Přeložme si vize a doporučení vládních představitelů a krizového štábu na realitu našeho sportu - cyklistiky.

Samotná aktivní cyklistika vlastně není zakázána ani v těchto dnech, i když může být omezována volným pohybem osob a některými uzavřenými katastry obcí na Moravě. S příchodem jara a pokračujícími omezeními, se dá předpokládat i změnu v doporučeních představitelů státu. Zavřené školy, home office, zavřené posilovny, fitka, tělocvičny budou náporem na psychiku obyvatel. Dá se předpokládat, že naši představitelé a média budou doporučovat procházky přírodou, jízdu na kole, určitě v maximálně zředěné koncentraci a to cyklistika umožňuje.

Se sdružováním a cestováním po republice už to bude horší, ale až opadnou omezení a děti se vrátí do škol, může se vrátit i naše sdružování při regionálních závodech, cyklomaratonech... Jestliže se předpokládá otevření škol v květnu: Vojtěch zmínil, že jako poslední se budou opět otevírat školy. Nejspíše k tomu dojde až na přelomu května a června, tak bych očekával prázdninové uvolnění našich i dalších sportovních akcí. I představitelé státu mluví o domácích českých dovolených. V tomto termínu by se mohly rozběhnout i národní soutěže mládeže a dospělých.

Nejhorší je to s profesionální a mezinárodní cyklistikou. Především vize, že hranice zůstanou zavřené po několik měsíců (Hranice zůstanou zavřené měsíce, ne-li roky, uvedl Roman Prymula), a u některých států to může trvat i dva roky, zcela paralyzují profesionální závody, které jsou postaveny na široké mezinárodní účasti. 

To se dotýká našich profesionálů, to se dotýká českých klubů se statutem UCI, ale třeba i týmů, jako je Favorit Brno. Čistě český plnohodnotný kalendář v Elite pochopitelně už mnoho let nefunguje. A zákaz přeshraničního pohybu se také dotýká našich mezinárodních závodů: Gracie Orlové, Závodu míru, Czech Tour, Tour de Feminin a obnovené akce Brno - Mikulov - Brno.

S vlastní cyklistickou aktivitou to není nejhorší, můžeme se těšit na lepší počasí, s mezinárodním cyklistickým sportem je to hodně vážné. Když se vše nevrátí do normálu, nebude k vidění žádný významný závod.