Osudný pád na Kolem Polska mohl zastavit nejen jeho slibně rozjetou kariéru, ale mohl také ukončit jeho život. Přesto je po několika měsících zpět na kole a připraven bojovat o startovní místo na velkých závodech. Od léta prodělal několik operací a ještě jedna ho čeká v únoru. A poté zahájí finální přípravu na závodní sezónu. Snad...: „Pokud to půjde dobře, mohl bych závodit o jeden nebo dva měsíce později. Pokud však nastanou komplikace, musím počkat déle. Je těžké stanovit datum. Snad to bude nejdříve, ale v to doufá každý jezdec, který se vrací po zranění.“

Jakobsen ve Španělsku trénuje s ostatními, ale zatím nejezdí stejně dlouhé a náročné tréninky jako jeho týmoví kolegové. „Zase jezdím na kole. Trénuji se svými kolegy, ale neobjedu celý trénink a někdy se vydám kratší cestou zpět do hotelu. Ale na kole se cítím v pořádku. Čeká mě ještě dlouhá cesta, ale jsem šťastný, kde jsem teď,“ řekl Jakobsen na on-line tiskové konferenci týmu Deceuninck - Quick-Step. „Ve srovnání se 4. srpnem se necítím moc dobře, oproti 6. srpnu velmi dobře. To je asi vše," dodal Nizozemec, který přeletěl přes zábrany v cíli 1. etapy Kolem Polska 5. srpna loňského roku.

Čtyřiadvacetiletý cyklista má velkou podporu týmu Deceuninck - Quick-Step. Belgická sestava s ním v loňském roce počítala jako s budoucí jedničkou na hromadné dojezdy. V dresu Deceunincku už stihl vyhrát domácí šampionát, dva ročníky klasiky Scheldeprijs a dvě etapy Vuelty. Celkem si připsal 18 vítězství. „Jsem nesmírně rád, že jsem tady. Tento tým je jako rodina. Záleží nám na sobě. Dokonce mohu říci, že se máme rádi. Sedím zde s nejlepším sprinterem předchozí Tour Samem Bennettem a nejlepším sprinterem v historii Tour Markem Cavendishem. Motivuje mě, že mě podporují. Nedokážu říct, co to pro mě znamená, po nejhorším zážitku mého života.“

Psychická újma, kterou si Jakobsen prošel, možná ovlivní jeho schopnost pouštět se do nebezpečných sprintů. Například pád Laurenta Jalaberta na Tour de France 1994 zásadně změnil běh kariéry slavného francouzského cyklisty. Do té doby byl Jalabert rychlým sprinterem, ale po nebezpečném pádu slíbil své ženě, že změní svůj styl závodění a o rok později vyhrál španělskou Vueltu, třikrát vyhrál Paříž - Nice, v roce 1997 se stal mistrem světa v časovce, zvítězil na Milán - Sanremo a dvakrát byl nejlepším vrchařem Tour de France. Jakobsen je však jiným typem závodníka a taková změna je u něj takřka nemožná. Teoreticky by se však mohl stát velmi dobrým klasikářem. 

Týmoví kolegové z celku Deceuninck - Quick-Step věří, že se vrátí do světové sprinterské špičky. „Nikdo by si nepomyslel, že už bude na této úrovni. Samozřejmě na něj nechci vyvíjet žádný tlak, ale já - a vlastně každý - věřím, že se může vrátit na stejnou úroveň jako předtím,“ říká Zdeněk Štybar na Jakobsenovu adresu.