Sport se nyní zdá být malý a zbytečný. Není snadné informovat o závodech ve stínu utrpení nevinných Ukrajinců. Vladimír Putin svou pokřivenou myslí vyvolal válku a civilizovanému světu nezbývá nic jiného než Rusko izolovat a dát najevo, že to, co se děje na Ukrajině, nenecháme jen tak být. Je to vyhlášení války nejen Ukrajině, ale celé západní kultuře. A sport nesmí stát stranou. Protože sport je politika, ať už se to někomu líbí, nebo ne. Sport byl vždy politický, přitahuje pozornost veřejnosti a tím i pozornost populistů a zločinců. 

Reakce sportovních klubů a pořadatelů sportovních akcí jsou samozřejmě ve světle posledních událostí neviditelné a nepodstatné, přesto je potřeba reagovat. Fotbalová UEFA pod nátlakem zrušila finále Ligy mistrů, které se mělo konat v ruském Petrohradě. Hrát se bude jinde, je vlastně jedno kde, ale nebude to v Rusku. Fotbalisté německého klubu Schalke 04 už nebudou na dresech nosit logo ruské společnosti Gazprom a deník Bild ještě několik hodin dříve překryl logo Gazpromu na dresech hráčů nápisem Freiheit für die Ukraine. Sebastian Vettel, závodník Formule 1 a několikanásobný mistr světa, oznámil, že se nezúčastní plánované Velké ceny Ruska. A přibývají další příklady. 

V silniční cyklistice působí už od roku 2012 stáj Gazprom - RusVelo. Dříve byl pouze ruským týmem bez zahraničních jezdců. Nyní zde působí devět domácích jezdců a dvanáct cizinců, včetně Čechů Mathiase Vacka a Michaela Kukrleho. Samozřejmě nepřejeme nic zlého ani jednomu z našich špičkových cyklistů, ale jejich tým je pevně provázán s ruskou vládou a zločinným režimem, který zde vládne a dlouhá desetiletí utiskuje demokratickou opozici a nyní vraždí Ukrajince. 

Gazprom je většinově ovládán ruským státem, Putinem a jeho lidmi. Je to největší ruská společnost a zásadní součást Putinova režimu. A já osobně už nechci tolerovat fakt, že tým sponzorovaný touto společností v cyklistice existuje. Pořadatelé by měli odmítnout účast týmu Gazprom - RusVelo na svých závodech. Je to snadné.

A je zcela jedno, kdo vyhraje UAE Tour, kolik kdo získá bodů do světového žebříčku a tak dále. Vyloučit závodníky Gazpromu z probíhajícího závodu nejde, ale na žádný další závod by neměli být pozváni. Vyšší princip stále platí. A týká se i cyklistů. O to víc si ceníme profesionálních závodníků, kteří nemlčí, jakou jsou Toms Skujinš a Tao Geoghegan Hart. Snad se přidají další, kterým to není lhostejné.