Nejdříve a nejtransparentněji přerozdělil role Jumbo-Visma. Na Tour i Giro má kompletní jmenovitou nominaci a na Vueltě by měl dostat svou sezónní šanci vynikající Steven Kruiswijk, který by měl být nejprve na Tour super domestikem Rogliče.

Jumbo posílá na Tour opravdu super sestavu a hodně z nás nejspíš doufá, že svou silou přebije dominanci Ineosu. Posuďte sami: lídr Roglič, záložní Dumoulin a Kruiswijk, do kopců jim k ruce další vynikající vrchaři Gesink, Kuss a Bennett. Šéfovat by tomuto týmu snů měl velezkušený Tony Martin a „volným hráčem“ by měl být skvělý klasikář Wout Van Aert.

Ineos stále ještě oficiálně razí strategii tří lídrů, kteří už okusili žlutý dres na Champ-Élysées: notoricky známí tři králové Froome, Thomas a Bernal. Jenže asi i v Ineosu cítí, že loajalita mezi mimořádně ambiciózními lídry je věc mimořádně křehká. Takže se čím dál hlasitěji objevují spekulace, že Froome je na odchodu. Hrábne po něm někdo? Prý Israel Start-Up Nation má zájem mimořádný. Pokud by k tomu došlo, mohl by se v bleděmodrobílém dresu objevit po boku bojovného Ira Dana Martina.

Naopak klídek si v Ineosu může užívat Carapaz, který by měl být hlavním a jediným lídrem na Giru. O klídek by ho měli ale připravit nominovaní soupeři: aktuálně Remco Evenepoel, Jakob Fuglsang a Vincenzo Nibali.

Na Tour by se v dresu Ineosu měli objevit ještě zkušený tempař Van Baarle, všestranný Kwiatkowski a mladá velmi nadějná puška Sivakov. Kdybyste byli majiteli sázkové kanceláře, kdo by dostal vyšší kurz: Jumbo nebo Ineos?

Jumbo-Visma má jako jediný tým už předběžnou kompletní nominaci i na Giro. Jediný, kdo by měl z tohoto týmu odjet dvě Grand Tours po sobě jen se 14denním odstupem je německý panzerwagen Tony Martin. Budou mít i lidi do kopců, ale z tohoto současného týmu zatím - snad s výjimkou Laurense De Pluse - až "druhou garnituru". Nejspíš se zaměří víc než na pořadí, na etapy. Na to budou mít v Italii člověka, o němž se říká, že má v současném pelotonu největší absolutní zrychlení: Dylana Groenewegena. Kterému je navíc jen 26 let a jeho rychlá vlákna určitě ještě nestačila zpomalovat.

Role už v nejzákladnější podobě přerozdělil také UAE Emirates. Soupeřit s Holanďanem z Jumba by měl Fernando Gaviria. Na Tour pojede nejspíš jako jednička Pogačar. K němu je nominován Aru, který snad vyléčil nedokrvování nohy a bude mít poslední šanci ukázat, jestli se navrátí do starých dobrých časů žhavého lídra na celkové pořadí těžkých etapáků. V kopcích by s nimi měli vydržet nejdéle De La Cruz a Formolo.

Tento týden oficiálně nominovali i v Bora-hansgrohe. Peter Sagan si dá Tour i Giro. Kdyby se mu na obou povedl v prvním případě zelený a v druhém fialový dres nejlepšího v bodovací soutěži, pak by to byl další úžasný zářez na jeho pažbě již dnes beztak famózní kariéry. Sice se to zdá k nevíře, ale Peter je možná jediný ze současných cyklistů, který je schopen to dokázat.

Jelikož při Tour podřídí Bora všechno celkovému pořadí Emanuela Buchmanna, sprinter Ackermann dostane šanci na jiné Grand Tour. Zatím je napsán na Vueltu. Buchmann dostane hodně dobrou podporu do kopců. Sice asi ne tak silnou jako bude mít Roglič a Bernal, ale zaostávat nejspíš moc nebude: Muhlberger, Grosschartner, Schachmann a Kamna už svou kvalitu naznačili a prokázali.

