Oheň, dým a teplo? Zapomeňte, peklo může vypadat i jinak… Teploměr ukazoval těsně nad nulou, pocitově bylo pod ní. Foukal vítr, pršelo, místy chumelilo. Po „letní“ premiéře RoadCupu v Náměšti nad Oslavou se na druhý podnik vrátila zima. Naštěstí z pohledu bezpečnosti dopadlo všechno dobře, i když pády taky přišly, hlavně v závodu Škoda Cupu Elity mužů. Tam první hromadný hnedle na třetím kilometru v Kyjově, pak další, a ještě dva motorkáři skončili v příkopu, tabulář a naše posádka tvořící LIVEreport. Ale s úsměvem, neboť dopadla do měkkého podkladu.

„Bylo to pro všechny na morál, závodníci dojížděli zdevastovaní, velký respekt ke všem,“ hodnotila ředitelka závodu Simona Davídková. Odpoledne už elita v českém poháru, kde vyhrál Jakub Otruba, jela ke konci svého závodu bez deště. No, a aby se naplnila paleta aprílového počasí na vyhlášení výsledků dokonce svítilo sluníčko….

PSR_hobby_start_Niki.jpg

Loni se tu po osmadvaceti letech oživila tradice závodu O putovní pohár rumburské vzpoury, kontinuitu přivezl i tehdejší poslední vítěz Pavel Ponížil. Stejný okruh měl i nyní 12,4 km s převýšením 210 metrů a jel se pětkrát, tedy celkem 62 km.

„Bylo to přímočaré v našem podání. Ve druhém kole jsme za to vzali přes Vápenku, odjeli s Filipem (Endlerem). Neměli jsme informace, až do cíle jsme šlapali hodně ostře,“ komentoval vývoj vítěz Jan Brňák (1:41:29). S krutými podmínkami se vyrovnal. „Záleží na nastavení v hlavě. Musíš to vzít pozitivně. Celá trať vede v lese a pak mezi domy, místy foukalo i do zad. Mohlo to být mnohem horší. Před startem je potřeba zůstat co nejdéle v teple a pak se musí jet naplno,“ vykládal.

PSR_hobby_déšť.jpg

O následujícím nedělním repete na druhé straně kopce v České Kamenici nespekuloval. „V závodě nad tím člověk nepřemýšlí, co ho čeká druhý den. Chtěl jsem si splnit cíl a vyhrát chci i zítra.“ Tam se mu zadařilo už loni, letos se cítí v podobné kondici, i když přes zimu trénoval jen v domácích podmínkách. Možná proto ho nečas zaskočil.

V cíli zůstal druhý jeho týmový druh Filip Endler (-16) a třetí dojel Radek Koblic z CTW (-2:34). Loňský vítěz Filip Šlajchrt skončil čtrnáctý (-3:20). Do průběžného pořadí RoadRace bodoval úspěšně v letošních obou závodech Lukáš Vencl (12. + 6.).

loading...

Výběr z fotografií - Jakub Trmal

Mezi ženami byla nejlepší (1:50:59) také skoro domácí, 18letá juniorka Iva Kovaříková z Ústeckého centra cyklistiky. „Použila jsem nový neoprenový dres, nepromokl mi i udržel teplo. Ale podcenila jsem rukavice, že mám slabé jsem poznala až pozdě…,“ vyprávěla.

„Měla jsem od trenéra za úkol jet pasívněji, držet se v balíku s chlapy, a hlídat si nejlepší holku, kdyby se chystala odjet. Ale najednou jsem zjistila, že jsem zbyla sama, a mohla si dojet v klidu. Až poslední kolo jsem odpadla zmrzlá ve Vápence a došlapala sama.“ Dlouho pak rozmrzala na vyhřívané sedačce v autě…

loading...

Výběr fotografií - Marian Maštrla

„Jela jsem, jak jsem potřebovala, ani jsem se tolik nevyndala. Druhý den jdu na to zas,“ usmála se naděje, která by ráda uspěla i na letošním Tour de Feminin na zdejších silnicích.

Druhá skončila česká reprezentantka z Brna, 22letá Veronika Jandová (-2:37) z Cycleversum, sedmá juniorka z ME 2018. A třetí s dalším odstupem její týmová kolegyně Barbora Švrčková (-5:12). Až za ní dojela obhájkyně prvenství Jana Milec-Jiřincová, která si tak zajistila vedení v seriálu RoadRace.

Kompletní výsledky HOBBY kategorií najdete zde.