A tak je příležitost zkusit nějaké domácí hory, které v konkurenci evropských velehor opomíjíme. Můžeme se někdo z Moravy rozjet do Krušných hor, někdo z Karlových Varů do Jeseníků. Máme celou republiku obklopenou horami, sice ne velehorami, ale kopců je u nás opravdu hodně.

Poznal jsem na kole v závodní kariéře hodně českých stoupání, poznal jsem je jako závodník, i jako hobík, ale i jako novinář. Jel jsem závod Mladá Boleslav - Krkonoše - Mladá Boleslav s dojezdem první etapy na Špindlerovce. Jel jsem závod Českého poháru (závod do vrchu) z Jánských Lázní na Černou Horu. Při Západočeském etapáku jsme jezdili Šumavou. V Krnově se pořádal Český pohár a okruh vedl přes Jeseníky.

Na motorce s fotografem jezdím a jezdil jsem Krále Šumavy, Krušnoton, Krakonoše... Poznal jsem hodně horských terénů.

A tak si zmapujme naší republiku a zkusme nabídnout místa pro letošní dovolenou.

Automaticky lákají ty nejvyšší hory - Krkonoše, nebo ty turisticky nejatraktivnější, jako jsou Jeseníky nebo Šumava. Ale z pohledu tréninků v horské krajině, množství dlouhých kopců a dostatku silnic, tak abyste se nemuseli vracet stejnou cestou, u mne vyhrávají Krušné hory.

Krušné hory u mne vítězí, ne proto, že to byly hory mého mládí a cyklistických začátků, ale protože masiv Krušných hor, 130 kilometrů dlouhý, z české strany pro cyklisty připravil opravdu nepřeberné množství stoupání. Ale také rovinaté spojovací úseky, jak na hřebenech, tak i pod nimi. Podél Ohře z Ostrova ke Kadani a mezi Chomutovem a Ústím nad Labem, potom k Děčínu podél Labe. Ale ke Krušným horám lépe v samostatném článku.

Na druhé místo v cyklistické atraktivnosti váhám mezi Krkonošemi a Jeseníky. Krkonoše vyzývají svým titulem nejvyších českých hor. Ale Praděd je jen o 112 metrů nižší vrchol, než Sněžka. A na vrchol Pradědu se dá vyjet, na Sněžku nikoliv. To jen pro ilustraci, horské terény a silnice najdete v obou pohořích.

Zkusím připravit trasy, nebo alespoň návrhy míst pro čtyřdenní prodloužený víkend v Krušných horách, Krkonoších a Jeseníkách. Pokud by měli čtenáři nápady na další lokace, neváhejte napsat do diskuze, nebo na e-mail libor.matejka@roadcycling.cz. Poraďte někomu z druhé strany republiky své tréninkové trasy, tip na letošní cyklistickou dovolenou.