Obdobně by na tom mohl být, co se podpory v horách týče, Nairo Quintana. V dresu druhodivizní Arkéa-Samsic mu po boku nejspíš stanou Barguil, Anacona, Rosa a možná i jeho brácha Dayer.

A pozor. Poslední dobou se jakoby nenápadně, ale stále zřetelněji prosazují růžové dresy EF Pro Cycling. Woods, Urán, Martínez a především Higuita je pořádná síla. Způsob, jakým ovládli letos v únoru Tour Colombia 2.1, byl famózní. První tři místa a Bernal až za nimi.

Krajan Higuity a Bernala, Miguel López se poprvé objeví na Staré dámě a samozřejmě v roli jedničky svého týmu Astana. Tak snad už dorostl do věku a mentality lídra, kterého hned tak něco nerozhodí. K ruce by mu měli být bratři Izaggirové a „volným hráčem“ Lutsenko.

Aby ale ambicím ještě nebyl konec, i Bahrain-McLaren vysílá extra třídu: Landa, Poels, Bilbao a na těžké etapy mimo horse categorie Dylan Teuns.  Obdobně Trek-Segafredo vsadí na osvědčené borce Porteho a Mollemu.

Movistar po letech, kdy si nevěděl rady s přehršlí lídrů, se dostal do trošku opačné situace. Vypadá to, že v rukávu má pouze tři použitelné trumfy. A rozdělil je takto: ambicióznímu Solerovi, jehož nespokojenou gestikulaci, že musí čekat na svého lídra, máme asi všichni v živé paměti, dávají šanci na Giru. Zkušený Valverde a snad budoucí jednička Movistaru Enric Mas by měli jet Tour a pro Movistar vysoce prestižní Vueltu.

Na rozdíl od těch, o kterých jsme dosud mluvili, si určitý čas nemohli být jisti svou budoucností borci Mitchelton-Scott. Zdá se ale, že se vše uklidnilo a že Adam Yates a Esteban Chaves budou v pohodě a vrcholné formě. Chaves bude mít určitě mimořádnou motivaci poté, co se plně uzdravil s mononukleózy, což podpořilo jeho víru v možnost i Tour celkově ovládnout.

Z domácích francouzských cyklistů, kteří se už roky pokoušejí utrhnout La Grand boucle, bude jedničkou opět Thibaut Pinot (Groupama-FDJ). Možná se objeví oproti předsezónním cílům Romain Bardet (AG2R). Guillaume Martin by měl určitě s ohledem na profil a jeho výsledky startovat v dresu Cofidisu jako jednička na celkové pořadí. S nimi se na start také postaví dnes ve Francii mimořádně populární Julian Alaphilippe (Deceuninck), kterého bychom mezi kandidáty celkového pořadí nepočítali, kdybychom neměli v paměti, co předváděl v loňském ročníku.

Tak si to sečtěme a podtrhněme: Roglič, Bernal, Quintana, Pogačar, Higuita, Pinot, Buchmann, López, Landa, Valverde … Kolik že skvělých borců jsem vynechal?  

To jsou favorité celkového pořadí, nejcennější klasifikace. Cení se ale i zelený či puntíkatý dres. A také etapy. Do těch rovinatějších, kterých ale zase tolik nebude, sem posílají týmy osvědčené sprintery, kterým bude v cestě za osmým zeleným dresem čelit Peter Sagan: Sam Bennett (Deceuninck), Caleb Ewan (Lotto), Elia Viviani (Cofidis), Alexander Kristoff (UAE), Michael Matthews (Sunweb) a také Giacomo Nizzolo (NTT). I tady to bude zajímavé.

Co se týče českých cyklistů, zatím se všeobecně počítá s tím, že se na startu Tour objeví Roman Kreuziger. Nedávno se nechal slyšet, že na pořadí už to není, ale touha ještě jednou zvednout ruce nad hlavu v některé z etap, je stále silná. Tož držíme palce!