Ještě než odjel do Rakouska, poskytl Cyclingnews a La Gazzetta dello Sport rozhovor, v němž podrobně mluvil o svém přesunu z Jumbo-Visma do BORA-hansgrohe a svých ambicích pro rok 2024.

V něm prozradil, že už na začátku letošní sezóny začal uvažovat o odchodu z Jumbo-Visma. Poté, co zvítězil na Giro d'Italia, mu z Grand Tours chyběla už jen Tour de France. Jenže Jumbo-Visma má Jonase Vingegaarda, který po druhém místě v roce 2021 Tour o rok později vyhrál a byl lídrem i pro rok 2023, kde svou roli potvrdil druhým vítězstvím. Rogličovi, který je o sedm let starší než dánský cyklista, bylo jasné, že chce-li ještě někdy Tour vyhrát, bude muset změnit tým.  

1101161023.jpg

Po pádu na Vueltě a následné operaci a rehabilitaci nebylo jasné, kdy vstoupí do sezóny 2023 a jak na tom bude. Jenže začal dřív, než se předpokládalo, a hned Tirreno-Adriatico vyhrál

Svou nikoli nepodstatnou roli sehrály i posléze do ztracena vyšuměné námluvy Jumbo-Visma se Soudal-Quick Step, kdy se očekávalo, že přijde Remco Evenepoel, který je ještě o tři roky mladší než Vingegaard, takže přetlak lídrů by se ještě zvýšil, a zároveň i pro vedení Jumbo-Visma bylo snazší nechat Rogliče odejít.

Tenhle proces pak vrcholil na Vuelta a España, kde se přetlak lídrů, kdy se k Rogličovi a Vingegaardovi přidal trochu neplánovaně ještě Sepp Kuss, projevil naplno a vedl ke zdánlivě paradoxním situacím, kdy to vypadalo, že jedou proti sobě.  Roglič se nyní svěřil, že měl na to výsledek zvrátit, ale že je nakonec rád, že vyhrál Kuss.

1103792407.jpg

O týden později v Katalánsku potvrdil, že jeho výkonnost je zastabilizována na bývalé úrovni

To byl také moment, kdy si manažer týmu BORA-hansgrohe Ralph Denk uvědomil, že Roglič už není v Jumbo-Visma spokojený a zformuloval nabídku ve snaze zajistit si jeho služby.

Spekulovalo se o Ineos Grenadiers a Lidl-Trek, ale BORA-hansgrohe se rychle ukázala jako nejlepší volba. Německý tým použil na financování transakce pečlivě ušetřený rozpočet, přičemž Jumbo-Visma obdržela 3 miliony eur na ukončení Rogličovy stávající smlouvy. V BORA-hansgrohe by si v letech 2024 a 2025 měl údajně vydělat 5,5 milionu eur za sezónu.

1116263086.jpg

Pak potrénoval a vyhraná časovka v předposlední den z něj učinila konečného vítěze Gira!

„Samozřejmě zájem mělo mnoho týmů, ale možná jen málo z nich to dokázalo potvrdit. Když jsme začali mluvit s BORA-hansgrohe, velmi rychle jsme našli společnou řeč a dohodli se na prioritách. Cítil jsem nadšení pro to, co hledám. A to mi stačilo," řekl Slovinec, kterému bude 29. října 34 let.

Velmi důležitou skutečností, týkající se přestupu, je fakt, že s ním z Jumbo-Visma přichází i trenér Marc Lamberts, který kromě něj bude spolupracovat i s dalšími jezdci z jeho nového týmu. "Po osmi letech v Jumbo-Visma a po historickém vítězství na všech třech letošních Grand Tour jsem cítil, jako bych dosáhl cíle. Takže jsem velmi šťastný, že mohu začít znovu. Těším se na novou výzvu a novou příležitost v novém týmu," uvedl Lamberts na týmových stránkách.

1134822469.jpg

Na Vueltě, před kterou vyhrál ještě Okolo Burgosu, vypadal v závěru ze všech nejlépe, po 8. etapě vyhrál i 17. končící na Angliru, ale ...

Dan Lorang, výkonný ředitel společnosti Bora-hansgrohe k tomu poznamenal: "Vždy se snažím dostat do týmu ty nejlepší lidi, aby byl tým úspěšný. Marc přináší desítky let zkušeností z tréninku a koučování, přičemž pracoval pro jeden z nejúspěšnějších týmů posledních let. Věřím, že v nadcházejících letech nás může pozvednout k tomu, abychom se stali jedním z nejpřednějších týmů v konečné klasifikaci na závodech WorldTour. Těším se, jak Marc pomůže zkušeným jezdcům i mladým talentům dostat ze sebe to nejlepší. Svou osobností se perfektně hodí k doplnění naší trenérské skupiny.“

„Odcházím z nejlepšího týmu roku, takže neočekávám, že půjdu do ještě lepšího týmu. Všichni víme, že se věci nedějí přes noc. Když jsem v roce 2016 začínal s Jumbo-Visma, potřebovali jsme docela dlouhou dobu, abychom se dostali na úroveň, kdy jsme byli nejlepší. Všechno chce svůj čas. Uvidíme tedy, co přinese budoucnost," vyjádřil se realisticky ke svému přestupu trojnásobný vítěz Vuelty a majitel celkem 80 profesionálních vítězství.

