Maratonskou etapu pojali favorité na celkové pořadí velmi zvolna. Kromě posledního kilometru, ve kterém zaútočil růžový Joao Almeida (Deceuninck - Quick-Step) a navýšil svůj náskok o 2 sekundy. Wilco Kelderman (Sunweb) na něj nyní ztrácí 17 sekund. Ostatní lídři dojeli společně.

Jinak šlo především o souboj o etapu. Do úniku se dostalo 28 jezdců a například AG2R La Mondiale měl hned čtyřnásobné zastoupení. Přesto z toho nic nevytěžili. V průběhu etapy diváci sledovali duel Giovanniho Viscontiho (Vini Zabů - KTM) a Rubena Guerreira (EF) o vrchařské body. Visconti jich dnes získal 30, zatímco Guerreiro 31, takže rozdíl mezi těmito dvěma soupeři je 30 bodů. 

Na závěr závodu na jezdce čekaly tři okruhy dlouhé 27 kilometrů v okolí San Daniele del Friuli. V prvním okruhu zaútočil Ruben Guerreiro, vyhrál první prémii Monte di Ragogna, ale v úniku nevydržel. Dojeli ho a okamžitě mu ujeli Manuele Boaro (Astana) a Jan Tratnik (Bahrain - McLaren). 

Tratnik se Boara zbavil v druhém výjezdu na Monte di Ragogna 36,5 kilometrů před cílem a pokračoval sám s náskokem 40 sekund před skupinou pronásledovatelů. Tratnik držel dobrý náskok až do posledního výjezdu na Ragognu. Ze druhé skupiny zaútočil Ben O´Connor (NTT), utrhl Enrica Battaglina (Bahrain - McLaren) i Bena Swifta (Ineos Grenadiers) a rychle stahoval vedoucího jezdce. 

Tratnik věděl o blížící se hrozbě a pokračoval vlastním tempem. Australan ho naštěstí dojel až na vrcholu stoupání. Vedoucí duo spolupracovalo až do mety 2 kilometrů před cílem, kde Tratnik přestal střídat. O´Connor se pokusil zaútočit 800 metrů před cílem v krátkém stoupání, ale Tratnik nedal a oplatil mu to 600 metrů před cílem. Australan na dynamičtějšího Slovince nestačil a Tratnik si dojel pro své první vítězství na Grand Tours.