Přípravu Jonase Vingegaarda na O Gran Camiño zkomplikovaly soukromé záležitosti, kvůli nimž přerušil pobyt v Santiagu de Compostela, a odletěl na otočku do Malagy, kde tráví zimu s rodinou a kterou zvolil jako východisko pro zimní přípravu. Takže musela být i zrušena plánovaná tisková konference.

Je to velmi těžký závod,“ řekl Robert Wagner o čtyřech dnech rozdělených do tří profilově náročných etap a závěrečné kopcovité časovky. „Osobně se na to velmi těším, zvláště s tímto týmem. Jonas je v rámci aktuálního stavu přípravy v dobré kondici. Takže v tomto ohledu je všechno v pořádku a my můžeme myslet na příčky nejvyšší. Samozřejmě existují další faktory, které mohou závod rozhodnout, ale my máme připravený náš vlastní taktický plán." 

Onen plán budou společně s Vingegaardem realizovat zkušení borci Steven Kruijswijk, Rohan Dennis a Attila Valter a tři mladíci Johannes Staune-Mittet, Loe van Belle a Lars Boven.

Největší konkurenci by měli představovat Ruben Guerreiro a Iván Ramiro Sosa z Movistaru, silná vrchařská sestava Cofidisu v čele a Jesúsem Herradou a Ion Izagirrem, případně David De la Cruz z Astany. Velmi dobrou formu předvedl na Andalusii i Jefferson Alveiro Cepeda z Caja Rural. „Určitě nikoho nepodceníme, ale převezmeme i svou odpovědnost. A Jonas se musí přeci někde vyřádit,“ smál se Wagner.

Jonas Vingegaard vstupuje do závodu bezprostředně po tréninkovém kempu z vysoké nadmořské výšky. „Máme s tím dobré zkušenosti z minulosti. Sám říká, že na přizpůsobení této změně potřebuje možná tak jeden den. To uvidíme,“ řekl německý exprofesionál, který také ví, že přípravné závody už neexistují.

Pojedeme na plný plyn. Jako tým samozřejmě máme hlavní cíle a O Gran Camiño mezi ně nepatří, ale pokusíme se zde vyhrát etapu – doufejme, že několik – a konečnou klasifikaci. A uděláme vše pro to, aby Jonas tady udělal poslední krůček směrem k Paříži-Nice.

Tam se Vingegaard poprvé letos setká s Pogačarem. Slovinec už ukázal špičkovou výkonnost a například vypouští Strade Bianche, aby se soustředil na Paris-Nice. "UAE Emirates mají svůj plán a my máme zase svůj," řekl Wagner. "Nemyslím si, že Jonas je někdo, kdo čte všechno na internetu, ale nežije v informačním vakuu. Ví také, že Pogačar je velmi dobrý. Ale také ví, že on sám je v pořádku. A tady v Galicii se také letos poprvé otestuje.

Jonas má za sebou velmi povedený výškový kemp, je velmi dobře připraven. A doufejme, že zde bude jeho příprava gradovat. Pokud chcete při Paris-Nice zazářit a být 100%, musíte být na 98 % už tady,“ říká šéf týmu Jumbo-Visma.

Jedním z těch, kteří Vingegaardovi budou v Galicii pomáhat, je Attila Valter, který tu bude debutovat za Jumbo-Visma, kam pro následující tři roky přestoupil z Groupama-FDJ. „Dobře jsem Jonase poznal na hoře Teide a je to lídr, pro kterého byste rádi pracovali,“ řekl nováček týmu.

Pro Attilu Valtera je v Jumbo-Visma pochopitelně vše nové a zdá se, že je nadšen. „Mám pocit, že jsme tento závod připravovali, jako by to byl nejdůležitější závod roku. A když už jsme tak připraveni na O Gran Camiño, nedokážu si představit, jak to bude při Tour probíhat. To je s tímto týmem velmi zajímavé." Valter proto rád poslouží. „Ale nebojím se, že budu muset hodně pracovat, protože máme Rohana Dennise, který tu práci může dělat každý den,“ zavtipkoval aktuální maďarský šampion.

Dnes tedy odstartuje O Gran Camiño (2.1) 188 km dlouhou náročnou kopcovitou etapou (3055 metrů) z Muralla de Luga do Sarrie.

Součástí pelotonu budou i dva čeští jezdci. Karel Vacek v týmu Corratec a Michal Schlegel v Caja Rural-Seguros RGA.

Příímý přenos na Eurosportu začíná ve 13:30 hod.