Společný šampionát bude jako obvykle nejen pro muže, ale také pro juniorky, juniory a ženy, ale nejvíc pozornosti samozřejmě přitahuje nedělní závod mužů, který se bude konat 26. června. Pořadatelé připravili velmi dlouhý závod, pojede se deset okruhů, každý z nich dlouhý 19,8 kilometru, dohromady tedy téměř 200 kilometrů, což je na české a slovenské poměry velmi dlouhý závod. 

Start je v Mladé Vožici, odkud se pokračuje směrem Ústějov - Radvánov - Rodná - Bradáčov - Radostovice - Františkov - Staniměřice - Běleč a vrátí se zpět do Mladé Vožice. Zhruba prvních 7 kilometrů stoupá, nejedná se o příliš náročný kopec, ale při desátém průjezdu bude určitě dost bolet i ty nejlepší. 

“Pak je tam krásná část, kdy se jede po jakési náhorní plošině, po vrstevnici z Rodné do Bradáčova. Je to opravdu úchvatná pasáž, kde má trať ráz vysočinskou a možná i podhorskou,” říká Jaroslav Větrovský pro cyklokros.cz. Starosta Mladé Vožice, senátor a čestný předseda organizačního výboru zdejší silnice skvěle zná. “Poté se trať svažuje a vede prudkými serpentinami zpět do Mladé Vožice. K pasáži v serpentinách, kdy sjíždí závodníci z Františkova přes Staniměřice do Bělče, mám perličku. V této oblasti se v 70. letech minulého století jel několikrát závod do vrchu. Tohle svědčí o tom, jaké převýšení budou muset závodníci překonávat.” 

Ředitel závodu Petr Balogh považuje mistrovský okruh za náročný což mu potvrdil i Zdeněk Štybar, jeden z favoritů českého šampionátu: “Osobně jsem se Zdeňkem Štybarem několikrát mluvil a trať se mu velmi líbila. Sám mi říkal, že takhle těžké mistrovství už dlouho nebylo. Letos vidí větší šance na úspěch, a to díky náročnosti tratě.” 

Miroslav Janout, český rozhodčí s mezinárodními zkušenostmi z největších závodů je technickým poradcem šampionátu. Také očekává těžký závod a připomíná, že už loni se zde konal Český pohár: “Takže tento okruh už znám. Navíc tam můj vnuk absolvoval závod v kategorii kadetů. Mladovožická trať je nesmírně obtížná. Závod bude vyhovovat cyklistům, kteří mají rádi kopce. Podle mě sedne závodníkům z týmu Hradce Králové (Elkov Kasper, poznámka redakce). Jejich desítka závodníků si s tím podle mě poradí.” 

Závodníci Elkovu Kasper loni v květnu ovládli průběh pohárového závodu v Mladé Vožici. O náročnosti okruhu svědčí fakt, že do cíle se dostalo pouze 34 jezdců. Trať přitom měřila pouze necelých 160 kilometrů. Zvítězil Michael Kukrle, který je zároveň obhájcem českého titulu a bude opět patřit k favoritům. Na delší trati a v mnohem tvrdší konkurenci to však nebude snadné ani pro nejlepší domácí sestavu.