Jde o 62. ročník. Z posledních pěti ročníků, z nichž ten v roce 2020 se ze známých důvodů neuskutečnil, tu dvakrát slavil Primož Roglič, po jednom vítězství si připsali Ion Izagirre a naposledy loni Daniel Felipe Martínez.

Vypadá to, že Ion Izagirre (Cofidis) na tenhle závod ladí speciálně. V letech 2015 - 2018 tu byl třikrát 3., ročník 2019 vyhrál a loňský dokončil o 11 sekund později na 2. místě za vítězným Martínezem. A vypadá to, že vyladěno má i letos, jelikož v GP Miguel Indurain, kopcovité jednorázovce kategorie Pro, nenašel přemožitele a vypořádal se s borci jako je Sergio Higuita (Bora-hansgrohe), Mattias Skjelmose (Trek-Segafredo), Richard Carapaz či Esteban Chaves (oba EF Education), kteří se v pozici lídrů nebo spolulídrů chystají také do Baskicka. 

Ion Izagirre, 6. etapa Okolo Baskicka 2022

Přehled favoritů je ovšem širší a je s ohledem na skladbu etap tvořen především výbornými vrchaři. Jsme totiž v Baskicku a tam roviny nehledejme. Nejlepšími sprintery v aktuálně dostupné startovní listině jsou Ethan Hayter (Ineos), Jon Aberasturi (Trek-Segafredo), Alex Aranburu (Movistar) či Orluis Aular (Caja Rural) a jak vidno, čistokrevný sprinter žádný.

Koho tedy možno favorizovat? Především Jonase Vingegaarda (Jumbo-Visma), který po vítězství na Gran Camiňo (viz titulní snímek) dokončil na 3. místě Paris-Nice. Na jihu Francie však vůbec nestačil na jeho hlavního předpokládaného vyzyvatele při Tour de France Tadeje Pogačara (UAE) a prohrál i s Davidem Gauduem (Groupama-FDJ). Poslední vítěz Tour bude mít v Baskicku k ruce mj. Rohana Dennise, Stevena Kruijswijka či Attilu Valtera. 

David Gaudu je i tady jedním z kandidátů stupňů vítězů. Mezi další horké favority celkového pořadí počítejme jezdce Bahrainu Pella Bilba, 3. na Tour Down Under a 4. Okolo Valencie i UAE Tour, jakož i Mikela Landu, 7. Okolo Valencie, 2. Okolo Andalusie, 7. při Tirreno-Adriatico a 5. Okolo Katalánska.

S nimi také dalšího španělského závodníka, 5. Okolo Andalusie a 6. na Tirreno-Adriatico, Enrica Mase (Movistar) či již zmiňovaného Mattiase Skjelmoseho, který by měl společně s Bauke Mollemou držet nejvýše prapor amerického týmu. Podobně Sergio Higuita, letos 3. na San Juan a 11. Okolo Algarve, nebude sám v celku Bora-hansgrohe na celkové pořadí, případně vítězné etapy. Druhým mužem, který by o něj měl usilovat, je Emanuel Buchmann, který k závodu nastupuje s týmovou jedničkou na zádech.

Pello Bilbao, 3. etapa ročníku 2022

Jedničkou Jayco AlUla bude Simon Yates, letos 2. na Tour Down Under a 4. na Paris-Nice. Předpokládanou dvojkou by měla být letošní posila australského týmu do kopců Eddie Dunbar. Ten měl letos premiéru začátkem února na Okolo Valencie, ale hned v první etapě spadl tak nešťastně, že do druhé už nenastoupil. Takže skoro vůbec nezávodil a do závodního kolotoče se vrací po dvouměsíční pauze, tudíž bude zajímavé sledovat, na co bude stačit. Na dva muže pojede také Arkéa-Samsic. Jsou to Cristián Rodríguez a Clément Champoussin.

Po pauze, konkrétně po měsíci bez závodů se vrací na scénu rovněž Rui Costa (Intermarché), který z jara předváděl skvělou výkonnost, a i u něj budeme zvědavi, co s ním odpočinek udělal. Jedničkou Soudal Quick-Step by měl být Andrea Bagioli. V týmu Astany přidělili jedničku Luis Leon Sánchezovi.

Mezi týmy, které budou disponovat početnější silou do mnohočetných stoupání, počítejme EF Education-EasyPost s Richardem Carapazem, Estebanem Chavesem a Rigobertem Uránem. Stejně tak UAE Emirates, kde nejlepší aktuální formu vykazuje Marc Soler, mj. 4. Okolo Katalánska, bude mít do kopců také Brandona McNultyho, Davide Formola a koneckonců i Marca Hirschiho.

Obhajovat titul přijíždí Daniel Felipe Martínez z Ineosu, vítěz letošního Okolo Algarve. Po jeho boku po nevydařeném Okolo Katalánska zkusí lapat formu Egan Bernal. Aktuálně ale vypadá o dost lépe než Martínez loni druhý Ion Izagirre (Cofidis), který by se měl v kopcích opírat o podporu Simona Geschkeho, Jonathana Lastrase či José Herrady.

Daniel Felipe Martínez, 4. etapa 2022

Jak vypadají jednotlivé etapy?

1. 165 km, podle ProCyclingStats 2500 výškových metrů, 1x vrchařská prémie (VP) 2. kategorie, poslední 3 km v mírném stoupání

2. 194 km, 3260 metrů, VP 2x 3. a 3x 2., vrchol posledního 11km dlouhého kopce je 5 km před cílem, kam už se jen sjíždí

3. 154 km, 2600 metrů, VP 5x 3., poslední kilometr v utahujícím se prudkém výjezdu

4. 176 km, 3100 metrů, VP 3x 3. a 1x 2., z poslední (7,4 km a 6,3 %) zbývá do cíle 15 km převážně ve sjezdu

5. 166 km, 3260 metrů, VP 3x 3. a 1x 2., v posledních 11 km tři za sebou rychle jdoucí kilometrové stojky (9,1 %), z poslední už jen 3 km do cíle ve sjezdu a po rovině

6. 138 km, 3500 metrů, VP 3x 3., 1x 2. a 3x 1., z vrcholu poslední ještě 13 km do cíle, závěrečné 4 km ve stoupavé nakloněné rovině

loading...

Tip na top ten:

*** Jonas Vingegaard, Ion Izagirre, David Gaudu, Simon Yates

** Enric Mas, Pello Bilbao, Daniel Martínez 

* Sergio Higuita, Marc Soler, Mikel Landa 

Jede se bez české účasti. Vysílá Eurosport.