Chris Froome je jedním z nejlepších cyklistů posledních deseti let a rozhodně nejlepším specialistou na třítýdenní závody. Od roku 2011 do roku 2018 vyhrál sedm Grand Tours - čtyřikrát Tour de France, dvakrát Vueltu a jednou Giro d´Italia. Přestup z nejbohatšího týmu do mnohem menšího celku je logicky velkou událostí. 

A Israel Start-Up Nation nedokáže skrývat nadšení. Přesněji řečeno Sylvan Adams, majitel týmu, to nedokáže: „Vítězství na Tour není náš sen, protože to zní, jako by to nebylo možné. Je to cíl, dosažitelný cíl. Opravdu si myslím, že se to stane. Chceme s Froomem psát historii. Pokud znovu vyhraje, bude mít na Tour pět magických vítězství, při šestém vítězství by rekord překonal. Dokonce by se mohl přiblížit k mýtickým jedenácti vítězstvím Eddyho Merckxe na závodech Grand Tours. A pak musíme znovu zvážit, kdo je největším jezdcem všech dob. Omlouváme se Belgii.

Adams samozřejmě přehání, Froome se velikosti Eddyho Merckxe už přiblížit nemůže, ale podstatné je, co Adams od Brita očekává na třítýdeních závodech. Vítězství na Tour, více vítězství na Tour a dalších Grand Tours, nebo jen větší mediální zájem o ISN?  

Sylvan Adams platí provoz Israel Start-Up Nation a proto má jeho slovo ve vedení týmu velkou váhu. Nejspíš rozhodující. Jenže rozhodně není expertem na cyklistiku a očekávat od pětatřicetiletého Frooma další velká vítězství je naivní. A je také jediný z týmu, kdo o vítězství na Tour de France mluví. Kjell Carlstrom, ředitel ISN, o ambicích nemluví. Jenže Carlstrom není dostatečně výraznou osobností, která by dokázala Adamse krotit.  

Adams získal velkou hvězdu a z toho má pochopitelně radost. Chris Froome je špičkový závodník, ale jeho hodnota během posledních dvou let klesla. Vážné zranění v průběhu loňského Critérium du Dauphiné má velký vliv, ale možná ještě důležitější je věk. Pouze jediný závodník v historii vyhrál Tour de France ve věku nad 35 let. V roce 1922 se to podařilo 36letému Firminu Lambotovi. V moderních dějinách Tour byl nejstarší Cadel Evans. V roce 2011 měl 34 let. 

Italské Giro nikdy nevyhrál závodník nad 35 let. Nejstarším vítězem je Fiorenzo Magni, kterému v roce 1955 bylo 34 let a 180 dní. Vuelta se vymyká kvůli Chrisi Hornerovi, kterému v roce 2013 táhlo už na 42 let, ale to je extrémní výchylka. Tony Rominger je druhým nejstarším vítězem ve věku 33 let. 

Adams si je vědom, že věk nestojí na Froomově straně, ale nebojí se toho: „Začal závodit až pozdě, takže v nádrži má stále hodně paliva. Dobře jsme se podívali na jeho hodnoty a výsledky testů. A pořád má silnou motivaci, takže věřím, že stále má na několik velkých vítězství.

Jenže kdyby to tak bylo, nechal by ho Ineos odejít? Carsten Jeppesen, technický ředitel Ineosu, se vyjádřil docela jasně: „Od chvíle, kdy naposledy vyhrál Tour, se toho hodně stalo. Jsem si jistý, že tvrdě pracoval, je to fantastický sportovec. Ale nejsem si jistý, jestli je tam, kde by měl být, aby měl šanci na další vítězství na Tour. Froome je už o rok starší a v loňském roce měl vážnou nehodu. V Thomasovi a Bernalovi máme další bývalé vítěze v našem týmu." 

Ze sportovního pohledu by pro Frooma bylo lepší prodloužit dlouholetou a úspěšnou spolupráci. V britském celku má největší naději na další vítězství na Grand Tour, protože Ineos je jednoznačně nejlepším týmem na třítýdenní závody. A pro Ineos je Froome platný jako zkušený závodník, vynikající vrchař, potenciální lídr na Giro a Vueltu, případně luxusní domestik. Jenže do věci vstoupily peníze. Sylvan Adams podle zákulisních informací nabídl 5 milionů eur po dobu třech let. Celkem tedy 15 milionů eur. Takovou hodnotu podle Ineosu už nemá a proto žádné vyjednávání neproběhlo. Ineos už dlouho není závislý jen na Froomovi. Na Tour de France byl nahrazen Geraintem Thomasem v roce 2018 a o rok později Eganem Bernalem. Neměl žádný důvod se o Frooma přetahovat.  

Pro Frooma je nová smlouva velkým vítězstvím, jestli jsou tyto informace správné. Tak výhodnou smlouvu už by jinde nedostal. Ale co bude, až Adams zjistí, že Froome není tím závodníkem, jakým byl o čtyři roky dříve? Kdy si uvědomí, že k úspěchu není třeba jen výborný lídr a dobří domestici, ale také schopné vedení? 

Možná Chris Froome překvapí a bude opět vítězit. Překvapit dokázal už mnohokrát. Možná je opravdu natolik výjimečný a vítězit bude i v dalších letech. Ale moc tomu, stejně jako vedení Ineosu, nevěřím.