1138529588.jpg

... týmového kolegu a věčného top domestika Seppa Kusse nesesadil z pozice lídra závodu ...

Roglič je dostatečně zkušený na to, aby věděl, že se musí sejít stovky věcí, aby dosáhl svého prioritního cíle. A také dobře ví, že konkurence je velká a že Vingegaard, Pogačar, Evenepoel, případně další borci jako třeba Thomas Pidcock, který už také oznámil, že Tour je jedna z jeho top priorit, mají obdobné cíle i podobný potenciál. Ale jeho cíl je jasný a chce pro něj udělat vše, co je v jeho silách. 

K tomu, aby tenhle cíl mohl společně s novým týmem realizovat, potřebuje ale i odpovídající týmovou podporu. 

Sestavit tým je vždycky zvláštní alchymie. První, na čem záleží, jsou vytyčené cíle. Pokud jimi je vítězství v celkové klasifikaci na Grand Tours, nebudete nejspíš cílit na sprintery a jejich pomocníky. Ale potřebujete tempaře na práci v průběhu etap, a vrchaře k podpoře do kopců včetně třeba záložního lídra. Což musí být zároveň lidi, kteří budou ochotni obětovat vlastní ambice, zvláště když už dokázali, že mají na to být i oni lídry.

1138980499.jpg

... takže ho s Jonasem Vingegaardem doplnili na konečných stupních vítězů

Jak si tedy Bora-hansgrohe v tomto ohledu aktuálně stojí?

Z vrchařů odchází pouze Patrick Konrad (Lidl-Trek). Naopak přicházejí tři. Zkušený Daniel Felipe Martínez (Ineos), který sám dokázal v posledních letech vyhrát tři týdenní etapáky a má za sebou už devět Grand Tours, když nejlépe dopadl na Giru 2021, kde obsadil 5. místo. Z Jayco AlUla přichází velmi slušný vrchař a výborný časovkář 26letý Matteo Sobrero se zkušenostmi ze čtyřech Grand Tours (na Giru 2022 vyhrál časovku), ovšem na Tour by měl premiéru. A pak také stále ve svých 25 letech s významným potenciálem se zlepšit Roger Adriá (Kern Pharma), který si zatím pouze jednou zkusil Vueltu. 

Z těch, kteří v týmu pokračují a vynikají v kopcích a náročných etapových závodech jmenujme Emanuela Buchmanna, Sergia Higuitu, Lennarda Kämnu, ale především Aleksandra Vlasova, Ciana Uijtdebroekse a Jai Hindleye. 

1140936718.jpg

V závěru sezóny si střihl tři italské klasiky a hned tu první Giro dell Emilia ...

Hindley se po Rogličovi jeví jako druhý hlavní lídr, takže se dá spekulovat, že by se mohl zaměřit na Giro, které už dokázal v roce 2022 vyhrát a ve svých 27 letech se dostává do ideálního věku pro nejnáročnější etapáky. 

Jako ideální top pomocník a záložní lídr se jeví Vlasov, který v posledních třech letech dokázal dojet postupně 4. na Giru, 5. na Tour a 7. na Vueltě. Druhým ideálem se jeví Lennard Kämna, který se dokázal probojovat do první desítky na letošním Giru, ale ambice být lídrem na celkové pořadí nejspíš mít nemůže. Etapy ale vyhrávat umí, nechybí mu v tomto směru žádná ze všech tří GT.

1140947025.jpg

... vyhrál před svým krajanem a rivalem Tadejem Pogačarem, ...

Dalším je Uijtdebroeks, kterému bude v únoru teprve 21 let, ale jenž loni vyhrál Tour pro mladé jezdce, tedy l´Avenir, a který letos nadále potvrzoval svůj mimořádný talent, když se na čtyřech týdenních etapácích povětšinou nejvyšší kategorie dostal do první desítky, aby vše vyvrcholilo 8. místem na Vueltě. Po boku Rogliče by se jeho cesta mezi top jezdce budoucích GT mohla ještě urychlit.

A pak je tu Buchmann, kterému bude v listopadu 31 let, má za sebou 12 GT, kde dokázal být sám 4. na Tour (2019) a 7. na Giru (2022) a jenž je schopen se plně obětovat pro tým a jeho lídra. Přidáme-li k tomu Martíneze, nejeví se případná podpora Rogličovu snu o nic horší, než kterou by měl disponovat Vingegaard.

1142260801.jpg

... s nímž se při zavíráku sezóny Il Lombardii prohodili na stupních vítězů

"Samozřejmě doufám ve volnou ruku a pozici lídra v největších závodech. Chci jet na Tour s nejlepší možnou podporou a vyhrát ji," nebojí se říci Primož Roglič, což v jeho případě není s ohledem na jeho předešlou kariéru prázdným plácnutím do vody, ale jasně definovaným cílem, který mu v jeho sbírce palmares chybí a za nímž už nyní v novém týmu začíná cíleně mířit.