Tour de France se chýlí ke svému závěru. O tomto víkendu se s ní termínově protíná velmi dobře obsazená Ethias-Tour de Wallonie. Závod sice kategorie "Pro", ovšem belgický, takže se 14 World týmy (chybí pouze Astana, Bahrain a BikeExchange), s 3 belgickými (Alpecin, Sport Vlaanderen, Bingoal) a francouzskými (Arkéa, TotalEnergies, B&B Hotels) Pro týmy a se dvěma domácími kontinentálními (Tarteletto, Baloise).

Jde o pětietapový závod určený především pro klasikáře a sprintery, ovšem nikoli čistokrevné rychlíky, ale spíše typy odolnější v profilově náročnějším terénu. S výjimkou páté etapy jsou totiž všechny prošpikovány velkým počtem sice relativně kratších, ale mnohdy hodně strmých stoupání a hned ta první dnešní dokonce končila na obávaném Mur de Huy, cílovém místě Valonského šípu s parametry 1,1 km a 10,8% průměrného sklonu. Závěrečná etapa je sice profilově nejméně náročná, ale zase proložená 8 úseky po nekvalitních dlážděných cestách. 

Koho ze startovní listiny bychom mohli vídat v popředí a na stupních vítězů? Největší hvězdou na startu je Julian Alaphilippe. Světový šampion se vrací do závodního kolotoče po dlouhé pauze způsobené následky těžkého pádu z Lutych-Bastogne-Lutych, kdy si zlomil dvě žebra, která mu propíchla plíci, a také si zlomil lopatku. Stalo se to před třemi měsíci, v tomto mezidobí se už na startu objevil, to když ke konci června skončil 13. na francouzském šampionátu. Na Tour ho tým ještě nenominoval, takže belgický etapák by měl být prvním pořádným testem jeho aktuální formy. 

Pak jsou tu mj. Guillaume Martin a Axel Zingle (Cofidis), Biniam Girmay a Lorenzo Rota (Intermarché), Arnaud De Lie a Victor Campenaerts (Lotto-Soudal), Tim Merlier a Gianni Vermeersch (Alpecin-Fenix), Matteo Trentin a Fernando Gaviria (UAE), Clément Champoussin a Greg Van Avermaet (AG2R), Filippo Baroncini a Mattias Skjelmose Jensen (Trek-Segafredo), Eddie Dunbar a Ben Turner (Ineos), Patrick Bevin a Sep Vanmarcke (Israel- Premier Tech), Alex Aranburu a José Rojas (Movistar), Odd Christian Eiking a Ben Healy (EF Education-EasyPost), Nico Denz a Sam Welsford (DSM) či Cian Uijtdebroeks (Bora-hansgrohe). Dvojkou za Alaphilippem by měl být v týmu Quick-Step Alpha Vinyl Davide Ballerini.

Jede se bohužel bez české účasti.

V loňském ročníku vyhráli vždy po dvou etapách Fabio Jakobsen (Deceuninck - Quick-Step) a Dylan Groenewegen (Jumbo-Visma), ale pro konečné pořadí byla rozhodující profilově zcela nejnáročnější etapa třetí, kterou vyhrál Quinn Simmons (Trek-Segafredo), čímž si zajistil i celkové prvenství.

Eurosport vysílá z letošního ročníku až poslední dvě etapy.

11 km po startu se před pelotonem ocitla pětice ve složení Fabian Lienhard (Groupama-FDJ), Johan Jacobs (Movistar), Casper Pedersen (DSM), Maxime Chavalier (B&B) a Lennert Teugels (Tarteletto). Po 30 odjetých kilometrech měli k dobru 2 minuty. Na špici pelotonu se chopil práce Iljo Keisse (Quick-Step). Postupně se do stíhání uprchlíků zapojily další týmy jako Cofidis, Intermarché a Ineos.

Uprchlíci dostali maximálně něco přes 3 minuty. Cestou posbírali všechny čtyři vrchařské a tři sprinterské prémie. Jak už to bývá, s blížícím se cílem se únik rozpadal, nejdéle před pelotonem vydrželi Jacobs a Pedersen. Po poslední sprinterské prémii byli 11 km před cílem i poslední dva borci z úniku dostiženi pelotonem. Kromě prémií, kdy se do čela sprinterské soutěže dostal Fabian Lienhard a do čela vrchařské Lennert Teugels, bylo odměnou i vyhlášení nejbojovnějšího muže etapy, jímž se stal Johan Jacobs.

3 km před cílem se na čele poskládali jezdci Lotto-Soudal a Bora-hansgrohe. Jenže v cílovém stoupání, které zná jako svoje boty, jelikož tady už třikrát proťal jako první cílovou pásku při Valonském šípu, potvrdil roli favorita nejen tohoto dojezdu Julian Alaphilippe. Druhý dojel Alex Aranburu a třetí Robert Stannard (Alpecin-Fenix).