakažení motocyklisté nejsou zapojeni do profesionálního závodu. „Mám pocit, že RCS sport něco skrývá." 

Tento komentář nadzvedl Maura Vegniho, ředitele závodu. Během závodu jsem zavolal manažerovi jeho týmu a řekl mu, že by měl být opatrný, co říká. Říci, že jsme s výsledky manipulovali, je velmi vážné. Zde jde o mezinárodní zdraví.“

„Respektuji jezdce a jejich obavy, protože samozřejmě mluvíme o zdraví. Ale lidé z týmů, kteří mají kolem sebe vytvářet bublinu, se nechovají nejlépe. Týmy nedodržují nařízení, ale tím se nebudu dále zabývat,“ dodal Vegni.

Tým EF navrhl ukončení závodu už v tuto neděli, aby se nákaza covid-19 přestala šířit. Podle ředitele EF Jonathana Vaughterse by se mohl vyhlásit celkový vítěz. UCI a pořadatelé Gira to shodili ze stolu. Giro bude pokračovat do neděle, poté se provede další série testů a následně se rozhodne. Ale o zastavení závodu se zatím neuvažuje. Problém s Girem nemá ani italská vláda. Nakažených není tolik, aby se mohlo mluvit o velkém riziku. 

Podle kritiků pořadatelů, nejsou opatření proti šíření nákazy ani zdaleka tak propracovaná, jako na Tour de France. Také na Tour se objevilo několik případů nákazy, ale ne mezi jezdci. Na Giru bydlí různé týmy a také pořadatelé pohromadě ve stejných hotelech a například podle Jose van Emdena z celku Jumbo - Visma přišli jezdci také do styku s lidmi, kteří k závodu nepatří.

S tím vším Vegni nesouhlasí: Přijímáme stejná opatření, která byla použita v ostatních velkých závodech, takže nechápu, proč by Giro bylo o něco horší než ostatní. První volný den jsme měli osm pozitivních případů. Kolik jich bylo na jiných místech světa? Máme říjen, trend stoupá. Dnes bylo v Itálii téměř 9 000 nových případů, takže je zjevně o něco větší stres než v srpnu.“

O osudu Gira rozhodne počet pozitivních případů v poslední volný den závodu. V pondělí budou provedeny další testy a v úterý dopoledne bude jasné, zda se závod dokončí. Sestava EF oznámila, že když bude mít jeden pozitivní případ uvnitř týmu, ze závodu odstoupí.