„Zatím jsem nedostal jedinou negativní připomínku. Pokaždé, když necháme jezdce kolo otestovat, první reakce je úžasně pozitivní,“ říká pro Sporzu šéf týmu Vincent Lavenu. Van Rysel nahradí švýcarské BMC, které podporovalo tým zkušeného francouzského manažera a bývalého závodníka v posledních několika letech. kromě BMC odešel také velký sponzor, automobilka Citroen. Ale Lavenu dokázal tyto dva sponzory nahradit jedním, ještě silnějším partnerem. 

IMG_5186.jpg

Díky Decathlonu se podle informací francouzského deníku L'Equipe navýší roční rozpočet o 3 miliony eur, takže celková výše rozpočtu je 26 milionů eur. Podle L'Equipe se tím tým řadí mezi pět nejbohatších týmů WorldTour. A zdá se, že chybu tým neudělal ani z hlediska materiálového vybavení. „Během vyjednávání o smlouvě v minulé sezóně jsem měl to štěstí, že jsem mohl kolo testovat,“ říká Oliver Naesen, jeden z nejzkušenějších závodníků týmu Decathlon AG2R La Mondiale. „Byl jsem unešený, stejně jako ostatní jezdci, kteří kolo testovali. V porovnání s kolem BMC je Van Rysel mnohem lehčí a rychleji reaguje. Nemusíte s ním bojovat, abyste kolo rozjeli. Je to opravdu velmi rychlé kolo,“ dodává Naesen.

V silničních závodech budou závodníci používat model RCR Pro, na kterém v Decathlonu pracovali tři roky, na aerodynamice spolupracovali s agenturou Onera, s francouzským národním střediskem pro letecký a kosmický výzkum. Kolo je vybaveno kompletní sadou Shimano Dura-Ace Di2, zapletenými koly SwissSide, řídítky Deda, sedly Fizik a plášti Continental.  

F_8NWglW8AAGvCk.jpeg

„Je jasné, že lidé mají trochu pochybnosti. Decathlon nemá pověst značky, která by měla kola pro profesionální jezdce," uznává Sander De Pestel, nováček v dresu týmu Decathlon AG2R La Mondiale. „Oliver Naesen byl první, kdo mi o kole poslal zprávu: 'Budeš v šoku, kámo', napsal.“

„Nakupovali kola různých značek a porovnávali je, aby zjistili, co je na jednotlivých kolech dobré a co špatné,“ dodává De Pestel. „Ve všech testech se kolo umístilo v první trojce,“ pokračuje další nováček Dries De Bondt. „Oliver Naesen mi řekl, že je to nejlepší kolo, na kterém kdy seděl.“

„Jsem z něj unešený,“ přikyvuje sám Naesen.