„Byl to opravdu zážitek, nechal jsem tam ty dvě hodiny, co jsem mohl,“ říkal šťastně v cíli. Po pátém místě na světovém šampionátu amatérů v Itálii před dvěma týdny odjel na týdenní plánovanou dovolenou bez kola na řecký Zakynthos. Jenže navíc tam bojoval s neočekávanou virózou. „Váhal jsem, jestli na Brdy přijet. Ale dvakrát jsem se projel a šlo to, nechtěl jsem o to přijít, mám to tam rád a chtěl jsem se rozloučit s kluky i sezónou,“ vyprávěl o své motivaci. Šlo mu ale i o celkové prvenství v Superpoháru, RoadMarathon si už zajistil dříve.

Tři těžká stoupání hned v úvodu prověřila peloton. Dva spolufavorité měli defekt, nejprve na osmém kilometru pětinásobný vítěz Tomáš Kalojíros (AC Sparta) a někde na třináctém Jonáš Vojtěch (Lawi Stars). Oba čekali na pomoc neutrálního doprovodného vozidla. „Startoval jsem zezadu, postupně se dostával dopředu a oba jsem viděl, jak s tím bojovali.  Nedalo se tam vrátit, bohužel je to vyřadilo,“ komentoval pozdější vítěz.

Po prvním kopci zbylo vepředu deset lidí, po druhém už jen tři. Kollert spolu s bikerem Michalem Dvořákem (Kilpi Kome) a 19letou nadějí Antonínem Honsou (AC Sparta). „Trošku se pral s technikou a ztrácel. Ve sjezdu z Prahy jsme se rozpojili a jak jsem měl náskok, prásknul jsem do toho a jel doraz,“ popsal Kollert rozhodující moment. V závěru už zaslechl informaci o dvouminutovém náskoku a dojezd si užíval.

Kollert totiž obstál i technicky. „Baví mě to, jak tady musíte ovládat kolo. Ale nic speciálního jsem nechystal, vzal jsem kolo, tak jak doma stojí, jak jsem na něj zvyklý, jak se chová,“ usmíval se. Používá bezdušovky Continental GP 5000 huštěné na sedm atmosfér. „Jen jsem si pak hlídal stopu, abych nejel v kamíncích na kraji nebo veprostřed. Když se jich objevilo víc, přibrzdil jsem si, aby mi to nepodklouzlo. Hodně lidí jelo i na horáku, ale to by mě na téhle trati nebavilo,“ dodal ještě. Před dvěma lety tu vyhrál, loni skončil druhý za Kalojírosem, defekt ho nepotkal nikdy. Na třetí místo se ještě stačil dotáhnout první čtyřicátník Jiří Reeh (Galaxy/CykloŠvec). Kalojíros dojel devátý (-5:05) a Vojtěch šestadvacátý (-12:21).

Mezi ženami vyhrála „(pěta)čtyřicítka“ Hana Doležalová (AC Sparta) za 2:29:35 před dokonce „(šesta)padesátkou“ Janou Matláškovou (Cyklo Jiřička), jako třetí pak velmi slušně obstála 15letá Tereza Kadlecová (SportRaces). Takže zastoupení generací reprezentativní! Na prize money se rozdalo 10 000 korun, body se počítaly i do Galaxy tour, JAL a UAC.

„Všechno se vydařilo, trať se líbila, nebyl žádný problém. Vojenské lesy se tady o silnice dobře starají. Pokud se nebude nic dít, chceme ji dva tři roky zachovat,“ hodnotil ředitel závodu Zdeněk Rubáš a pozval tak na další ročník.

A jak se tedy díky těmto výsledkům zašmodrchala celková pohárová matematika? Jonáš Vojtěch navzdory brdské smůle vyhrál v RoadCupu sérii RoadRace před Jaroslavem Kocourkem (Středeční monumenty) o 90 bodů a o 101 před Viktorem Šlajchrtem (CK Kolokrám). Kollert je šestý. „Jsem rád, že to tahle dopadlo a Jonáš (Vojtěch) vyhrál RoadRace. Jezdil skvěle, zaslouží si to a doufám, že se potkáme i na slavnostním vyhlášení sezony v březnu na For bikes,“ komentoval je Michal Kollert, který tak předstihl Jonáše Vojtěcha v Superpoháru (o 168 bodů). Mezi ženami bylo rozhodnuto už s předstihem – RoadCup a Superpohár patří Nikole Noskové (Lawi), RoadMarathon Cup pak Haně Rippelové.

Kompletní pořadí Tour de Brdy 

Kompletní pořadí RoadCupu, RoadRace a RoadMarathon

Fotogalerie Tour de Brdy 2022