Michael Mørkøv (Soudal-Quick Step) poslal v závěru včerejší etapy Fabio Jakobsena, největšího favorita hromadného dojezdu, učebnicově do sprintu, ale Jakobsen na to tentokrát neměl a skončil až čtvrtý. Viditelně rozladěný zmizel v týmovém autobusu. "Bylo to docela chaotické. V závěrečné rovince byl také silný protivítr, což si myslím, že sehrálo svou roli. Dnes to nevyšlo tak, jak jsme chtěli. Musíme se znovu podívat na záznam, abychom přesně viděli, co se pokazilo,“ řekl Mørkøv.

Naopak jásali Norové. Søren Waerenskjold připravil pozici pro Alexandera Kristoffa a ten poprvé v dresu Uno-X vyhrál. Waerenskjold nevyvěsil a šel také po výsledku. Bylo z toho třetí místo. 

Tenhle sprint v Lagosu jsem absolvoval už dvakrát, ale tentokrát to šlo opravdu dobře. Je to také poprvé, co jsem vyhrál v Portugalsku. Je to pro mě velká úleva, že jsem vyhrál tak brzy po zahájení sezóny. To ubírá trochu tlaku. Søren předvedl velmi dobrou práci. Pocit z vítězství je nepopsatelný,“ řekl 35letý Kristoff, který letos přestoupil do norského týmu. 

"Alexander byl už v posledním kilometru dobře umístěný, tak jsem si ho vyhledal a udělal to nejlepší, co jsem mohl. Chvíli jsem se bál, že budeme zablokováni, ale našel jsem mezeru. Když jsem viděl, že můžu být do tří, spurtoval jsem až do cíle. Jen se mi těsně za lajnou ulomilo sedlo. Naštěstí se to nestalo dříve," doplnil Wærenskjold.

Na prášky musí být Jordi Meeus (Bora-hansgrohe). V sedmi dosavadních závodních dnech skončil dvakrát třetí a dvakrát druhý. Závěr první etapy Algarve komentoval takto: "Tým odvedl skvělou práci, mrzí mě, že jsem ji nemohl dokončit. Byl jsem blízko, ale ne dost blízko. Dva kilometry před čárou jsem musel na kopci vynaložit velké úsilí. Byl to chaotický sprint, který byl způsoben protivětrem, který přicházel diagonálně zepředu. V posledním kilometru jsem hledal prostor a našel jsem ho, ale trochu pozdě. Moje nohy byly dobré, ale skončil jsem druhý. Naštěstí nás ještě čekají další etapy." 

Thomas Pidcock (Ineos) sice projel cílem na 5. místě (na snímku vedle Pavla Bittnera), ale byl rozhodčími přesunut až na poslední, 135. místo ve skupině. Bylo to s největší pravděpodobností za to, že si pomohl rukou, když si dělal místo do spurtu. Kromě odsunu v pořadí ho to stálo 200 švýcarských franků.

Na 5. místě tak byl klasifikován Pavel Bittner (DSM). Tým jel na Caspera Van Udena, ale ten v cílové rovince ve vysoké rychlosti šel na zem. "V závěru to bylo super rychlé a museli jsme trochu improvizovat, abychom s menším počtem jezdců přivezli Caspera do dobré pozice. V závěrečné rovince se chystal otevřít sprint, ale havaroval. Já byl v dobré pozici a tak jsem do toho šel, ale přede mnou už nebyl prostor. Je trochu hořkosladké stát za těchto podmínek na pódiu. Doufejme, že se Casper bude v příštích dnech cítit lépe a my dokážeme dosáhnout lepších výsledků," řekl Pavel Bittner, který se po etapě oblékl do bílého dresu pro nejlepšího jezdce do 23 let.