Josef Černý (CCC) se zařadil k několika málo českým vítězům etapy na závodech Grand Tours. Je čtvrtým českým vítězem etapy na Giro d'Italia po Jánu Svoradovi, Janu Hruškovi a Romanu Kreuzigerovi. 

Je to úžasné, já nemám slov. Dnes se mi splnil sen, jsem moc šťastný. Chci tohle vítězství věnovat svému týmu a své rodině. Pořád tomu nemůžu uvěřit, nemůžu popsat, jak se teď cítím," svěřil se svými pocity sedmadvacetiletý cyklista a přidal pár slov česky v rozhovoru po závodě: Děkuju všem fanouškům. Bylo to těžké, ale zvládl jsem to a jsem rád, že jsem mohl reprezentovat Českou republiku."     

Černý se ve zkrácené 19. etapě s cílem v Asti vydal do dlouhého úniku společně s dalšími 13 závodníky: Giovanni Carboni (Bardiani - CSF), Jacopo Mosca (Trek - Segafredo), Nathan Haas (Cofidis), Simon Clarke (EF), Lachlan Morton (EF), Victor Campenaerts (NTT), Sander Armée (Loto Soudal), Iljo Keisse (Deceuninck - Quick-Step), Simon Pellaud (Androni - Sidermec), Marco Mathis (Cofidis), Alex Dowsett (ISN), Albert Torres (Movistar) a Etienne van Empel (Vini Zabú - KTM).  

V hlavním poli pracoval pouze tým BORA - hansgrohe, ačkoliv etapa byla rovinatá a vhodná pro hromadný dojezd. Celek Groupama - FDJ ale neměl zájem stahovat a ohrozit vedoucí pozici Arnauda Démara v bodovací soutěži, kdyby mu spurt nevyšel a Peter Sagan teoreticky vyhrál. 

Tým BORA - hansgrohe přestal šlapat 57 kilometrů před cílem, když na vedoucí skupinu ztrácel pouze minutu a půl. Bylo zřejmé, že jim nikdo nepomůže a celý tým se před poslední horksou etapou nechtěl unavit. 

Náskok vedoucí skupiny od té chvíle začal rychle stoupat. A začalo se závodit o vítězství v etapě. Skupina se rozdělila na dvě části. Josef Černý se naštěstí udržel v první skupině s opakovaně útočícím Campenaertsem, Moscou, Clarkem, Arméem a Pellaudem. 

23 kilometry za to vzal a zbytek skupiny tím zaskočil. Během jednoho kilometru najel 20 sekund náskoku a pokračoval. Náskok postupně přerostl 40 sekund, ale stále nebylo rozhodnuto, prootže pětice závodníků se dohodla a začala střídat.

Náskok Pepy Černého v posledních kilometrech klesl na 17 sekund, ale český mistr v časovce neztrácel síly. Nervy drásající dojezd ještě zdramatizoval útok Victora Campenaertse kilometr před cílem, ale už bylo pozdě. Severomoravský cyklista si jel pro životní úspěch a největší úspěch polského celku CCC v letošní sezóně. 

Druhý skončil Campenaerts a ve spurtu o třetí místo byl nejlepší Jacopo Mosca. 

Peloton dokončil se ztrátou 11:43 a v celkovém pořadí se nic nezměnilo.