Letošní ročník Brabantského šípu byl kvůli dešti a chladu hodně těžký a únavný a mnozí závodníci radši před nadcházejícími ardenskými klasikami vzdali. Naopak Sander De Pestel (Flanders-Baloise), Johan Meens (Bingoal WB), Tord Gudmestad (Uno-X) a Rory Townsend (Bolton Equities Black Spoke) se vydali do dlouhého úniku a vytvořili si solidní náskok.

Technická trať s mnoha zatáčkami a kostkami byla plná nástrah, takže docházelo i k pádům. Do jednoho se zapletl Slovák Martin Svrček (Soudal Quick-Step), musel být ošetřen a nedokončil. Náskok uprchlíků se ve druhé polovině závodu začal snižovat a už daleko před cílem útočili z hlavního pole favorité. Benoit Cosnefroy (AG2R Citroen) nastoupil už 61 klometrů před cílem, ale prostor od ostatních nedostal. 

Rémi Cavagna (Soudal Quick-Step) byl o dost úspěšnější, 55 kilometrů před cílem se vydal do sólového stíhání vedoucí čtveřice a ve stoupání Moskesstraat je dostihl. Na jeho tempo dokázal zareagovat pouze Gudmestad a na čele tak zbyli jen dva jezdci. Peloton však nebyl daleko a po dalším útoku se utrhli Ben Healy (EF Education-EasyPost), Dorian Godon (AG2R Citroen), Andreas Kron (Lotto Dstny) a Lucas Eriksson (Tudor). 

Tito čtyři si 42 kilometru před cílem dojeli vedoucí duo a vznikla skupina šesti cyklistů s náskokem 40 sekund před pelotonem. Mnohé týmy zaváhaly a neměly nikoho vpředu, ale v hlavním poli nebyla skoro žádná vůle s tím něco udělat. Až po čase se o stíhání pokoušely celky Bahrain Victorious, Cofidis a Israel-Premier Tech, kazily jim to však zejména domácí sestavy Lotto Dstny a Soudal Quick-Step, kterým situace na trati vyhovovala. 

Healy se cítil silný a už 37 kilometrů před cílem zaútočil. Jenže jel sám a soupeři z úniku se spojili a mladého Ira zase dojeli. O samostatný únik se pokoušel také Cavagna, kterého ovšem omezovalo jeho vlastní ovládání kola. V zatáčkách byl velmi nejistý a problém měl i ve stoupání na kostkách, kde všichni jeho soupeři jeli na okraji silnici v betonovém odvodňovacím kanálku, zatímco Francouz se trápil na kostkách. 

Spolupráce ve vedoucí skupině byla po několika nástupech hodně špatná a bylo třeba s tím něco udělat. 18 kilometrů před cílem po dalším útoku odpadli Gudmestad, Eriksson a překvapivě také favorizovaný Kron. To vyvolalo reakci v pelotonu, kde začali pracovat jezdci Lotto Dstny, ale už bylo pozdě, sázka na Krona jim nevyšla a dostihnout všech uprchlíky nebylo možné.

Na čele zůstali Healy, Godon a Cavagna. Bývalý irský šampion opět zrychlil v dlážděném stoupání a utrhl Cavagnu, který jako jediný opravdu jel po kostkách. Godon se bez problému udržel a naopak dal hodně zabrat svému poslednímu soupeři ve výjezdu Moskesstraat. Healy se udržel a s Godonem střídal, ale více než 2 kilometry před cílem s tím přestal. Godon se divil, proč s taktizováním začíná tak brzo, Cavagna neztrácel ani půl minuty a blížil se i prořídlý peloton. 

Healy měl jasný plán, věděl, že ve spurtu nejspíš nebude stačit, takže se pokusil Godona znervóznit a byl přilepený na jeho zadním kole. Godonovi nezbývalo nic jiného, než šlapat na čele a udržovat náskok v krátkém cílovém stoupání. Na cílové rovince v Overijse si počkal na nejlepší okamžik k zahájení spurtu, krátce zrychlil a zase na okamžik zpomalil a až poté začal sprintovat naplno. Healy se mu nemohl rovnat, každým šlápnutím ztrácel a Godon si dojel pro jasné vítězství na Brabantském šípu.

Healy v cíli uznal, že jeho soupeř byl silnější: "Zkoušel jsem všechno, co jsem mohl, ale nešlo to podle představ. Hrál jsem to takticky, jenže on byl na mě trochu moc silný. I když jsem začal nastupovat brzy, pořád jsem doufal, že odjedu sólo, ale Godon byl nejsilnější."

Triumf týmu AG2R Citroen potvrdil třetí Cosnefroy, který v závěru zaútočil z pelotonu a jako jediný předjel Cavagnu. Peloton do cíle přivedl pátý Axel Zingle (Cofidis), před šestým Alexandrem Kampem (Tudor).