Extrémně náročná 9. etapa Giro d'Italia nezamíchala celkovým pořadím tolik, jak se všeobecně očekávalo. Juan Pedro Lopez (Trek - Segafredo) s vypětím všech sil udržel růžový trikot a největší favorité si nedokázali ujet. S výjimkou Simona Yatese (BikeExchange - Jayco), který už na začátku cílového stoupání Blockhaus odpadl a ztratil přes 11 minut.

Rosa vybojoval modrý dres

Uprchlíci tentokrát nedostali příležitost bojovat o etapové vítězství, favorité si to chtěli rozdat o růžový trikot v přímém souboji. Od startu 191 kilometrů dlouhého závodu se jelo velmi rychle a nejaktivnějším závodníkem byl Diego Rosa (EOLO - Kometa), který získal 4 body na první vrchařské prémii, 18 bodů na druhé vrchařské prémii Rionero Sannitico a dalších 18 bodů na třetí prémii Roccaraso a opravdu moc chtěl získat maximální počet bodů i na čtvrté prémii Passo Lanciano. Společně s Natnaelem Tesfazionem (Drone Hopper - Androni Giocattoli) zdolal také tuto prémii 1. kategorie, připsal si 40 bodů a posunul se do čela vrchařské soutěže s náskokem 14 sekund.

Rosa ve sjezdu z Passo Lanciano dostal Tesfaziona pod tlak a mladý Eritrejec udělal v jedné zatáčce chybu a spadl. Tesfazion nebyl jediný, kdo měl v tomto sjezdu problém, v hlavní skupině spadl také Mikel Landa (Bahrain Victorious), dokázal se však rychle vrátit dopředu. Pro Bahrain to byla složitá etapa, protože už na začátku závodu spadl také Pello Bilbao a musel být ošetřen.

INEOS udával tempo

Rosa zůstal ve vedení sám, ale nijak výrazně mu to nepomohlo, protože všichni uprchlíci včetně jeho samotného byli dostiženi na začátku cílového stoupání Blockhaus. Tempo skupině udával tým INEOS Grenadiers a pokračoval v tom i v samotném výjezdu. Britský celek dával soupeřům hodně zabrat, ale Jan Hirt (Intermarché - Wanty Gobert) se držel mezi nejlepšími velice dlouho. Jiní na tom byli výrazně hůř. Mauri Vansevenant (Quick-Step Alpha Vinyl) odpadl brzo, následně i Tom Dumoulin (Jumbo - Visma) a Giulio Ciccone (Trek - Segafredo) a 12 kilometrů před cílem také Simon Yates. Situaci se chvíli snažil zachránit, nechtěl se vzdát, ale kromě zraněného kolena měl i velmi špatný den, závěr etapy vypustil a ztratil 11:15.

9 kilometrů před cílem se INEOSu podařilo utrhnout Ivana Sosu (Movistar) a Sama Oomena (Jumbo - Visma). 8,5 kilometru před cílem se o tempo skupiny začal starat Richie Porte a ještě zrychlil. Problémy začali mít Joao Almeida (UAE Emirates) a Juan Pedro Lopez. Lídr závodu si zvolil vlastní tempo a dával do něj vše. Almeida se v čelní skupině 11 jezdců držel s vypětím všech sil. Portovo tempo bylo hodně vysoké a pro spoustu jezdců na hraně. 

Carapaz, Bardet a Landa nejlepšími vrchaři

4,5 kilometru před cílem zaútočil Richard Carapaz a okmažitě zareagovali jen Romain Bardet a Mikel Landa. Almeida, Hindley, Vincenzo Nibali (Astana Qazaqstan) a další měli drobnou ztrátu a spolupráce ve vedoucí trojici nebyla dobrá. Díky tomu se sjelo více jezdců a 2 kilometry před cílem vyzkoušel zaútočit Domenico Pozzovivo (Intermarché - Wanty Gobert). Následoval útok Bardeta a 1300 metrů před cílem to zkusil ještě jednou. Jenže nejlepší vrchaři dnešní etapy byli velmi vyrovnaní a do posledního kilometru najížděla šestičlenná skupina (Bardet, Landa, Carapaz, Pozzovivo, Hindley, Alemida) více méně pohromadě.

Bylo zřejmé, že se rozhodne ve spurtu a Hindley najel do poslední zatáčky před cílem na prvním místě, jako první začal také spurtovat a už před sebe nikoho nepustil. Bardet musel stahovat docela velkou ztrátu a těsně porazil třetího Carapaze, na Hindleyho ovšem nestačil. Stejný čas měli také Landa a Almeida. Pozzovivo ztratil 3 sekundy, Emanuel Buchmann (BORA - hansgrohe) 16 sekund a Nibali 34 sekund. Alejandro Valverde (Movistar) dokončil na deváté příčce s odstupem 46 sekund. Hirt na 13. místě ztratil 1:39. 

"Tohle jsem nečekal," řekl v cíli vítěz etapy. "Vlastně jsem byl celý závěrečný kopec na hraně sil," prozradil Hindley. "Snažil jsem se přežít, jak jen to šlo. Když jsme dojeli do cíle, snažil jsem se vzpomenout si, jak vypadá konec stoupání. Vzpomněl jsem si na poslední zatáčku vpravo 200 metrů před cílem. Chtěl jsem do ní najet první a pak tomu dát všechno. A teď jsme tady," směje se Australan.

"Vyhrát tady je opravdu neuvěřitelné. Loni jsem neměl nejjednodušší rok. Dřel jsem jako kůň, abych se dostal zpět na svou úroveň a mohl se porovnat s těmi nejlepšími. Nemám slov, tohle je opravdu fantastické!"

Lopez dobojoval se ztrátou 1:46 a mohl se radovat z udržení růžového trikotu. V celkovém pořadí má náskok 12 sekund před Almeidou a 14 sekund před Bardetem. Carapaz ztrácí jen 15 sekund a Hindley 20 sekund. Do jedné minuty ztráty se vejdou také Guillaume Martin (Cofidis), +0:28, Landa, +0:29 a Pozzovivo, +0:54. Hirt má na 14. místě odstup 3:09.