Tak jako v přírodě, i v cyklistice jedni opouštějí kvůli věku peloton a jiní do něj druhou stranou nastupují. 

Letos zatím ohlásila konec kariéry z úrovně světové špičkové cyklistiky zhruba třicítka jezdců. Z nejznámějších jsou to Rohan Denis (Jumbo-Visma), Thibaut Pinot (Groupama-FDJ), Greg Van Averamaet (AG2R Citroën), Luis Léon Sánchez (Astana), ale také Peter Sagan (TotalEnergies) a Zdeněk Štybar (Jayco AlUla).

294004888_5364639663592615_1685342035554095821_n.jpg

Naopak týmy nejvyšší divize už podepsaly na další rok skoro šedesátku nováčků do této úrovně, z toho je téměř třicet, kterým není víc než 21 let.

Tím posledním je zatím zcela nejmladší americký super talent Andrew August, který dosáhl 18 let věku teprve před čtrnácti dny. Vzal si ho na další tři roky pod svá křídla INEOS Grenadiers.

Kdo to tedy je a čím si zasloužil tuto výsadu?

343961345_747666330170836_1686794227941346707_n.jpg

V juniorské kategorii na sebe upozornil jak na silnici, tak v cyklokrosu. Co se týče terénu, coby prvoročák skončil na mistrovství světa na 5. místě. Loni v listopadu vyhrál mj. Koppenbergcross a stal se juniorským mistrem USA a jako takový přijel na mistrovství světa do Hoogerheide v roli jednoho ze spolufavoritů. Klasifikován byl ale až na 22. místě. Takže neúspěch?

Nikoli zcela, když si budeme pamatovat všechny okolnosti. Tvrdě havaroval totiž krátce po startu. Když doběhl do depa, byl úplně poslední víc jak 1,5 minuty za čelem závodu. Následně zajížděl jedny z nejlepších časů na jeden okruh, z toho dvakrát byl nejrychlejší. V cíli ztratil na vítězného Francouze Bisiauxe pouze o tři vteřiny víc, než činila jeho ztráta, když vybíhal z depa v prvním okruhu. Přitom druhý v cíli měl na vítěze odstup 11 vteřin.

FvhG6jEWIAAdnFV.jpg

Prosazuje se i na silnici. Poslední dva roky jezdil jak doma, tak v Evropě. V roce 2022, ve svém prvním roce mezi juniory, posbíral z 25 závodních dnů z kalendáře UCI 12 umístění do deseti, z toho 7x stanul na stupních vítězů, přičemž v nizozemském etapáku Watersley Junior Challenge ze seriálu Poháru národů nejvýše.

Letos svou sbírku úspěchů vyčísleno bodováním PCS výrazně navýšil. A to i díky vítězství na Grand Prix West Bohemia a 2. místem na Závodu míru juniorů. V závodech, které absolvoval, opakovaně prokazoval, že je velmi dobrý v kopcích a zároveň výborný časovkář. 

AJ_Website_fdxl6x.jpg

Dosud jezdil za americký klubový Hot Tubes Development CT. Tímto týmem v minulosti prošli jezdci jako např. Lawson Craddock, Matteo Jorgenson nebo Magnus Sheffield. Podle zakladatele a manažera týmu Tobyho Stantona má však August ještě větší potenciál. "Mám tento tým už 32 let a je to nejtalentovanější jezdec, kterého jsem kdy měl nebo viděl," řekl Stanton pro GCN. 

V lednu se mladý Američan zúčastnil s Ineosem přípravného kempu na Mallorce, kde mu udělali výkonností testy. Údajně neznají nikoho, kdo by v tomto věku byl schopen dosáhnout takových ukazatelů. „Je jako Remco Evenepoel, ale pravděpodobně je ještě silnější.“