Melaka je nejstarším městem celé ostrovní říše a metropolí jednoho z 11 států země, kterou osmietapový závod projíždí, žije tu téměř šest set tisíc obyvatel. Hlavní pole začalo vířit týmovými manévry asi pět kilometrů před cílem. Caja Rural jako by nebyla vidět. Jenže tři kilometry před cílem vyrazili jako střely oba Češi, Tomáš Bárta s Danielem Baborem. Proletěli přes vykládanou dlažbu a řítili se k cíli. Jenže v poslední levotočivé zatáčce, zrovna když Bárta odstoupil, proskočila dopředu tříčlenná letka švýcarského Tudoru, Babora lehce zavřela za sebou, a v cílové rovině už mu nedovolila rozvinout protiútok. Jako by odplata za předevčerejšek, kdy to naopak Češi sehráli mistrovsky. 

Pořadí ve spurtu tedy: 1. De Kleijn, 2. Weemaues, 3. Zanoncello, 4. Syrica, 5. Babor – podobně vypadá i pořadí celé bodovací soutěže. Jinak se nic nemění, vede Simon Carr (EF Education), dominátor královské horské etapy do Genting Highlands.

„Jsem spokojený, byla to super týmová práce. Vepředu jsme byli přesně v pravý čas a já jsem měl ještě dost sil akcelerovat. Celý finiš jsme měli pod kontrolou. A pokusíme se to takhle zrežírovat i ve zbylých dvou dojezdech,“ řekl nadšený De Kleijn, který si už ráno pochvaloval, že má hory za sebou. Někde čtyřicet kilometrů před cílem odpadl z hlavní skupiny, ale naštěstí pro něj se do ní dokázal vrátit. Tudor také dnes definitivně získal vrchařský dres zásluhou Simona Pellauda. Bílý dres nejlepšího asijského jezdce drží stále Vadim Pronskij (Astana), který má za sebou letos už 81 závodních dní.

Po celý den byl ale nejaktivnější Jambaljamts Sainbayar (nejlepší malajský tým Terengganu). Mongolský cyklista z Ulánbátaru se ukázal ve všech únicích, vyhrál prémie včetně kopce Luak Inas a v jednu chvíli se dkonce dostal do čela virtuálního pořadí. A po zásluze tak dostal cenu za bojovníka etapy. I když v posledním kvartetu uprchlíků už nezůstal. Peloton je spolkl jako vždy tady 8 km před cílem.

Zítra se jede 125 km z Muaru do Seremban, přímý přenos na Eurosportu začíá už ve 4.45.