Kolem Valencie je pro spoustu závodníků oblíbeným závodem, přitom začínat právě zde není vůbec snadné, protože oproti rovinatým závodům je zde spousta kopců a velmi těžká konkurence. Valencie je jedním z nejlépe obsazených závodů 1. kategorie na světě. 

Závodníky čeká pět etap. Dvě zvlněné, dvě horské a časovka družstev. Startuje se v Oropesa del Mar a cíl první etapy je v Peñiscole po 191 kilometru. Etapa má uprostřed kopce, ale předpokládá se dojezd pelotonu a spurt o vítězství. Druhá etapa je už horská, ale vrchol posledního stoupání je třicet kilometrů před cílem, takže možnost útočit je značně omezená.

4. etapa

Následuje časovka družstev, původně na 30,5 kilometru, která je ale zkrácena na 23 kilometry, což je dobrá zpráva pro vrchaře. I tak bude pro celkové pořadí důležitá. Velký zájem o ní má tým BMC a je favoritem. Časovka je rovinatá a na začátku sezóny bude mnohé závodníky pořádně bolet. Nejnáročnější etapou bude etapa čtvrtá s cílem na vrcholu stoupání Cocentaina. Dohromady je na 181 kilometru etapy sedm vrchařských prémií. Cílový výjezd měří 4,6 km s průměrem 8,4 %. To je dost na značné rozdíly mezi jednotlivými závodníky. Zde se rozhodne o celkovém vítězi.

Poslední etapa je pro sprintery, ačkoliv se jim do cesty jedno větší stoupání postaví. Končí 36 kilometrů před cílem, takže času vrátit se dopředu budou mít rychlí závodníci dost.

Favorité 

Specialistů na celkové pořadí uvidíme několik. Valencie je prvním závodem pro vrchaře a je i dost prestižní. Asi největším favoritem je Alejandro Valverde. Na Mallorce ukázal, že je opět ve formě, má dobrý tým, který mu pomůže v časovce družstev a mohl by ukrajovat sekundy i v cílech etap, díky své rychlosti. Hlavně však má obrovskou motivaci dokázat, že ještě není za zenitem. Rozhodne čtvrtá etapa.

Tým BMC se na Valencii svědomitě připravuje, chce vyhrát časovku družstev a pomoci Brentu Bookwalterovi, který je chráněným jezdcem na celkové pořadí. Kromě Bookwaltera pojede i Greg Van Avermaet, který by se měl pokusit vyhrát nějakou z etap.

Wout Poels zde vyhrál před dvěma lety a chce vyhrát i letos. Sky má velmi silný tým, kromě Poelse pojedou i Michal Kwiatkowski, David de la Cruz, Gianni Moscon a Diego Rosa, ale lídrem by měl být Poels. 

Primož Roglič se každým rokem zlepšuje přímo závratně. Moc se proto těšíme na jeho výkony v letošní sezóně. Začíná ve Valencii a i když by mu určitě vyhovovala více individuální časovka, i tak by mohl předvést vynikající výkon. Loni byl v dobré kondici už na začátku sezóny a vyhrál Kolem Algarve, je možné, že silný bude i teď. 

Mitchelton-Scott, tým Romana Kreuzigera, prý chce ve Valencii sbírat závodní kilometry a velké ambice nemá, ale sestavu má velmi silnou. Jedou bratři Yatesovi, Michael Albasini i Matteo Trentin, který se už vyléčil ze zlomeniny žebra. Tým je obvykle silný v týmové časovce, ale tentokrát sem moc dobrých časovkářů tým nevzal. 

Závod není oblíbený mezi sprintery, proto jich moc nejezdí a ve spurtech by se mohli prosadit závodníci, kteří často nevítězí. Zato na startu uvidíme hned tři české cyklisty. Roman Kreuziger a Michal Schlegel zde začínají sezónu, Daniel Turek už se představil na Mallorce. Každý má jiný úkol. Roman Kreuziger se bude rozjíždět, případně pomáhat svým lídrům, Michal Schlegel by mohl zkusit jet na svůj vlastní výsledek a Daniela Turka bychom rádi viděli v některém z úniků. 

A pokud píšeme viděli, tak to myslíme doslova, protože závod bude vysílat Eurosport. První etapa začíná na prvním kanále Eurosportu ve středu v 15 hodin. 

Foto Sirotti, Movistar, pořadatelé